Απόψε το απόγευμα ακόμη ενός Μαΐου, συγκέντρωσε το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας στην φιλόξενη αίθουσα του Δήμου Ασπροπύργου «Γαλαξίας», η Ιστορία· εκείνη που είναι ριζωμένη στο αίμα μας και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν την ρωμαίικη ταυτότητά μας. Στην προκειμένη περίπτωση, τον ευσεβή κλήρο και τον πιστό λαό ένωσε μία Ιστορία πικρή και οδυνηρή· η Ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, το οποίο εμπνεύσθηκαν και υλοποίησαν μεθοδικά κατά τα έτη 1914 - 1923 οι Νεότουρκοι, επιτυγχάνοντας την εκδίωξη των Ελλήνων από τα εδάφη που κατοικούσαν επί τρείς χιλιετίες. Τα θύματα αυτής της φρικτής τραγωδίας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, κάθε ηλικίας και ιδιότητας: γέροντες, γερόντισσες, πατέρες και μητέρες, παιδιά και βρέφη, πλούσιοι και πτωχοί, επώνυμοι και ανώνυμοι. 353.000 αθώες ψυχές, οι οποίες έκτοτε ζητούν δικαίωση, η οποία σημαίνει την αναγνώριση του εγκλήματος και την μεταμέλεια από την αυτουργό Τουρκία. Σημαίνει, επίσης, την διατήρηση της μνήμης και την διασφάλιση της ιστορικής αλήθειας από εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες. Η μνήμη, άλλωστε, του παρελθόντος αποτελεί τον μεγαλύτερο δάσκαλο για την διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος.
Η Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας, φέροντας στο δυναμικό της πλήθος Ελλήνων με καταγωγή από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου έχει υπάρξει από ετών πρωτοπόρος στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές μέσα από μία πληθώρα δράσεων θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών. Ένα δείγμα αυτών αποτελεί και το έργο που παρουσιάσθηκε απόψε, μία ταπεινή προσπάθεια για αναβαπτισμό όλων στα ζείδωρα νάματα της πονεμένης Ρωμιοσύνης.
«Αναστορώ τα παλαιά» ήταν ο τίτλος του έργου, καθώς μέσω αυτού επιθυμία ήταν οι συντελεστές να εξιστορήσουν ημέρες παλαιές, αλλά ζωντανές στη μνήμη μας, αξέχαστες· ημέρες που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καλυφθούν από την λήθη.
Η αφήγηση, την οποία ανέλαβε και διεκπεραίωσε άψογα -οικεία προαιρέσει και με νεανικό ζήλο- ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, αφορούσε την ιστορία ενός απλού παπά, ο οποίος σε μικρή ηλικία έζησε κάποια από τα αιματηρά γεγονότα της Γενοκτονίας και όσα αυτή προξένησε στη συνέχεια, μέχρις ότου έφθασε εδώ, στην Μητέρα Ελλάδα.
Η αφήγηση πλαισιώθηκε από ύμνους και άσματα θρηνητικά, τα οποία απέδωσε η μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί», υπό την χοραρχία του Διακόνου π. Χρυσοστόμου Κοσμοσωτειριώτου, ο οποίος συνέγραψε το έργο. Επίσης, παρουσιάσθηκαν ποντιακοί χοροί σχετικοί με το πένθιμο κλίμα του έργου από μέλη του χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου». Με τις μελωδίες τους συνόδευσαν εξαίρετοι νέοι μουσικοί, συνεχιστές της παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς.
Φιλικά συμμετείχαν και έδωσαν το δικό τους στίγμα στην εκδήλωση μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες τους οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Δημήτρης Καρασαββίδης και Γιάννης Ξανθόπουλος.
Καθ᾽ όλη τη διάρκεια του έργου, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας π. Μιχαήλ πρόβαλλε στην οθόνη εντυπωσιακές, πρωτότυπες εικόνες και βίντεο που για άλλη μια φορά καθήλωσαν τους θεατές.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε μέσα από την παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος της Σφαγής των Νηπίων της Σάντας, την οποία απέδωσαν κατά τρόπο εξαίσιο μέλη της πνευματικής οικογένειάς μας.
Το έργο έκλεισε με τον παιάνα της νίκης της ζωής κατά του θανάτου, το «Χριστός ανέστη», και τον χορό «Σέρρα».
Ακολούθως, ο Πρωτοσύγκελλος π. Μιχαήλ ανήλθε στη σκηνή και εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες.
Τον επίλογο έκανε, έπειτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαριστώντας, πρωτίστως, τον Άγιο Θεό, στο Όνομα και προς δόξαν του Οποίου γίνονται τα πάντα. Επί τη ευκαιρία, έκανε μία σύντομη αναδρομή σε έργα εθνικού περιεχομένου που η Ιερά Μητρόπολίς μας παρουσίασε τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι τα έργα αυτά δεν είναι «φιέστες», αλλά κοινές συνάξεις που επιβάλλεται να γίνονται προς διατήρηση της μνήμης και της ταυτότητάς μας. Ειδικά μία εκδήλωση που αφορά την Γενοκτονία, εξυπηρετεί και άλλον έναν στόχο: τιμή στις ψυχές των γενοκτονηθέντων, των οποίων -ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε- η μνήμη να είναι αιωνία.
Σε άλλο σημείο, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε σε ένα ηθικό δίδαγμα του πρόσφατου ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού που προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμη και πολλών ανθρώπων που δεν σχετίζονται ουδόλως με τέτοιες κοσμικές διαδικασίες, λόγω της υψηλού επιπέδου ελληνικής αποστολής. Ένας άνθρωπος με την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και το ταλέντο του κατάφερε να κερδίσει τους πάντες, ενώνοντας ετερογενή στοιχεία. Η Κλαυδία, το παιδί του Ασπροπύργου, «τ᾽ εμέτερον το κορτσόπον», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε, μας έκανε όλους να χαρούμε και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι αν ένας άνθρωπος μπορεί να φέρει την ανατροπή, πόσο πρόκειται να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο η κοινωνία μας αν όλοι μας προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τα διδάγματα του Κυρίου μας, ένα εκ των οποίων να ευχαριστούμε ακόμη και όσους μας πολεμούν, εκφράζοντας προς αυτούς αγάπη και πηγαίο χαμόγελο.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι προχωρώντας ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανός, Κληρικοί, Αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, καθώς και οι αξιότιμοι:
Ιωάννης Ηλίας, Δήμαρχος Ασπροπύργου,
Μαρία Καλλιέρη - Καψάλα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,
Ιωάννης Κατσαρός, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου,
Σοφία Μαυρίδη, Δημοτική Σύμβουλος και επί κεφαλής της παράταξης «Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει»,
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αναστάσιος Παπαδόπουλος και Παντελής Σαββίδης
Αντώνιος Κοναξής, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος
Αθηνά Σωτηριάδου, Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συντελεστές:
Αφήγηση - Μονωδία
Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής & Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος
Συγγραφή έργου - Σύνθεση κειμένων - Διεύθυνση Χορωδίας
Διάκονος π. Χρυσόστομος Κοσμοσωτειριώτης
Επιμέλεια εικόνας και ήχου
Πρωτοσύγκελλος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης
Επιμέλεια παραγωγής
Πρεσβύτερος π. Ματθαίος Μαβίδης
Φιλική συμμετοχή - Μονωδία
Δημήτρης Καρασαββίδης & Γιάννης Ξανθόπουλος
Απαγγελία
Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Πετσαλίδης
Μουσικοί
Γιάννης Ισχνόπουλος (ακορντεόν)
Ιορδάνης Καρακασίδης (λύρα)
Δημήτρης Φυτόπουλος (λύρα)
Λάζαρας Γιαγκαζίδης (λύρα)
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (νέυ)
Γιώργος Μουρατίδης (πλήκτρα)
Γιάννης Πεΐδης (κρουστά)
Φίλιππος Πουρπουτίδης (κρουστά)
Σάντα, 1921
Ιωάννα Κωνσταντινίδου
Νίκος Κωνσταντινίδης
Σταύρος Πατσαχτσίδης
Βασίλης Αλεβίζος
Υμνωδοί
Μαρία Παπαδοπούλου
Μαρία Ισχνοπούλου
Ευθυμία Σαμανίδου
Αναστασία Παπαδοπούλου
Ελίνα Ελευθεριάδου
Μαρία Πιπερίδου
Κυριακή Νεανίδου
Αλεξάνδρα Συρανίδου
Ελένη Κοσμίδου
Ελισάβετ Λαζαρίδου
Αναστασία Αντωνιάδου
Μαριάμ Μαβίδου
Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου
Αναστασία Παπαδοπούλου
π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
π. Θεόκλητος Κοσμοσωτειριώτης
Θοδωρής Παπαγιαννίδης
Γιάννης Χιονίδης
Χρυσόστομος Νεανίδης
Μιχαήλ Κωνσταντινίδης
Παναγιώτης Αντωνιάδης
Δαμιανός Κουρτσόπουλος
Βασίλης Αλεβίζος
Κώστας Ζεϊμπέκης
Νίκος Κωνσταντινίδης
Σάββας Πεχλιβανίδης
Χορευτικό
Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου
«Ακρίτες του Πόντου»
Υποστήριξη παραγωγής
Πελαγία Τσούλφα, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου
Κυριακή Μωϋσιάδη
Ηχοληψία
Axon Sound
Βιντεοσκόπηση - Φωτογράφιση
Γιώργος Χαριτίδης