Κυριακή της Απόκρεω στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως

.

Κυριακή23Φεβρουάριος2020

Κυριακή της Απόκρεω στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως

   Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ροδοπόλεως λειτούργησε σήμερα, Κυριακή της Απόκρεω και ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος. 

   Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, τονίζοντας ότι ο Χριστός, ευθέως, κάνει λόγο για ζωή μετά θάνατον, εν αντιθέσει προς εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι με τον σωματικό θάνατο έρχεται το οριστικό τέλος. Όπως μας διαβεβαιώνει ο Χριστός, ο κάθε άνθρωπος, μετά τον σωματικό θάνατο κατατάσσεται σε μία από τις δύο ξεχωριστές καταστάσεις του Παραδείσου ή της Κολάσεως, ανάλογα με τις πράξεις που διέπραξε κατά την επίγεια πορεία του. Κατά την Δευτέρα Παρουσία, ο Κύριος δεν θα λάβει υπόψιν το επάγγελμα μας, την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική καταξίωση, ούτε θα δεχθεί δικαιολογίες, αλλά οπωσδήποτε, θα μας κρίνει ανάλογα με την προσπάθεια και τον πνευματικό μας αγώνα να ενωθούμε με Εκείνον, να ενωθούμε με το Φως. Το μέγεθος μάλιστα της φιλανθρωπίας του Θεού φαίνεται από τη χορήγηση του αυτεξουσίου στον κάθε άνθρωπο. Κανέναν δεν πίεσε ο Θεός να Τον ακολουθήσει. Απεναντίας, έλαβε ανθρώπινη σάρκα, σκόρπισε στην ανθρωπότητα το Φως της Αλήθειας και άφησε τον άνθρωπο ελεύθερο να επιλέξει ανάμεσα στο Φως και το σκοτάδι. 

   Ο Άγιος Χαράλαμπος, συμπλήρωσε ο Επίσκοπός μας, ήταν από εκείνους τους σοφούς ανθρώπους που επέλεξαν το Φως. Γι’ αυτό και η μνήμη του παραμένει αιωνία και στολισμένη με τον στέφανο που του απένειμε ο Θεός. Ωστόσο, οι διώκτες του Χριστιανισμού, εκείνοι οι οποίοι ακολούθησαν πιστά το σκοτάδι, χάθηκαν μέσα σε αυτό.

   Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Χαράλαμπο Χαμοσφακίδη, να συνοδεύεται από την προστασία του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους.

Τράπεζα Αγάπης για τους Φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας

.

Σάββατο22Φεβρουάριος2020

Τράπεζα Αγάπης για τους Φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας

   Την πατρική του αγάπη, την ικανοποίηση από την ευλογημένη και δημιουργική συνεργασία, αλλά και τις ευχαριστίες του εκδήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος προς τα μέλη των Φορέων της Μητροπόλεως, μέσα από την Τράπεζα Αγάπης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παραμονή της Απόκρεως, στην παρακείμενη του Αγίου Κωνσταντίνου αίθουσα στον Ασπρόπυργο.  

   Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου, συγκεντρώθηκαν στην ζεστή «οικογενειακή» αυτή εκδήλωση Κληρικοί της Μητροπόλεως, το αξιόλογο δυναμικό των Κατηχητικών Σχολείων, τα μέλη του «Πατρίου Αναλογίου» και της Μεικτής Χορωδίας της Μητροπόλεως «Υμνωδοί», τα μέλη της «Λυδίας», του Συνόλου αφήγησης, δράματος και απαγγελίας, τα στελέχη των Παιδικών Κατασκηνώσεων «Περιβόλι της Σουμελά», και τέλος οι υπεύθυνοι της εθελοντικής αιμοδοσίας της Μητροπόλεως.

   Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε κάθε Φορέα ξεχωριστά για τη συμβολή του στο έργο της Εκκλησίας, το οποίο στο σύνολό του σκοπό έχει, πρωτίστως τη δόξα του Θεού, δευτερευόντως, την ανάδειξη των αξιών και των ιδανικών εκείνων που το σημερινό ισοπεδωτικό σύστημα επιδιώκει να αφανίσει. 

   Έκανε μια σύντομη περιγραφή του εσωτερικού της δομής της Μητροπόλεως με αναφορά στην αδιαμφισβήτητης σημαντικότητας θέση του Ιερού Κλήρου. Αναφέρθηκε στον σπουδαίο και διαχρονικό ρόλο των Κατηχητικών Σχολείων και των Κατηχητών στην παιδεία. Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για την προσπάθεια αφύπνισης της εθνικής μας συνείδησης, που με επιτυχία πραγματώνουν οι Υμνωδοί και η Λυδία. Συνέχισε με αναφορά στο έργο των παιδικών Κατασκηνώσεων που αποτελεί την ακαδημία, το φυτώριο των αυριανών μελών της Εκκλησίας της Ελληνικής κοινωνίας. Ολοκλήρωσε δε, με μνεία στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελούν τα στελέχη της Συντονιστικής ομάδας της αιμοδοσίας και οι συνεπείς εθελοντές αιμοδότες.  

   Την όμορφη ατμόσφαιρα στόλισαν με τραγούδια και ύμνους οι Υμνωδοί τους οποίους και συνοδεύσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι διαμορφώνοντας ένα αδελφικό κλίμα αγάπης.

   Ο Σεβασμιώτατος, πλήρης ικανοποιήσεως από τη θερμή ανταπόκριση των συνεργατών του, έδωσε τις πατρικές του ευχές, αλλά και αναμνηστικές ευλογίες σε όλους τους προσκεκλημένους.

Η εορτή του Αγίου Παρθενίου στο Ι.Η. Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών

.

Πέμπτη20Φεβρουάριος2020

Η εορτή του Αγίου Παρθενίου στο Ι.Η. Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών

   Με Αρχιερατικό Εσπερινό στον οποίο και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος και Ιερά Αγρυπνία, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Οδηγητρίας, στις Αχαρνές.

   Ο Μητροπολίτης μας, με το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας του Εσπερινού, απευθυνόμενος στο θερμό παρευρισκόμενο ποίμνιο, μίλησε για τον πλήρη ευσέβειας και αρετής, θαυματουργό Επίσκοπο των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Άγιο Παρθένιο. Παράλληλα, έδωσε από καρδιάς τις Αρχιερατικές του ευχές στον εορτάζοντα, εφημέριο και Γέροντα του Ησυχαστηρίου, Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιο.

Ομιλία στους «Ακρίτες του Πόντου»

.

Τετάρτη19Φεβρουάριος2020

Ομιλία στους «Ακρίτες του Πόντου»

   Ομιλία με θέμα «Το Κατανυκτικό Τριώδιο» πραγματοποιήθηκε απόψε, το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου «Ακρίτες του Πόντου» στην αίθουσα του φορέα, στον Ασπρόπυργο. 

   Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ποια είναι τα ψυχικά οφέλη που αποκομίζει ο Χριστιανός, όταν και εφόσον βιώσει με πληρότητα την εμπειρία της περιόδου του Τριωδίου, του «βιωματικού» Τριωδίου, όπως χαρακτηριστικά είπε. Η αποκαλυπτική και αποσαφηνιστική ομιλία του Ποιμενάρχου μας, προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων.

   Παρόντες στην ομιλία ήταν η Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου κ. Σοφία Μαυρίδη, η Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αθηνά Σωτηριάδη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των «Ακριτών» κ. Ιωάννης Σεπτούχας.