Των ενδόξων και αγιωτάτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης η μνήμη εορτάσθηκε με λαμπρότητα από το φιλάγιο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, δεδομένου ότι τυγχάνουν οι δύο αυτοί Άγιοι πρόσωπα – σταθμοί στην πορεία της εκκλησιαστικής ιστορίας μέσω της διαχρονικής προσφοράς τους. Ιδιαιτέρως, πανηγύρισαν ο ομώνυμος Ιερός Ναός Ασπροπύργου, ως και ο ιστορικός Ιερός Παρθενών Αγίου Κωνσταντίνου Χίου, ιδρυθείς από τον Όσιο Πατέρα μας Παχώμιο τον Χιοπολίτη.
Αφ’ εσπέρας, στον παρά την Άνω Φούσα Ασπροπύργου Ιερό Ναό του Αγίου, τον με την σεπτή αρχιερατική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και τις μεθοδικές ενέργειες του φίλεργου εφημερίου π. Ματθαίου Μαβίδη ανακαινισθέντα και καλλωπισθέντα, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
Οι προσελθόντες είχαν την ευλογία να ασπασθούν αποτμήματα εκ των ιερών Λειψάνων των τιμωμένων Αγίων.
Τους ιερούς ύμνους απέδωσε κλιμάκιο του βυζαντινού ανδρικού χορού της Μητροπόλεώς μας «Ρωμιοσύνης Υμνωδοί».
Ψαλλομένων των απολυτικίων, έγινε η έξοδος από τον Ναό και Λιτανεία της νέας εφεστίου περικαλλούς Εικόνος και των Λειψάνων των Αγίων σε δρόμους πλησίον του Ναού.
Με την επιστροφή στο Ναό, ο Ιερός Κλήρος ανέβηκε στην επί τούτο στημένη εξέδρα, όπου ευλογήθηκαν οι άρτοι. Μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε ομιλία, ο π. Ματθαίος εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες και έγινε η απόλυση.
Το παρόν έδωσε ο αξιότιμος Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ιωάννης Ηλίας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ως και μέλη του Δ.Σ. των «Ακριτών του Πόντου».
Ανήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προαξέρχοντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους δύο Αγίους Ισαποστόλους Βασιλείς Κωνσταντίνο και Ελένη, παραλληλίζοντάς τους με την έτερη τιμώμενη Ισαπόστολο της εβδομάδος, την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα. Η Αγία Φωτεινή αξιώθηκε να δει τον Σωτήρα Χριστό και από την συνάντησή της μαζί Του, ξεδίψασε με το ύδωρ το ζων. Το ίδιο και οι Άγιοι Ισαπόστολοι. Ο μεν Κωνσταντίνος είδε τον τύπο του Σταυρού στον ουρανό και έκτοτε γέμισε με Χριστό η ζωή του, η δε μητέρα του, Αγία Ελένη, αξιώθηκε και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και ξεδίψασε πνευματικά από την απέραντη πνευματική ευλογία που έλαβε.
Το ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος γεύθηκε το ύδωρ το ζων της εις τον Χριστόν πίστεως, αποτέλεσε την αιτία της ανάδειξης του Χριστιανισμού στον κόσμο και την αλλαγή του ρου της ιστορίας. Με την εφαρμογή του διατάγματος των Μεδιολάνων περί της ανεξιθρησκείας, ο χριστιανικός κόσμος έφυγε από την εποχή των μεγάλων διωγμών, έλαβε το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης λατρείας της Αγίας Τριάδος και εξαπλώθηκε σε όλη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος προσέφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία και αποτελεί πρότυπο άρχοντος. Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος είπε ότι αυτό που αναζητά ο καθένας μας είναι άρχοντες που να ενδιαφέρονται για τα δικαιώματά μας, για την ασφάλειά μας, για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Αυτά ο Κωνσταντίνος τα πέτυχε, για αυτό και κλήθηκε Μέγας από την ιστορία.
Εν κατακλείδι, ο Επίσκοπός μας εξέφρασε τις δέουσες ευχές στον π. Ματθαίο και όσους κοπίασαν για την λαμπρότητα της πανηγύρεως, και ευχήθηκε οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη να πρεσβεύουν στον Κύριο ώστε να αξιωθούμε και εμείς να ξεδιψάσουμε με το ύδωρ το ζων, και να αναδειχθεί ηγέτης ανάμεσά μας, μιμούμενος το παράδειγμά τους.
Στον Ιερό Παρθενώνα Αγίου Κωνσταντίνου Χίου, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε -κατά το τυπικό της Μονής- ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος των Αγίων Πατέρων, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος.
Την δε παραμονή, για την εορτή των Οσίων Πατέρων Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ, ιδρυτών της Νέας Μονής Χίου, τελέσθηκε πανηγυρική Αγρυπνία προεξάρχοντος του Γέροντος Αθανασίου, στο ιερό Σπήλαιο όπου ασκήτεψαν οι Άγιοι.