Με την φετινή μας εορτή, τα Χριστούγεννα -Ανατολή των Ανατολών- του 2023, ολοκληρώθηκε ο θεματικός κύκλος μουσικοθεατρικών παραγωγών με μνεία στα καθοριστικά για την ιστορία μας γεγονότα που προηγήθηκαν της δεκαετίας του 1930, τον Μακεδονικό Αγώνα, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την αμαχητί παράδοση της Ανατολικής Θράκης και τον ξεριζωμό των Ρωμηών της Ανατολίας.
Η βαρυσήμαντη αυτή σελίδα της ιστορίας της καθ’ ημάς Ανατολής αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε, με την ευχή του Πνευματικού μας Πατρός κ. Χρυσοστόμου, μέσα από πολλαπλές δράσεις, από όλους τους φορείς Παιδείας και Πολιτισμού της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας όχι μόνον από τη «Λυδία» και τους «Υμνωδούς», αλλά και από τα Κατηχητικά μας Σχολεία και τις Παιδικές Κατασκηνώσεις «Περιβόλι της Σουμελά», υπό την επιμέλεια της Διευθύντριάς μας κ. Ευαγγελίας Μ. Ψαρομμάτη, την αγαστή συνεργασία των σεβαστών Πατέρων, Στελεχών και Κατηχητών.
Το 2023, αποτελεί χρονιά ορόσημο, αφού με την πάροδό της κλείνουν 100 χρόνια, από το μελανό 1922 και 23. Ένας αιώνας από την τελεσίδικη απόφαση της διεθνούς κοινότητας για τον «περιορισμό», τον γεωγραφικό, τον ιστορικό, τον πολιτισμικό, τον πνευματικό του Ελληνισμού, του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Μία εκατονταετηρίδα μετά, ενώ έχουμε περιοριστεί γεωγραφικά, ωστόσο αντιστεκόμαστε στο μεθοδευμένο περιορισμό του πνεύματος και παραμένουμε πιστοί στην εξ ανατολών καταγωγή, πίστη και παράδοσή μας.
Η «εξ ανατολών» Πίστη, παράδοση, γλώσσα, τέχνη, παιδεία και πολιτισμός, στο σύνολο τους διαμορφώνουν την «απεριόριστη» ταυτότητά μας. Κατευθυντήριος γραμμή, αλάθευτη, ανόθευτη, διαχρονική, είναι η Υμνολογία της Εκκλησίας μας.
Το συγκλονιστικό περιεχόμενο των δημιουργημάτων των άριστων δεξιοτεχνών του ελληνικού λόγου, που στάθηκαν συντετριμμένοι ενώπιων του αφάτου Μυστηρίου των Χριστουγέννων αποδίδοντας ποιητικά και μελωδικά τη Θεία τους εμπειρία, αυτή ακριβώς, την Υμνολογία των Χριστουγέννων υμνήσαμε φέτος. Την εξ Ανατολών υψηλή αυτή τέχνη παρουσίασαν, ύμνησαν και εξύμνησαν τα παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων.
Συντελεστές:
Συγγραφή & Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία – Δ/νση Παραγωγής:
Ευαγγελία Μ. Ψαρομμάτη
Επιμέλεια βίντεο, εικόνα mapping & ήχου:
Πρωτοσύγκελος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης:
Επιμέλεια παραγωγής:
Πρεσβύτερος π. Ματθαίος Μαβίδης
Μουσική διδασκαλία:
Φωτεινή Μαυρίδη
Συμμετοχή με σειρά εμφάνισης
«Λυδία»:
«Υμνωδοί»:
Παρουσιαστές:
Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Μιχαήλ Κωνσταντινίδης,
Αναστασία Σιδηροπούλου, Όλγα Κουτσουκανίδου, Ελένη Συμεωνίδου, Βερονίκη Σιδηροπούλου
Τύμπανο:
Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Ελένη Κοσμίδου, Ανέστης Ιβανίδης, Δημήτρης Καπαγιαννίδης, Παναγιώτης Σιαπέρας, Νεκτάριος Συρανίδης, Νικόλας Καπαγιαννίδης
Μαριάμ Μαβίδη, Ελένη Γυριχίδη,
Κατερίνα Κωνσταντοπούλου,
Μαρία Παπαδοπούλου, Θεοδώρα Σαββουλίδη, Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου
Άγια Νύχτα:
Κυριακή Δαμιανίδη, Αφροδίτη Σιδηροπούλου, Ελένη Πεσιρίδου, Αναστασία Μανουσαρίδη, Ελισάβετ Μανουσαρίδη,
Λουντμίλα Ατματσίδου
Κατερίνα Πετσαλίδη, Φωτεινή Σιδηροπούλου, Αλεξάνδρα Συρανίδου,
Δέσποινα Ουσταμπασίδου,
Μαρία Παπαδοπούλου,
Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου, Μαρία Πιπερίδου
Τρίγωνα – Κάλαντα:
Ιωάννα Κωνσταντινίδου, Ελένη Κοσμίδου, Αθηνά Παυλίδου, Αναστασία Παπαδοπούλου,
Γεωργία Κοσμίδου, Ελπίδα Καρασαββίδου, Μαριάμ Μαβίδη, Ελένη Γυριχίδη
Βυζαντινοί Ύμνοι:
Ιωάννα Κωνσταντινίδου,
Μιχαήλ Κωνσταντινίδης,
Φωτεινή Μαυρίδη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου,
Ελισάβετ Λαζαρίδου
Φωτεινή Μαυρίδη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελισάβετ Λαζαρίδου, Μαρία Πιπερίδου, Μαριάννα Γιαζγκουλίδου,
Κατερίνα Καλπακίδου, Χρυσοβαλάντου Νεανίδη, Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου,
Κατερίνα Πετσαλίδη, Θεοδώρα Σαββουλίδη,
Μαριάμ Μαβίδη, Ελένη Γυριχίδη
και οι Κωνσταντίνος Ζεϊμπέκης,
Νικόλαος Παπαδόπουλος, Ιωάννης Χιονίδης
Κάλαντα:
Χορωδία από το «Περιβόλι της Σουμελά»:
Φωτεινή Μαυρίδη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελισάβετ Λαζαρίδου, Μαριάννα Γιαζγκουλίδου,
Κατερίνα Καλπακίδου, Χρυσή Μαυροματίδου, Ιωάννα Κωνσταντινίδηου, Μαρία Πιπερίδου,
Χριστίνα Κουσίδου, Αφροδίτη Σιδηροπούλου, Αναστασία Αντωνιάδου, Κατερίνα Ιωακειμίδου,
Γεωργία Βασιλειάδου, Θεοδώρα Σαββουλίδη, Αθηνά Παυλίδου, Χρυσοβαλάντου Νεανίδη,
Ευρύκλεια Κουρτσοπούλου, Κατερίνα Πετσαλίδη, Μαρία Γαυρίδη, Κυριακή Νεανίδη, Όλγα Συρανίδη,
Αναστασία Τζαφ, Φωτεινή Μαρισσίδου, Μαρία Μαυρίδου, Δέσποινα Ουσταμπασίδου,
Φωτεινή Σιδηροπούλου, Αναστασία Καριπίδη, Ελένη Κοσμίδου, Αναστασία Σιδηροπούλου,
Όλγα Κουτσουκανίδου, Ελένη Συμεωνίδου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαρία Πεχλιβανίδου,
Ελένη Τριανταφυλλίδη, Τατιάνα Πατσαχτσίδη, Κατερίνα Κωνσταντοπούλου, Αλεξάνδρα Καριπίδη, Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Συμεωνίδου, Αλεξάνδρα Συρανίδου, Ειρήνη Συργανίδου, Ελένη Κουϊμτσίδου, Ιωάννα Συρανίδη, Μαρία Ζελίλοβα, Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Πατσαχτσίδη, Μαριλένα Ιβανίδου,
Ελπίδα Καρασαββίδου Γεωργία Κοσμίδου, Ελένη Γυριχίδη, Μαριάμ Μαβίδη, Γεωργία Φουντουκίδη
Υποστήριξη παραγωγής: Αλεξάνδρα Μανιφάβα, Πρεσβυτέρα Αφροδίτη Μουρατίδη, Σοφία Τορτοπίδου, Σόνια Παπαδοπούλου, Σοφία Συρανίδη
και οι κυρίες: Κυριακή Μωυσιάδη, Ελένη Σωτηροπούλου, Σοφία Μαυρίδη, Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου, Σοφία Μεσαριτσίδου, Κυριακή Θεοφανίδου
Εικονογράφηση Προγράμματος: Ελισάβετ Λαζαρίδη
Ηχοληψία: Λευτέρης Καμενίδης
Την υλοποίηση της άρτιας αυτής παραγωγής ανέλαβε εξ ολοκλήρου το «Περιβόλι της Σουμελά». Η υψηλών νοημάτων και ανωτέρου επιπέδου ως προς το Θεολογικό περιεχόμενο και την εκτέλεση -όπως χαρακτηρίστηκε- καμωμένη αποκλειστικά από τα παιδιά μας εορτή, πραγματοποιήθηκε εχθές, στο Δημοτικό κινηματοθέατρο “Γαλαξίας” στον Ασπρόπυργο.
Ύστερα από μία κατατοπιστική εισαγωγή των μικρών παρουσιαστριών και την άρτια εκφωνηθείσα εναρκτήρια ομιλία του νεαρού παρουσιαστή, η εορτή συνεχίστηκε με παραστατικές και γλαφυρές περιγραφές του δυτικότροπου εορτασμού των Χριστουγέννων.
Ο δυτικότροπος εορτασμός των Χριστουγέννων που έχει διεισδύσει στην τέχνη, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική έχει μετατοπίσει το περιεχόμενο και το νόημα της Θείας Σαρκώσεως. Η επίπλαστη και φαντασμαγορική διάσταση του δυτικότροπου εορτασμού όπως αποδίδεται από τα δυτικά τραγούδια παρουσιάζεται δίπλα στην εξ Ανατολών Υμνολογία των Χριστουγέννων και… η Αλήθεια αποκαλύπτεται.
Μια φαντασμαγορική πραγματικά παρουσίαση του αμερικανικής παραγωγής τραγουδιού «Τα κάλαντα του τυμπάνου» την εποχή του 1940, αποτέλεσε το πρώτο μέρος της παράστασης.
Τότε, που εμείς στη φτωχή μας Ελλάδα πολεμούσαμε για την ελευθερία μας. Συγκινητικές περιγραφές του έπους του 40 και της απελευθέρωσης της Βορείου Ηπείρου, και των Χριστουγέννων της εποχής, μαρτυρούν τον έως και τότε ακόμη πατροπαράδοτο εορτασμό των Χριστουγέννων.
Η παράσταση συνεχίστηκε με την λαμπερή παρουσίαση του αυστριακού τραγουδιού «Άγια Νύχτα» που με την πάροδο του χρόνου έγινε ευρέως γνωστό, αρχικά στη Γερμανία, αργότερα στις Η.Π.Α. και κατόπιν διεθνώς.
Ο δυτικότροπος εορτασμός μέσω της μουσικής ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του επίσης αμερικανικής προέλευσης τραγουδιού του 1860 «Τρίγωνα – Κάλαντα». Το εν λόγω τραγούδι αποδόθηκε μέσα από σύγχρονη χορογραφία με ακροβατικές φιγούρες που εκτέλεσαν άριστα τα παιδιά των Κατηχητικών μας.
Ένα ηχητικό μήνυμα – απόσπασμα από Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Παπαδιαμάντη με θέμα «Τα τραγούδια του Θεού», συνέδεσε το πρώτο με το δεύτερο σκέλος της παράστασης.
Στο ερώτημα αν «Εμείς για τον Χριστό μας, δεν γράψαμε τραγούδια;» που ακουγόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα από παρουσιάστρια της εορτής, η απάντηση δόθηκε από τον συγκλονιστικό Χορό των νεαρών Υμνωδών, υπό την καθοδήγηση της Φωτεινής Μαυρίδη, και από την άρτια δραματοποιημένη απαγγελία των αφηγητών της Λυδίας.
Το δεύτερο σκέλος της εορτής, ήταν σαν ένα ενοποιημένο μελοποιημένο ποίημα. Ένα μωσαϊκό εννέα Χριστουγεννιάτικων ύμνων σε συνδυασμό με απαγγελία και αφήγηση από τα γεγονότα της Γεννήσεως, της ζωής, της θυσίας και της Ανάστασης του Κυρίου μας.
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εορτής αποτέλεσαν τα Χριστουγεννιάτικά Παραδοσιακά Κάλαντα της Μικράς Ασίας, του Πόντου, τα Βυζαντινά και Κλασσικά Ελληνικά Κάλαντα.
Η παρουσιάστρια Ιωάννα Κωνσταντινίδου, επιλόγισε την εκδήλωση καλώντας τον Πρωτοσύγκελο επί σκηνής.
Ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης ευχαρίστησε, εκ μέρους του Ποιμενάρχου μας, όλους, όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία, εκτέλεση και διοργάνωση του έργου, καθώς κι αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Ωστόσο, μίλησε για το κεντρικό πρόσωπο της πνευματικής μας οικογένειας, τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομο, που επί σειρά ετών, με κόπο και θυσίες, διαμορφώνει το περιβάλλον μέσα στις οποίο μπορεί να παραχθεί έργο πνευματικό, έργο Παιδείας και Πολιτισμού. Για τον άνθρωπο που επεδίωξε την καθιέρωση πολιτισμικών ενεργειών με περιεχόμενο και σκοπό την αγάπη για την πατρίδα, τη γλώσσα, την ιστορία και τη σχέση τους την Πίστη μας. Πρόκειται για γεγονότα που αποτελούν πλέον παράδοση τόσο για την Μητρόπολη, όσο και για την πόλη του Ασπροπύργου.
Ο Σεβασμιώτατος από σκηνής αναφερόμενος στο θέμα που η εορτή πραγματεύθηκε, μίλησε για την σταδιακή αλλοίωση του περιεχόμενου της εορτής, για την απώλεια της ουσίας και του νοήματος της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης και τον εκφυλισμό του τρόπου με τον οποίο δήθεν πλέον τιμούμε τη Γέννηση του Κυρίου μας. Ο Επίσκοπός μας, στο πλαίσιο των πατρικών ευχών που έδωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους, κάλεσε σε επιστροφή στο δρόμο των Αγίων Πατέρων.
Ευχαριστίες προς όσους τίμησαν με την παρουσία τους:
Τον Σεβασμιώτατο Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριο
Τον Σεβασμιώτατο Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανό
Τον Σεβασμιώτατο Μεθώνης κ. Αμβρόσιο
Τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής Γέροντα Θεοδόσιο
Τις Οσιώτατες Καθηγούμενες της Ι.Μ. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως, Γερόντισσα Παϊσία, και της Ι.Μ. Παναχράντου Μεγάρων Γερόντισσα Μαριάμ, που παρέστησαν με τις συνοδείες τους.
Καθώς και:
Τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Ιωάννη Ηλία
Τον κ. Κωνσταντινίδη Αβραάμ, Αντιδήμαρχο Παιδείας
Τον κ. Παπαδόπουλο Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Διοικητικών
Την κ. Μαυρίδη Σοφία, επικεφαλής του συνδυασμού « Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει»
Τον κ. Παπαδόπουλο Αναστάσιο, Πρ. ΚΕΔΑ
Την κ. Ατματσίδου Μαρία, Δημ. Σύμβουλο
Τον Γαβριηλίδη Παύλο, Δημ. Σύμβουλο
Τον κ. Κοναξή Αντώνιο, Αντιπρόεδρο Άθλησης και Φροντίδας 3ης ηλικίας
Τον κ. Χιονίδη Κον/ον, Δημ. Σύμβουλο
Και τους κ.κ. Πατσίδη Ιωσήφ, Καλλιέρη Μαρία, Γκούμα Πατέλα Μαρία
Τον κ. Βενιέρη Κων/νο Πρ. Εξ. Συλλόγου Φούσας