2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου στον Καθεδρικό

Πέμπτη26Νοέμβριος2020

Η μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου στον Καθεδρικό

   Τα μέτρα της πολιτείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού επέβαλαν φέτος στην Μητρόπολή μας έναν ξεχωριστό εορτασμό της μνήμης του Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, του οποίου το σεπτό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Πατέρας της Μητροπόλεώς μας, κ. Χρυσόστομος. Ο Ποιμήν εόρτασε δίχως τα λογικά πρόβατα, τα οποία όμως δια της εξ αποστάσεως προσευχής τους γέμισαν τον λατρευτικό χώρο της πανηγύρεως. Η πρωτοφανής για την ημέρα ησυχία που κυριαρχούσε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου αποτέλεσε την αφορμή για περισσότερη κατάνυξη και καλύτερη κατανόηση της ιερής υμνολογίας προς την «ηδύμολπο κιθάρα» του Ευαγγελίου, τον Ιερό Χρυσόστομο.

   Το εσπέρας της Τετάρτης ο εορτάζων Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και Ιερούργησε στην συνταχθείσα από τον τιμώμενο Άγιο, Θεία Λειτουργία.

   Στον πανηγυρικό λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του Ιερού ανδρός και ιδίως στην ισχυρή και αμετακίνητη επιθυμία του να φέρει εις πέρας το ποιμαντορικό του έργο. Ζώντας σε μία εποχή κατά την οποία η διαφθορά του κλήρου έθετε σε κίνδυνο την ορθόδοξη κοινωνία της Βασιλεύουσας, ο Μέγας Ιωάννης αγωνίστηκε δίχως συμβιβασμούς να επιφέρει την πνευματική υγεία στους κόλπους της Εκκλησίας. Ως θεμέλιο είχε την κατά Θεόν ανατροφή του, αλλά και τους μακροχρόνιους ασκητικούς αγώνες του. Ως όπλο δε, το πάγχρυσο στόμα του. Το κήρυγμά του, μεστό πνευματικών νοημάτων, παρηγορούσε τους ψυχικά τραυματισμένους και έλεγχε την αμαρτία. Πλήθη πιστών συνέρρεαν για να γλυκαθούν από τον Ευαγγελικό Λόγο του Χρυσοστόμου, με αποτέλεσμα να διαδοθεί στις πλατείες της Βασιλεύουσας ότι " στόμα μεν τοῦ Χριστοῦ ὁ Παύλος καί στόμα δε τοῦ Παύλου ὁ Χρυσόστομος". Η δύναμή του να σαγηνεύει τα πλήθη πυροδότησε εναντίον του ένα μεγάλο κύμα φθόνου από τους συλλειτουργούς του Αρχιερείς και Ιερείς, οι οποίοι ιδιοτελείς όντες, έβλεπαν στα πρόσωπα των Χριστιανών που καρδιακά τους προσέγγιζαν, οπαδούς. Ο Άγιος, όμως, δεν δημιούργησε οπαδούς. Υπήρχε και ανέπνεε για να προσφέρει στο Θεό αγιασμένες ψυχές. Το έργο του αυτό, οι αντιπαθούντες αυτόν Αρχιερείς, με μανία έσπευσαν να το διαβάλλουν, προσάπτοντας στην Ιερή προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου σαράντα πάσης φύσεως κατηγορίες οι οποίες συνέβαλαν στην εξορία του. Ζήλευαν οι ματαιόδοξοι τα λαμπρά ενδύματα, τον πατριαρχικό θρόνο ή το "εἰς πολλά ἔτη" που του έψαλλαν οι Επίσκοποι και οι κληρικοί που τον περιέβαλλαν. Ωστόσο, εκείνος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για αυτά, καθώς διέκρινε την ματαιότητα. Ό,τι κι αν φόρεσε δεν τον γέμισε, γιατί ήξερε ότι θα φύγει. Και έφυγε μόνος και εγκαταλελειμμένος από το ποίμνιό του στην οδό της εξορίας. Τα τελευταία του λόγια είναι δηλωτικά του μεγαλείου του: "δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν! ".

   Για κάθε Ιερέα ο Ιερός Χρυσόστομος έχει εξέχουσα σημασία. Ήταν εκείνος που έλεγχε τους κληρικούς του, διότι τους αγαπούσε και ήθελε να είναι Φως για τον κόσμο, να μυρίζουν Χριστό. Γι’ αυτό και από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο τον σωστό τρόπο ζωής των κληρικών. Την μέριμνά του αυτή για τους Λειτουργούς του Υψίστου μιμήθηκε στη ποιμαντορία του κι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπός μας κυρός Χρυσόστομος (+2010). Έλεγχε γιατί αγαπούσε. Πράγματι, είπε φανερά συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, είναι γλυκιά η φωνή αυτή η ελεγκτική, και μακάριος ο άνθρωπος που έμαθε να δέχεται τον έλεγχο που γίνεται προς το συμφέρον της ψυχής του, διότι έμαθε τον τρόπο να γλιτώνει από την οίηση, η οποία λειτουργικά ομοιάζει με την υγρασία. Η υγρασία έχει την δυνατότητα να καταστρέφει εσωτερικά το ωραίο -στα μάτια των ανθρώπων- μάρμαρο. Αν δεν υπάρχει κάποιος να διακόψει την διενέργεια της υγρασίας, το ωραίο αυτό μάρμαρο θα “σαπίσει”και θα αχρηστευθεί.

   Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να λυτρωθούμε από την οίηση με τις πρεσβείες εκείνου που " τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν".

Από τον Εσπερινό 

IMG 5604

   Καθ' όλη την διάρκεια των Ακολουθιών δέσποζε ανθοστόλιστο εν τω μέσω του  Ναού απότμημα του Αγίου Λειψάνου του Ιερωτάτου Ανδρός σκορπίζοντας την ευλογία του Αγίου Πνεύματος.

IMG 5610

IMG 5613

IMG 5661

IMG 5620

IMG 5622

IMG 5626

IMG 5630

IMG 5636

IMG 5646

IMG 5648

IMG 5678

IMG 5672

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία  

IMG 5688

IMG 5694

IMG 5695

IMG 5702

IMG 5697

IMG 5715

IMG 5720

IMG 5727

IMG 5730

IMG 5740

IMG 5741

IMG 5752

IMG 5773

IMG 5782

IMG 5796

IMG 5799

IMG 5813

IMG 5819

IMG 5827

IMG 5830

IMG 5844

IMG 5690

IMG 5858

IMG 5864

IMG 5867

   Στη συνέχεια, τον λόγο λαβών ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ευχήθηκε εκ μέρους όλων των Πατέρων τα Χρόνια Πολλά στην πηγή της χειροτονίας τους, τον Σεβασμιώτατο, εκφράζοντας την ελπίδα να ζήσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι το μεγαλείο της επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Επίσκοπο για την πρόοδο της Εκκλησίας.

IMG 5875

   Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών Αρχιερέων, του Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας μας, Μαγνησίας, πρώην Έτνα των Χρυσοστόμων, και Πειραιώς και Σαλαμίνος Γεροντίου του Α', που σαν σήμερα κοιμήθηκε.

IMG 5786

IMG 5876

IMG 5877

IMG 5887

IMG 5889

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes