2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Καθεδρικό, στη Μαγούλα και στη Χίο

Κυριακή27Σεπτέμβριος2020

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Καθεδρικό, στη Μαγούλα και στη Χίο

   "Σταυρὸς ἀνυψούμενος, τοῦ ἐν αὐτῷ ὑψωθέντος, τὸ πάθος τὸ ἄχραντον, ἀνυμνεῖν προτρέπεται κτίσιν ἅπασαν".

   Η παγκόσμιος Ύψωσις του Σταυρού προτρέπει τους Ορθοδόξους ανά τον κόσμο να ανυμνήσουν  δοξολογικά το πάθος Εκείνου, του γλυκυτάτου Ιησού, ο Οποίος, " ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως" λύτρωσε το ανθρώπινο γένος από την προγονική κατάρα.

756

   Η Ιερά Μητρόπολή μας με την δέουσα ευλάβεια τίμησε την Ύψωση του Σταυρού, του φύλακος της Οικουμένης, της δόξας των Αγγέλων. Αφ' εσπέρας, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στην Μαγούλα Αττικής ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Μετά την Δοξολογία, κατά την δοκιμασμένη δια μέσου των αιώνων τυπική διάταξη της ημέρας, ο Ιερέας, προπορευομένων των εξαπτερύγων, των ιεροψαλτών και του θυμιατού μετέφερε επί της κεφαλής τον εν μέσω κλάδων βασιλικού Τίμιο Σταυρό από το Ιερό Βήμα στο ευτρεπισμένο τραπέζι που έστεκε στο μέσον του Ναού, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία της Υψώσεως, κατά τον τύπο της πρώτης Υψώσεως του -ευρεθέντος υπό της Αγίας Ελένης- Ζωοποιού Σταυρού από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Άγιο Μακάριο. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή κατά την οποία ενώ ο Ιερέας υψώνει και κατεβάζει τον Σταυρό οι ιεροψάλτες αναφωνούν εκατό φορές το "Κύριε Ελέησον", μιμούμενοι τους Χριστιανούς που παρέστησαν στην πρώτη Ύψωση.

Από τον Εσπερινό στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Μαγούλας

IMG 2330

IMG 2336

IMG 2342

IMG 2359

IMG 2368

IMG 2391

IMG 2404

IMG 2432

IMG 2414

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αχαρνών 

IMG 2444

IMG 2484

IMG 2486

IMG 2521

IMG 2487

IMG 2524

IMG 2546

IMG 2552

IMG 2583

IMG 2589

IMG 2596

IMG 2616

IMG 2627

IMG 2641

IMG 2643

IMG 2646

IMG 2653

IMG 2669

IMG 2674

IMG 2677 1

IMG 2702

IMG 2707

   Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει των μαθημάτων του Κατηχητικού Σχολείου και ράντισε τα παιδιά και το εκκλησίασμα.

IMG 2714

IMG 2728

IMG 2731

IMG 2732

IMG 2733

IMG 2735

IMG 2748

IMG 2752

   Τέλος, οι πιστοί προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και έλαβαν δια χειρών του Σεβασμιωτάτου τους κλάδους του βασιλικού χάριν ευλογίας.

IMG 2763

IMG 2774

IMG 2785

   Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υψώσεως Σταυρού Μαγούλας τελέσθηκε, ανήμερα, η εόρτια Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο π. Αλέξανδρο Αναστασιάδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, μετά τον οποίο, ο Σεβασμιώτατος με τους κληρικούς ανέγνωσαν τους Χαιρετισμούς του Σταυρού. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή κατά του Κορωνοϊού, ενώ οι πιστοί γονάτιζαν ενώπιον του Σταυρού. Συγκίνηση ξεχύθηκε στο εκκλησίασμα όταν ο Σεβασμιώτατος, λόγω της κρατικής απαγόρευσης των λιτανειών, βγήκε έξωθεν του Ναού με τον Τίμιο Σταυρό και ευλόγησε τα τέσσερα μέρη του ορίζοντα, των Διακόνων εκφωνούντων δεήσεις υπέρ υγείας και σωτηρίας πάντων των Χριστιανών.

   Στις ομιλίες που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην ιστορία του Τιμίου Ξύλου και στη δύναμη που περικλείει από τότε που δέχθηκε τον Σωτήρα, η οποία ενεργεί όταν ο Χριστιανός με σωστό τρόπο πραγματοποιεί το σημείο του Σταυρού. Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος εξιστόρησε την δημιουργία του τρισύνθετου δένδρου από τα ραβδιά που άφησαν στον Αβραάμ οι τρείς Άγγελοι, τα οποία φύτεψε ο Λωτ για να εξιλεωθεί από την αμαρτία του. Το ξύλο του δένδρου αυτού ονομάστηκε καταραμένο, διότι με θαυματουργικό τρόπο δεν εφάρμοζε στις ανάγκες των χτιστών που κατεσκεύαζαν τον Ναό του Σολομόντα. Με την έλευση του Χριστού και την θανατική Του καταδίκη, οι Ιουδαίοι αποφάσισαν να Τον αναρτήσουν στο καταραμένο ξύλο, το οποίο έκτοτε έγινε Ξύλον Ζωής και το κατεξοχήν σύμβολο του Χριστιανισμού. Το σημείο του Σταυρού σχημάτιζαν αναρίθμητοι Μάρτυρες και έπιναν το θανατηφόρο δηλητήριο ανενόχλητοι, όταν το ίδιο δηλητήριο έπιναν αργότερα οι δήμιοι και πέθαιναν. Γι’ αυτό άλλωστε ο υμνωδός αποκαλεί τον Σταυρό "τῶν δαιμόνων πολυθρήνητον τραῦμα". Αυτόν λοιπόν τον τύπο του Σταυρού ως Χριστιανοί πρέπει να τον σχηματίζουμε ευλογίας ένεκεν -δίχως ντροπή- πριν από κάποιες βασικές κινήσεις μας· δίχως να υπολογίζουμε την αντίδραση των συνανθρώπων μας, διότι ο Χριστός είπε ξεκάθαρα: "πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς". Είναι μια ομολογία η χάραξη του Τιμίου Σταυρού, η οποία όταν γίνεται με καθαρή πίστη σκορπίζει γύρω μας την ευλογία του Θεού, νικώντας κάθε ενάντια δύναμη και κάθε ιό.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορικότητα της παρούσης ημέρας για την μαρτυρική Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος. Ξημέρωνε με το πάτριο ημερολόγιο η Ύψωσις του Σταυρού του έτους 1925, όταν ομάδα αστυνομικών κλήθηκε να διαλύσει την Ιερά Αγρυπνία που τελούνταν στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Υμηττού, υπό του μακαρίας μνήμης π. Ιωάννου Φλώρου, με την παρουσία δύο χιλιάδων πιστών παλαιοημερολογιτών. Περί την ενδεκάτην νυκτερινή, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στη Μονή, όταν τους διέκοψαν οι φωνές του πιστού λαού: "Ο Σταυρός! Ο Σταυρός!" Μεγάλος φωτεινός Σταυρός είχε εμφανιστεί στον ουρανό και έλαμψε από τον Υμηττό έως το Φάληρο, ρίχνοντας τις ακτίνες του στο Μοναστήρι. Οι αστυνομικοί έντρομοι από το εξαίσιο θαύμα όχι μόνο δεν διέκοψαν την Λειτουργία, αλλά, αντιθέτως, θεώρησαν το θαύμα ως ένδειξη της βουλής του Θεού υπέρ του πατρίου ημερολογίου. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, οι αγωνιστές της ευσεβείας παρέμειναν σταθεροί στην παράδοση της Εκκλησίας, την οποία μεταλαμπάδευσαν στις νεότερες γενιές.

IMG 2797

IMG 2801

IMG 2830

IMG 2852

IMG 2890

IMG 2898

IMG 2908

IMG 2910

IMG 2911

IMG 2914

IMG 2916

IMG 2918

IMG 2919

IMG 2920

IMG 2937

IMG 2932

   Επί τη μνήμη της Υψώσεως του Σταυρού πανηγύρισε, επίσης, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων Χίου. Την Ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Μονής, Γέροντας Αθανάσιος, ενώ στον Εσπερινό έλαβε μέρος και ο Πρωτοσύγκελος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης.

2

IMG 5176

IMG 5177

   Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς μας τελέσθηκε, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Υψώσεως του Σταυρού, Αγιασμός για την έναρξη της κατηχητικής χρονιάς και τον φωτισμό διδασκόντων και διδασκομένων.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes