Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς δόξαν και τιμήν της Παναγίας και Ομοουσίου Τριάδος ξεκίνησαν ως είθισται με την αρχιερατική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γκορυτσάς Ασπροπύργου κατά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, την Αγία Πεντηκοστή.
Αφ’ εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε λιτανεία των Ιερών Εικόνων της Αγίας Τριαδος και της Πεντηκοστής έως το μνημείο της Γενοκτονίας. Πολλά παιδιά των κατηχητικών, ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, κόσμησαν την λιτανεία υπό τους ήχους της φιλαρμονικής.
Στην λαμπρή ακολουθία παρέστησαν ο πολιτευτής κ. Ανδρέας Τσώκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε εόρτια ομιλία και ακολούθως εψάλη ο εθνικός ύμνος.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά την οποία εψάλη ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, ο επονομαζόμενος και Εσπερινός της Γονυκλισίας, διότι κατά τις ευχές που αναγινώσκονται είναι έθος οι πιστοί να γονατίζουν.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από την παράδοση της πατρίδας μας για τον Εσπερινό αυτό είναι η ρίψη καρυδόφυλλων χάριν ευλογίας, ψαλλομένου του «τίς Θεός Μέγας ως ο Θεός ημών».
Στις ομιλίες του, παραμονή και ανήμερα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μέγα γεγονός της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος και στην μεταμόρφωση των Μαθητών του Χριστού από απλούς ψαράδες σε κήρυκες και φωστήρες της Οικουμένης. Αυτούς του απλοϊκούς και αγραμμάτους επέλεξε ο Κύριος για να οδηγήσουν ψυχές ανθρώπων στη Θέωση, δηλαδή στη ζωή μετά τον θάνατο. Από την ημέρα της Πεντηκοστής οι Απόστολοι ξεκίνησαν το ιερό αυτό έργο. Με το κήρυγμα του Πρωτοκορυφαίου Πέτρου σαγηνεύθηκαν πέντε χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι βαπτίσθηκαν και συγκρότησαν την πρώτη Εκκλησία. Οι Απόστολοι μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής ήταν κλεισμένοι. Έκτοτε, όμως, έλαβαν θάρρος και δύναμη και εξήλθαν να κηρύξουν ότι ο Χριστός Ανέστη, γεγονός που είχαν δει και είχαν βιώσει. Στο κήρυγμα τους φρόντιζαν να μην μεταφέρουν τον τρόμο στους πιστούς, όπως πολλοί εκ των τρομολάγνων των ημερών μας που συνεχώς μιλούν για τον αντίθετο του Θεού. Οι Απόστολοι μιλούσαν για την Ζωή, την Χαρά, την Ελπίδα και αγωνίσθηκαν να καλλιεργήσουν ψυχές αληθινά αφιερωμένων στον Θεό ανθρώπων και όχι οπαδών. Για τους Κληρικούς το έργο των Αποστόλων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Από όλη την ανθρωπότητα οι Απόστολοι ξεχώρισαν ως οι πρώτοι και ως πρότυπα, γεγονός που φαίνεται αν αναλογιστούμε ότι οι κοσμοκράτορες εκείνης της εποχής, ο ένας μετά τον άλλο, όσα κτιριακά μεγαλουργήματα και αν έκαναν, ξεχάσθηκαν. Οι Απόστολοι, όμως, ακόμη και δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, μνημονεύονται και αποτελούν το καύχημα του χριστιανικού κόσμου.
Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας να φωτίζει, να στηρίζει και να ενδυναμώνει όλους όσοι θέλουν την παρουσία Του στη ζωή τους.
Στον δε δραστήριο Εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Πετσαλίδη εξέφρασε την ευχή να τον ενισχύει ο Κύριος για να υπηρετεί πάντοτε το Θέλημα Εκείνου.