2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Διορθόδοξο Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Παναχράντου Μεγάρων

Κυριακή29Απρίλιος2018

Διορθόδοξο Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Παναχράντου Μεγάρων

            Επί τη ευκαιρία της επισκέψεως των Αρχιερέων από τις αδελφές Εκκλησίες της Ρωσικής Διασποράς, της Ρουμανίας καί των εξ Αμερικής της Εκκλησίας μας για την τέλεση της επισήμου Διακηρύξεως της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιωάννου του Νέου Ελεήμονος του Θαυματουργού από την Εκκλησία μας, και στο πλαίσιο της εν γένει χαρμόσυνης και Αναστάσιμης περιόδου που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου, Διορθόδοξο Συλλείτουργο στην Γυναικεία Ιερά Μονή Παναχράντου στα Μέγαρα Αττικής.

            Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Καλλίνικος προεξήρχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, όπου έλαβαν μέρος ο Πρωθιεράρχης της Εκκλησίας της Ρωσικής Διασποράς Μητροπολίτης κ. Αγαθάγγελος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ρουμανίας Επίσκοπος Σουτσάβας κ. Σοφρώνιος, ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες ο Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος, ο Δημητριάδος κ. Φώτιος, ο Τορόντο κ. Μωυσής, ο Αμερικής κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι ο Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, ο Ιασίου κ. Γλυκέριος, ο Μπακάου κ. Αντώνιος, ο Χάιφα κ. Ρωμανός, καθώς και Ιερείς και Διάκονοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

            Το Ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν μέλη της Χορωδίας «Πάτριον Αναλόγιον» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Ιωάννη Κιαχόπουλου.

            Τον Πανηγυρικό λόγο κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού εκφώνησε ο Επίσκοπός μας αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας την οποία και εξήγησε. Ο Χριστός θεράπευσε, είπε, τον παράλυτο που υπέφερε τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια. Σε ερώτηση των Φαρισαίων προς τον πρώην παράλυτο, ποιος ήταν ό άνθρωπος που τον θεράπευσε, εκείνος δεν απαντούσε ότι επρόκειτο για τον Ιησού. Όταν αργότερα, ο Χριστός συνάντησε τον πρώην παράλυτο, του είπε να προσέχει να μην αμαρτάνει πλέον, για να μην του συμβούν χειρότερα πράγματα στη ζωή από την παλαιότερη σωματική παραλυσία του. Ο Χριστός, έκανε με το λόγο Του αυτό σαφές ότι, τα όσα υπέφερε στη ζωή του ο παράλυτος ήταν συνέπεια των αμαρτιών του κι ότι η θεραπεία του οφείλεται στην του Χριστού συμπόνια και βοήθεια, την οποία και έχει χρέος πλέον να αναγνωρίζει και να ομολογεί δημόσια. Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημαντικότητα του σημείου αυτού, στην αναγνώριση δηλαδή και ομολογία εκ μέρους μας του θεράποντος και του ευεργέτη. Η ιστορία είπε επαναλαμβάνεται, δεχόμαστε και σήμερα, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, την βοήθεια, την ευεργεσία και τη θεραπεία από την κάθε είδους «παραλυσία», που είναι αποτέλεσμα των αμαρτιών μας και ύστερα δεν αναγνωρίζουμε τον ευεργέτη. Έχουμε χρέος, εάν θέλουμε να μην επανέλθουμε στην πρότερη νοσηρή μας κατάσταση, αλλά και να μην πάθουμε χειρότερα στη ζωή μας, να αναγνωρίζουμε και να ομολογούμε χωρίς φόβο και μικροψυχία τον οιοιδήποτε μας ευεργετεί και κυρίως τον Κύριό μας, Ιησού Χριστό.

            Ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε και στο επετειακό γεγονός της συμπλήρωσης των 60 ετών από την ίδρυση της Μονής, το οποίο αυθορμήτως συνδυάστηκε, αφορμής δοθείσης της παρουσίας των αδελφών Αρχιερέων στην Ελλάδα λόγω του ιδιαίτερου γεγονότος της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιωάννου. Σαν σήμερα, είπε, ημέρα μνήμης των Αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας των Μαρτύρων, ξεκίνησε με την ευχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου, η Ιερά Μονή Παναχράντου. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, όταν τρεις αδελφές -που είναι εν ζωή- αποφάσισαν να μονάσουν σε αυτόν εδώ το τόπο. Το πρώτο βράδυ της άφιξής τους εδώ, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ακόμη κτίσμα, παρά μόνο κάποια πρόχειρη κατασκευή, οι αδελφές κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Το βράδυ, 12η νυκτερινή, σαν σήμερα προ 60 ετών, και ενώ οι τρεις αδελφές κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σημεία, ελαφρώς απομακρυσμένη η μία από την άλλη, είδαν και οι τρεις, φως να ανοίγει και να λούζει τον ουρανό. Το σημείο αυτό επισφράγισε την ευλογημένη απόφαση για την ανέγερση της Μονής, η οποία λειτουργεί και υφίσταται ως μια μικρή όαση στην πνευματική έρημο της κοσμικής ζωής, συμβάλλοντας καταλυτικά στη συνέχιση του Ιερού Γυναικείου Μοναχισμού στη χώρα μας και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

            Ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε ευχαριστήριο χαιρετισμό, αφενός και πρωτίστως στον Ύψιστο που μας αξίωσε για ακόμη μια φορά να βρεθούμε σε μία εορταστική σύναξη και μάλιστα, ως συνέχεια μιας ευλογημένης ημέρας όπως ήταν η χθεσινή. Δευτερευόντως, απεύθυνε ευχαριστήρια προς τους παρευρισκόμενους αδελφούς Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους, ιδιαιτέρως δε τους φιλοξενούμενους από το εξωτερικό, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής και την Ηγουμένη για την υποδειγματική τους φιλοξενία, όλους, όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή της Διορθοδόξου αυτής συναντήσεως και τέλος τους πιστούς που συμπροσευχόμενοι συμμετείχαν στο Μυστήριο.

            Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο στο μνήμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου και κτήτορα της Μονής, κυρού Χρυσοστόμου.

            Ακολούθησε Τράπεζα προς τους κληρικούς, αλλά και παράλληλη ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην παρακείμενη της Τράπεζας αίθουσα, όπου προβλήθηκαν ιστορικά αρχεία, φωτογραφίες και ντοκουμέντα της Μονής και του κτήτορος αυτής, από το 1958 έως σήμερα.

 

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

53

54

55

IMG 3587

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes