Φθάσαντες στο μέσον της Νηστείας, σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία μας τοποθέτησε προς προσκύνηση στο μέσον των Ιερών Ναών τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, προκειμένου δι᾽ αυτού οι πιστοί να αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο ώστε να διανύσουμε την υπόλοιπη πορεία με προορισμό τα Σεπτά Πάθη και την Ανάσταση του Λυτρωτού.




Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος κατά την λαμπρή αυτή ημέρα προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου.










Με το πέρας της Δοξολογίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού εντός του Ναού και η προσκύνηση αυτού σύμφωνα με την τυπική διάταξη της Εκκλησίας μας.






































Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε, αρχικά, τον λόγο για τον οποίο οι θειότατοι Πατέρες θέσπισαν την Σταυροπροσκύνηση κατά την Γ´ Κυριακή των Νηστειών, ενώ, εν συνεχεία, τόνισε ότι ο Σταυρός μεταφράζεται διαχρονικά για τον κάθε άνθρωπο ως δοκιμασίες, δυσκολίες, θλίψεις. Εάν είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργούμε πάντοτε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ως πράττουν οι αληθινοί χριστιανοί, τότε ο Σταυρός θα αποτελεί για εμάς πηγή δύναμης και χαράς. Εάν, ωστόσο, επιθυμούμε να αρνούμαστε τον Σταυρό μας, τότε οι θλίψεις θα φέρουν και άλλες θλίψεις. Ο Χριστός, πάντως, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ήθελαν και θέλουν να Τον ακολουθήσουν, να σηκώσουν τον Σταυρό τους, απαρνούμενοι τις ατομικές τους επιθυμίες. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο Χριστός απευθύνθηκε προς όσους «θέλουν». Δεν είπε «όποιος μπορεί», δείχνοντας έτσι, τόσο ξεκάθαρα, ότι όλοι μπορούμε να Τον ακολουθήσουμε.
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλό υπόλοιπο προς το Άγιο Πάσχα.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας διανεμήθηκαν στους πιστούς τα παραδοσιακά «σταυρολούλουδα», κλάδοι δεντρολιβάνου που κόσμησαν τον Τίμιο Σταυρό.









