Με τη δέουσα λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως στον Καθεδρικό
Το Πάσχα του Καλοκαιριού, η Κοίμηση και Μετάσταση της Παναγίας μας, εορτάσθηκε από την ομήγυρη των Χριστιανών με περισσή ευλάβεια και χαρά. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την τοποθέτηση της Μεγάλης Πρέσβειρας στον λαμπρό Θρόνο του Ουρανού, κοντά στον Υιό της. Είναι η ημέρα κατά την οποία εκπληρώνονται τα λόγια του Μελωδού, που απευθύνει ο Σταυρωθείς Χριστός προς την θρηνωδούσα Μητέρα Του: «ἀναστήσομαι αὖθις καὶ μεγαλύνω σε». Έκτοτε, πάσαι αι γενεαί των ανθρώπων μακαρίζουν την Κοσμοσώτειρα ως Φοβερά Προστασία, ως καταφυγή, ως ελπίδα και σκέπη.
Επ' ευκαιρία της κοσμοχαρμόσυνης αυτής πανήγυρης που κινεί σύμπαντα τον λαό μας στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας, προκειμένου να τιμήσουν «της βασιλείας το απόρθητον τείχος», τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.
Το πολυπληθές εκκλησίασμα το οποίο αγωνίσθηκε πνευματικά καθ' όλη την διάρκεια της δεκατετραημέρου νηστείας και προσήλθε να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων, έδωσε σε όλους την χαρά ότι ακόμη ο Ελληνικός λαός μας είναι λαός που σέβεται τον Θεό και τιμά την Κυρά-Παναγιά.






































Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ανέγνωσε το μήνυμα του επί τη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τίτλο «'Eν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε» (βλ. εδώ).












Με το πέρας της Λειτουργίας αναγνώσθηκε η Συνοδική Ευχή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την στήριξη της ταλαιπωρημένης ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, λαβών τον λόγο, αναφέρθηκε στην διακριτική και ευγενική στάση που κράτησε η Εκκλησία ενόψει του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η πίεση που αισθανόμαστε άπαντες είναι μεγάλη. Είναι γεγονός, ότι η ύπαρξη των επιβεβλημένων και ευπρόσδεκτων για την προστασία της υγείας μέτρων παρουσίασε μια διάκριση ειδικά κατά της Εκκλησίας. Η απαγόρευση των λιτανειών την δεδομένη περίοδο ήταν επιζήμια για την Πατρίδα μας. Για τον λόγο αυτό, χάριν ευλογίας λιτανεύθηκε γύρω από τον Καθεδρικό, αλλά και άλλους Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, η Εικόνα της Κοιμήσεως, όχι για προβολή, ούτε από πείσμα, αλλά με σκοπό να αγιασθεί ο τόπος όπου απαγορεύονται οι λιτανείες, την στιγμή που η κούκλα Αμάλ περιφέρεται ελεύθερα.








Έξωθεν του Ναού πραγματοποιήθηκε δέηση, μετά την οποία εψάλη από όλους ο Εθνικός Ύμνος.
Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία να μας σκεπάζει όλους, και να πρεσβεύει για τη Σωτηρία μας.











Επί τη εορτή της Κοιμήσεως πανηγύρισαν, επίσης, οι ομώνυμες Ιερές Μονές στην Πάρνηθα και στα Λεύκτρα.