2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

«'Eν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε» Μήνυμα του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, στη Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Σάββατο28Αύγουστος2021

«'Eν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε» Μήνυμα του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, στη Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

   i koimisi tis theotokou 2

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

   Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Υμνωδού, διερωτώμεθα: «Ποίοις οἱ εὐτελεῖς χείλεσι, μακαρίσωμεν τὴν Θεοτόκον»; Πώς θα σταθούμε ικανοί με λόγια να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη ανάλογη με την προσφορά Της προς το ανθρώπινο γένος; Κάθε τέτοια προσπάθεια θα είναι, οπωσδήποτε, πενιχρή. Αντ΄αυτού, ας υποκλιθούμε ευλαβικά μπροστά στο μεγαλείο της ταπεινώσεως και της αγνότητος Της, και ας θαυμάσουμε το παρόν μυστήριο.

   Η Μητέρα της Ζωής, εκείνη που είπε το μεγάλο «Ναι» και δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Νικητή του θανάτου, κείται σήμερα εν τω τάφω. Η χαρμολύπη βασιλεύει στις ψυχές των Αποστόλων, οι οποίοι από τα πέρατα της Οικουμένης συναθροίσθηκαν στον Κήπο της Γεθσημανή για να τελέσουν την κηδεία. Λυπούνται, μεν, λόγω της έλλειψης, χαίρονται δε, διότι ο θάνατος της Κυρά-Δέσποινας δεν είναι παρά μία είσοδος προς την αιώνια μακαριότητα. Την υπερευλογημένη ψυχή Της δεν παραλαμβάνουν Άγγελοι, αλλά αυτός ο Κύριος της Δόξης, ο οποίος Την οδηγεί πανηγυρικά στην Ουράνια Βασιλεία. 

   Η εορτή αυτή περίτρανα κηρύττει το μεγαλείο της πίστης μας. Ο αιώνιος εχθρός της ανθρωπότητας, ο θάνατος, είναι πλέον γλυκός φίλος για τον αληθινό Χριστιανό, είναι η πύλη που οδηγεί στον Παράδεισο. Εκεί αν και οδεύει σήμερα η Παναγιά, δεν εγκαταλείπει την Γη. Ισταμένη πλησίον του Υιού Της δέεται για τον καθένα μας, τον κάθε πονεμένο, τον κάθε Άγιο, αλλά και τον κάθε αμαρτωλό, διότι επιθυμεί όλοι οι άνθρωποι να ζουν στη Χαρά του Θεού. Σιωπηλή και διακριτική κατά τον επίγειο βίο Της, γίνεται τώρα μεγαλόφωνη κήρυκας της Αληθείας μέσω των απείρων Της θαυμάτων στον λαό των Ορθοδόξων. 

   Ιδίως στην ευλογημένη χώρα που ζούμε, είμαστε θεατές της απροκάλυπτης συμπαράστασης της Παναγίας μας σε κάθε δύσκολη περίσταση του βίου. Κάθε χωριό και πόλη καυχάται για ένα θαυματουργό εικόνισμα Της με ένα ιδιαίτερο προσωνύμιο. Κάθε άνθρωπος έχει να διηγηθεί ένα θαυμαστό γεγονός που περιλαμβάνει την Αειπάρθενο Κόρη. Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Η βοήθεια και αρωγή που προσφέρει η Θεοτόκος είναι διαχρονική, με μόνη προϋπόθεση την καρδιακή προσευχή, την οποία οι πρόγονοι μας -άνθρωποι απλοί, αλλά πλημμυρισμένοι από σοφία και πίστη- είχαν ως γνώρισμα.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, οι τιμώντες την Αειπάρθενο Κόρη Μαριάμ,

   Με αφορμή την παρούσα εορτή, ας συναθροισθούμε κι εμείς από τα πέρατα των διαφορετικών απόψεων, όπως οι Απόστολοι από τα πέρατα της Οικουμένης, και μέσω της καρδιακής προσευχής ας καταθέσουμε τα αιτήματα της ψυχής μας στην Παναγία, διότι σήμερα οδεύει στον επουράνιο θρόνο για να μεσιτεύει υπέρ της σωτηρίας μας, έως το τέλος. Να είμαστε βέβαιοι, ότι όπως άκουσε τις παρακλήσεις των προγόνων μας, πριν 200 χρόνια και ευλόγησε τον αγώνα της ελευθερίας, έτσι θα ακούσει και εμάς και θα μας ελευθερώσει από κάθε κακό.

Με πολλές ευχές, 

† ο Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes