2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ημερήσιο Θερινό Περιβόλι της Σουμελά 2020, αφιερωμένο στον Αγ. Νεκτάριο και στο Ναό της του Θεού Σοφίας

Κυριακή16Αύγουστος2020

Ημερήσιο Θερινό Περιβόλι της Σουμελά 2020, αφιερωμένο στον Αγ. Νεκτάριο και στο Ναό της του Θεού Σοφίας

Ένα πρωτότυπο ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποίησε φέτος το καλοκαίρι το Περιβόλι της Σουμελά, ο επίσημος φορέας των Παιδικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας με τίτλο «Ημερήσιο Θερινό Περιβόλι της Σουμελά 2020». Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 100 παιδιά και νέοι της Μητροπόλεώς μας ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως, αλλά και στην Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας.  

Το Περιβόλι της Σουμελά και τα στελέχη του, με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθνικού, ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, τίμησε τον Άγιο φέτος, μνημονεύοντας τα 100 χρόνια από την κοίμησή του. Θέμα του εκπαιδευτικού περιεχομένου αποτέλεσε και η Αγιά Σοφιά, σημείο το οποίο συνδέθηκε με τα βιώματα του Αγίου κατά τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια στην Πόλη. 

Το συμπυκνωμένο σε περιεχόμενο πρόγραμμα διάρκειας 12 ωρών πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις 30 Ιουλίου, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η ημέρα ξεκίνησε με τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος και τη διανομή των αναμνηστικών δώρων στα παιδιά από τον Επίσκοπό μας. Το εκπαιδευτικό μέρος άρχισε με μια πρωτότυπη αφήγηση της ζωής του Αγίου και παράλληλη παρουσίαση των βασικών σταθμών του βίου του. Οι 10 σταθμοί -κατασκευές χειροποίητες από τα στελέχη- κόσμησαν τον χώρο μέσα στον οποίο εξελίχθηκε το πρόγραμμα, επιτρέποντας την τακτική αναφορά καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας σε γεγονότα και περιστατικά από τη ζωή του. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιελάβανε δραστηριότητες όπως: εκμάθηση ύμνων και τραγουδιών (απολυτίκιο Αγίου, απολυτίκιο Παναγίας, τραγούδι-προσευχή), παραδοσιακούς χορούς (Θρακιώτικος) χειροτεχνίες, προβολή κινουμένων σχεδίων-παραγωγή του Κατηχητικού Σχολείου του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Αχαρνών, παιχνίδια γνώσεων και αφηγήσεις, όλα συνδεδεμένα με τη ζωή, τα θαύματα και το συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο του Αγίου Νεκταρίου. Να σημειωθεί πως ο Άγιος του 20 αιώνα αποτέλεσε το θέμα του Εθνικού μαθήματος των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως του σχολικού έτους που πέρασε. Το «Ημερήσιο Θερινό» συνέχισε και ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό αφιέρωμα στον Άγιο. 

Τις απογευματινές ώρες μικρά και μεγάλα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους παίζοντας -υπαίθρια- ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, άρτια οργανωμένα από τα στελέχη.

Το πρόγραμμα φιλοξενήθηκε στο «Κτήμα 10» στον Ασπρόπυργο, μια ευγενική παροχή του μέλους της Εκκλησίας μας κ. Ηλία Χιονίδη, ενώ το απογευματινό μέρος υλοποιήθηκε στο κοντινό γήπεδο ποδοσφαίρου. Η ημερήσια διατροφή των παιδιών και τα αναμνηστικά δώρα: α) μπλούζα με αναφορά στην Αγιά Σοφιά, β) τσάντα με αναφορά στον Άγιο Νεκτάριο, γ) βιβλιαράκι με το απολυτίκιο του Αγίου και της Παναγίας μας, σύντομο βίο του Αγίου και τραγούδι-προσευχή, δ) εικονίτσα του Χριστού μας, καθώς και ε) οι κατασκευές από την δραστηριότητα της χειροτεχνίας, παρασχέθηκαν από την Μητρόπολή μας. 

Το Ημερήσιο Θερινό, ήταν μια πιλοτική πρωτοβουλία των Στελεχών των Κατασκηνώσεων, που με την ευχή του Μητροπολίτη μας, αποδείχθηκε επιτυχής. Τα Στελέχη, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το εκπαιδευτικό κενό που προέκυψε από τις απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα των καιρών, αξιοποίησαν τη δημιουργικότητα και την ευελιξία τους. Τηρώντας την τάξη, κατάφεραν να διαμορφώσουν μέσα από ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες ένα όμορφο -μεταφορικά- ταξίδι, μια περιήγηση στο χρόνο και την ιστορία με πρωταγωνιστή τον Άγιο του 20αιώνος. Τα παιδιά -με απλό τρόπο- προσέγγισαν τον Άγιο κι ανακάλυψαν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του αγιασμένου βίου του μέσα από το πρίσμα των γεγονότων και των αντιλήψεων της εποχής εκείνης. Αναχωρώντας από το Περιβόλι της Σουμελά, τα παιδιά μας είχαν γνωρίζει τον αναβιωτή του Ορθόδοξου Μοναχισμού, τον σπουδαίο εκκλησιαστικό συγγραφέα, τον υπερασπιστή των Παραδόσεων και τον μεγάλο αγωνιστή υπέρ της γνησίας  Ελληνορθοδόξου Παιδείας του Έθνους μας. 

Το Περιβόλι ωστόσο, ανταποκρινόμενο στα γεγονότα των ημερών, λειτούργησε με ευελιξία προκειμένου να εντάξει στο πρόγραμμά του και να μεταφέρει το Ορθόδοξο -αισιόδοξο και γεμάτο ελπίδα- μήνυμα στα παιδιά, σχετικά με την Αγιά Σοφιά και την πίστη για την αποκατάσταση του Ναού του Υιού και Λόγου του Θεού.

Το «Περιβόλι της Σουμελά» φιλοδοξεί να αποτελέσει, με τη βοήθεια του Θεού, μια νέα πρόταση στην εκπαίδευση, έναν νέο τρόπο μεταλαμπάδευσης της γνώσης, της εμπειρίας και των αξιών της Πίστεώς μας, πέρα από τα συνήθη όρια και κυρίως, σε πείσμα των καιρών.

Με την ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου,

Ευαγγελία Ψαρομμάτη

 

Στελέχη & Συντελεστές «Περιβόλι της Σουμελά»

Χρυσάνα Γυριχίδη: Αρχηγός

Μαριάννα Γιαζγκουλίδου: Τεχνική Υποστήριξη 

Κωνσταντίνα Κιαχοπούλου: Χειροτεχνίες

Ελένη Κουγιουμτζίδου: Παιχνίδι Γνώσεων & Χειροτεχνίες

Χριστίνα Κουσίδου: Αθλοπαιδιές

Ελισάβετ Λαζαρίδου: Χορωδία

Ελένη Μαραντίδη: Χειροτεχνίες

Φωτεινή Μαυρίδη: Χορωδία

Χρυσούλα Μαυροματίδου: Υποστήριξη Αρχηγού

Διακόνισσα Αφροδίτη Μουρατίδη: Αθλοπαιδιές

Αναστασία Παπαδοπούλου: Υποστήριξη Αρχηγού & Τραπεζοκομία

Μαρία Παπαδοπούλου: Φωτογραφία

Σόνια Παπαδοπούλου: Τεχνική Υποστήριξη

Αγγελική Παπασπύρου: Παραδοσιακοί Χοροί

Γεωργία Παύλου: Παραδοσιακοί Χοροί & Χειροτεχνίες

Σοφία Τορτοπίδου: Υποδοχή & Τραπεζοκομία

 

Όλγα Ζεϊτινίδου: Βοηθός

Κατερίνα Καλπακίδου: Βοηθός

Άννα-Μαρία Κουγιουμτζίδου: Βοηθός 

Ιωάννα Κωνσταντινίδου: Βοηθός

Σιμέλα Παπαδοπούλου: Βοηθός

Πελαγία Τσούλφα: Βοηθός

Δαμιανός Κουρτσόπουλος: Βοηθός Υλοποίησης

Ιωάννης Μιχαηλίδης: Βοηθός Υλοποίησης

Κωνσταντίνος Γκάλκιν: Βοηθός

Ηλίας Παυλίδης: Βοηθός

 

Πρεσβύτερος π. Ματθαίος Μαβίδης: Παραγωγή Περιβόλι της Σουμελά

Ευαγγελία Ψαρομμάτη: Διεύθυνση Περιβόλι της Σουμελά

 

OMADIKI 1 copy

 

Αναμνηστικά δώρα 

Η διανομή αναμνηστικών δώρων - ευλογία από τον Σεβασμιώτατο στα παιδιά κατά την άφιξή τους.

Δώρα: α) τσάντα με αναφορά στον Άγιο, β) μπλούζα με αναφορά στην Αγιά Σοφιά, γ) βιβλιαράκι με το βίο, το απολυτίκιο του Αγίου και της Παναγίας μας, τραγούδι-σύνθεση «Περιβόλι της Σουμελά» αφιερωμένο στον Άγιο και δ) εικονίτσα του Χριστού μας από τον Ι.Ν. της Αγιά Σοφιάς.

Η Αρχηγός, Χρυσάνα Γυριχίδη καλωσόρισε τα παιδιά.

Βοηθοί Αρχηγού ανέλαβαν φέτος η Χρυσούλα Μαυροματίδου και η Αναστασία Παπαδοπούλου.

Την ευθύνη της Υποδοχής των παιδιών είχε η Σοφία Τορτοπίδου.

1

20200817 111922

20200817 111855

20200817 111825

20200817 112143

20200817 112232

20200817 112826

2

3

DSC 88811

4

5

6

7

8

9

 

Αγιασμός 

Ο Αγιασμός για την έναρξη του Ημερήσιου Θερινού πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο έξω από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγ. Προκοπίου.  

Παρόντες στον Αγιασμό ήταν ο Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Πετσαλίδης και ο Διάκονος και Στέλεχος στο Περιβόλι της Σουμελά, π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

Σταθμοί της ζωής του Αγίου

Η κυρία Ευαγγελία και τα Στελέχη αφηγήθηκαν και παρουσίασαν το βίο του Αγίου. 

Φιλοτεχνημένες χειροτεχνίες δια χειρός Κωνσταντίνας Κιαχοπούλου και Ελένης Κουγιουμτζίδου.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

 

Χειροτεχνίες

Τα παιδιά εξασκήθηκαν στις χειροτεχνίες. Στόχος τους ήταν η δημιουργία προσωπικής μικρής θήκης με την εικόνα του Αγίου για τη φύλαξη ευλογιών. 

Υπεύθυνη της δραστηριότητας των Χειροτεχνιών ήταν η Κωνσταντίνα Κιαχοπούλου.

4

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

15

16

17

18

19

20

 

Χορωδία

Τα παιδιά διδάχθηκαν το Απολυτίκιο της Παναγίας μας και του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και ένα τραγούδι - προσευχή, σύνθεση αφιερωμένη από το Περιβόλι της Σουμελά ειδικά στον Άγιο του 20ου αιώνα.

Την ευθύνη της εκμάθησης των Ύμνων είχαν η Φωτεινή Μαυρίδη και η Ελισάβετ Λαζαρίδη.

Screenshot 2020 08 16 at 10.18.56 PM

1

2

3

4

5

7

 

Παραδοσιακοί Χοροί

Τα παιδιά διδάχθηκαν τον Θρακιώτικο παραδοσιακό χορό για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Αγίου ήταν η Σηλυβρία, στην Αν. Θράκη. Η ιστορική περιοχή, προπύργιο της βασιλεύουσας, αντιστάθηκε σθεναρά στην πολιορκία των Οθωμανών, σχεδόν έως την πτώση της Πόλης, τον Μάιο του 1453.

Τη διδασκαλία του παραδοσιακού Θρακιώτικου χορού έκαναν οι Γεωργία Παύλου και η Αγγελική Παπασπύρου.

1

Screenshot 2020 08 17 at 12.56.50 AM

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Screenshot 2020 08 16 at 10.22.32 PM

Screenshot 2020 08 16 at 10.23.02 PM

 

Παιχνίδι Γνώσεων

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος του προγράμματος κατά το οποίο διασκέδασαν μικροί και μεγάλοι εξετάζοντας τις γνώσεις τους, ήταν το Παιχνίδι Γνώσεων. Ερωτήσεις, απαντήσεις και περιγραφές πήγαζαν από το περιεχόμενο και τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού προγράμματος που είχε προηγηθεί. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Νικήτρια ομάδα του παιχνιδιού ήταν αυτή της Γεωργίας Παύλου με την ονομασία «Πραότητα», μια από τις αρετές του Αγίου.

Υπεύθυνη για την οργάνωση και τον συντονισμό του παιχνιδιού ήταν η  Ελένη Κουγιουμτζίδου.

1

2

3

4

5

6

7

3

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

 

Δεκατιανό - Μεσημεριανό - Απογευματινό - Βραδινό 

Στα παιδιά προσφέρθηκε ολοκληρωμένη ημερήσια διατροφή, τέσσερα διαφορετικά γεύματα ή κολατσιό. 

Υπεύθυνες της Τραπεζοκομίας ήταν η Αναστασία Παπαδοπούλου και η Σοφία Τορτοπίδου. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Screenshot 2020 08 16 at 10.35.51 PM

Screenshot 2020 08 16 at 10.36.07 PM 1

 

Προβολή Κινουμένων Σχεδίων

Μία εξαιρετική παραγωγή Κινουμένων Σχεδίων για μικρούς και μεγάλους που δημιούργησε το Κατηχητικό Σχολείο του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου και Παναγίας Οδηγήτριας, με θέμα τη ζωή του Αγίου, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Ημερήσιου Θερινού.

Την ευθύνη της προβολής και της συνολικής Τεχνικής Υποστήριξης της ενέργειας (ήχος, φώτα κτλ.) είχε η Μαριάννα Γιαζγκουλίδου που συμμετείχε και στην παραγωγή των Κινουμένων Σχεδίων, και η Σόνια Παπαδοπούλου. 

1

2

3

4

5

6

7

8

10

 

Αφηγήσεις

Θαύματα του Αγίου που με προσοχή επέλεξαν τα Στελέχη αποτέλεσαν το περιεχόμενο των Αφηγήσεων.

Τις αφηγήσεις έκαναν η Αρχηγός Χρυσάνα Γυριχίδη, η Αγγελική Παπασπύρου, η Φωτεινή Μαυρίδη και η Σοφία Τορτοπίδου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ανάμεσα στις δραστηριότητες μεσολαβούσαν πληροφορίες γύρω από την ιστορία, τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα των χρόνων του Αγίου, αλλά και ιστορικά στοιχεία για την Αγιά Σοφιά από την κυρία Ευαγγελία.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έκανε τη δική του αναδρομή στο χρόνο από τα νεανικά του έτη και τη φοίτησή του στη Ριζάρειο Σχολή, έδωσε το Θεολογικό μήνυμα για τον οίκο του Θεού, την Αγιά Σοφιά και συνδιαλέχθηκε με τα παιδιά. Ο Μοναχισμός, η «κλήση» και η κλίση, ήταν κάποια από τα θέματα-ερωτήματα που υπέβαλαν τα παιδιά στον Επίσκοπό μας.    

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

44

 

Αθλοπαιδιές

Εκτός από τον Θρακιώτικο παραδοσιακό χορό που μετά μουσικής χόρεψαν τα παιδιά στο κοντινό γήπεδο ποδοσφαίρου, το απόγευμα έπαιξαν ένα ιδιαιτέρως διασκεδαστικό ομαδικό παιχνίδι. Η σκυταλοδρομία αποτελούμενη από εναλλακτικά παιχνίδια παλιάς εποχής δημιούργησε ένα πρωτότυπα ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ των ομάδων, «η Πραότητα εναντίον της Καρτερίας και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος εναντίον της Ριζαρείου Σχολής….». Στο παιχνίδι δεν αντιστάθηκαν ούτε τα Στελέχη. Τελικά, νικήτρια ομάδα ήταν αυτή της Αναστασίας Παπαδοπούλου με την ονομασία «Αγάπη».

Την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού των Αθλοπαιδιών είχε η Διακόνισσα Αφροδίτη Μουρατίδη.

Την υλοποίηση του παιχνιδιού και τη διασκέδαση των παιδιών ανέλαβε η Χριστίνα Κουσίδου. 

1

2

Screenshot 2020 08 16 at 10.48.49 PM

Screenshot 2020 08 16 at 10.49.11 PM

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

Φωτογράφιση

Αφανής, αλλά κομβικός ρόλος ήταν αυτός της λήψης των φωτογραφιών και των βίντεο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Την ευθύνη της φωτογράφησης είχε η Μαρία Παπαδοπούλου.

Την ομαδική φωτογραφία ανέλαβε όπως κάθε χρόνο, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, κατά την επίσκεψή του στο Ημερήσιο Θερινό Περιβόλι της Σουμελά 2020.

1

2

3

 

Αναμνηστικό δώρο στον Σεβασμιώτατο από τα Στελέχη

Όπως παραδοσιακά κάθε χρόνο προσφέρουν τα Στελέχη ένα αναμνηστικό χειροποίητο δώρο στον Επίσκοπό μας, εκφράζοντας την σεβασμό και την αγάπη τους, έτσι και φέτος δώρισαν μια φιλοτεχνημένη μαρμάρινη πλάκα που απεικόνιζε την εις Επίσκοπο χειροτονία του Αγίου Νεκταρίου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο.

Το δώρο, δια χειρός Γεωργίας Παύλου, προσέφεραν από κοινού η Γεωργία με την Αρχηγό Χρυσάνα Γυριχίδη.

Μία χειροποίητη μαρμάρινη πλάκα που απεικόνιζε τον Άγιο προσευχόμενο στη Ριζάρειο Σχολή, έργο και πάλι της Γεωργίας Παύλου, δώρισαν τα Στελέχη στην κυρία Ευαγγελία. 

1

2

Screenshot 2020 08 17 at 9.56.04 AM

 

Κι έτσι ολοκληρώθηκε η ευλογημένη αυτή ημερήσια εμπειρία. Στόχος και ευχή μας, το Περιβόλι της Σουμελά να συμβάλει, έστω και λίγο, στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών μας, στη δημιουργία καλών ανθρώπων, Ορθοδόξων Χριστιανών και συνειδητών Ελλήνων που θα διαμορφώσουν την αυριανή μας κοινωνία. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

1

2

26

27

28

OMADIKI 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes