2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στη Δάφνη Αθηνών και στα Λεύκτρα Βοιωτίας

Κυριακή12Ιούλιος2020

Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου στη Δάφνη Αθηνών και στα Λεύκτρα Βοιωτίας

   Η οφειλόμενη τιμή αποδόθηκε στους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους, Πέτρο και Παύλο, στους ομώνυμους Ιερούς Ναούς στην Δάφνη και στα Λεύκτρα.

   Το εσπέρας του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό των Αγίων Αποστόλων στην Δάφνη Αθηνών. Έψαλε κλιμάκιο της «Ο.Ε.ΒΥ.Χ.» υπό τον κ. Στυλιανό Μακρή. Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία στους πέριξ δρόμους προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλινίκου περιστοιχουμένου υπό κληρικών, συνοδεία νέων ενδεδυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες με τη συμμετοχή ευλαβών πιστών. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δάφνης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η όλη αρμονία ο ευπρεπισμός και η επιτυχία της λαμπρής πανήγυρης οφείλονται στο δραστήριο εφημέριο π. Στυλιανό Τομαή.

unnamed

IMG 4454

IMG 4466

IMG 4492

IMG 4497

IMG 4499

IMG 4502

IMG 4503

IMG 4510

IMG 4511

IMG 4520

IMG 4521

IMG 4542

IMG 4543

IMG 4551

   Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία υπό του Σεπτού μας Μητροπολίτου στο γραφικό και ιστορικό παρεκκλήσι των Αγίων Πρωτοκορυφαίων στα Λεύκτρα Βοιωτίας, το οποίο χρονολογείται από τον δέκατο αιώνα.

   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ειλικρινή μετάνοια του αρνητή και του διώκτη, του Πέτρου και του Παύλου, που έμελλαν να καταστούν, λόγω της θερμής και αδιάκοπης δράσης τους στο γεώργιο της Εκκλησίας, οι Πρώτοι των Αποστόλων. Ιδιαίτερη αναφορά ο Επίσκοπος μας έκανε στον Απόστολο Παύλο. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αγαθή του προαίρεση να φυλάξει την πίστη που παρέλαβε από τους πατέρες του, συνέβαλλε στην αποκάλυψη του Θεού και την προσωπική του αλλαγή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να συμβεί στον καθένα που αμαρτάνει, διότι ο Κύριος σέβεται το μέγιστο δώρο που χάρισε στην ανθρωπότητα, την ελευθερία. 

   Αναφορικά με τα τεκταινόμενα των ημερών, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Ελλάδα μας είχε την ιδιαίτερη ευλογία να υποδεχτεί το κήρυγμά του Αποστόλου Παύλου, έπειτα από την καλλιέργεια του πνευματικού εδάφους από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Έκτοτε, η συμπόρευση Χριστιανισμού και Ελληνισμού αποτέλεσε κύριο γνώρισμα της πατρίδας μας και προσέφερε στην υφήλιο πνευματικές αξίες και μνημειώδη έργα, όπως η Αγιά Σοφιά, ο μεγαλύτερος Ναός των Ορθοδόξων, προορισμένος να λατρεύεται διαχρονικά το Όνομα του Τρισαγίου Θεού. Δυστυχώς, η αμαρτία που κατέκλυσε τους Χριστιανούς Έλληνες του δεκάτου πέμπτου αιώνα οδήγησε στην παρακμή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έως της αναδείξεώς της σε μουσείο. Πάλι όμως, επέτρεψε ο Θεός την μουσουλμανοποίηση του Ιερού εκείνου χώρου, λόγω της αποστασίας και αδιαφορίας που εξαπλώνεται απειλητικά. Καθήκον όλων μας είναι η αποδοχή των ευθυνών και η πνευματική εξέγερση και αντίσταση για να επέλθει η ανάκαμψη της πατρίδας μας και η επαναφορά του Ιουστινιάνιου μεγαλουργήματος.

IMG 0056

IMG 0052

IMG 0046

IMG 0047

IMG 0048

IMG 0054

IMG 0055

IMG 0058

IMG 0061

IMG 0068

IMG 0069

IMG 0076

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes