2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή προ Χριστουγέννων στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών

Κυριακή06Ιανουάριος2019

Κυριακή προ Χριστουγέννων στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών

   Στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Οδηγητρίας και Αγίου Νεκταρίου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή προ Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον Γέροντα του ησυχαστηρίου Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιο και τον Διάκονο π. Νεκτάριο.

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος μας ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας κάνοντας αναφορά στον «Πέμπτο Ευαγγελιστή», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από την Εκκλησία μας, ο Προφήτης Ησαΐας. Ο μεγάλος αυτό Προφήτης, ο οποίος έζησε 800 περίπου χρόνια πριν από την σάρκωση του Υιού του Θεού, προφήτευσε όχι μόνον την Γέννηση του Θεανθρώπου, μα και την πορεία Του στη γη, ακόμη και τον Σταυρικό Του θάνατο.

   Ο Ποιμενάρχης μας, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο νόημα και την ουσία των Χριστουγέννων. Η Γέννηση του θείου βρέφους, είπε, πρέπει να γίνει η δύναμη που θα προκαλέσει σε όλους μας την εσωτερική, ψυχική και πνευματική αναγέννηση. Είναι ένα δώρο θείο - ευκαιρία, που επιτρέπει στον άνθρωπο να έρχεται στον κόσμο τούτο, ξανά, μεταμελημένος και μεταμορφωμένος, έτοιμος να καταβάλει την προσπάθεια του, να μιμηθεί και να ομοιάσει σε Εκείνον. 

   Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ένα επιπλέον θέμα, εξαιρετικά σημαντικό και λεπτό, που δυστυχώς παραβλέπουν οι «επιφανειακοί» Χριστιανοί. Στο Μυστήριο της Γεννήσεως συμμετείχε με ρόλο διακριτό, αλλά ιδιαιτέρως διακριτικό ένα τρίτο πρόσωπο, αυτό του Μνήστορος Ιωσήφ. Ο Δίκαιος αυτός άνδρας, στο άκουσμα της εγκυμοσύνης της νεαρής τότε Μαριάμ, αντέδρασε με τρόπο πρωτάκουστο για τα ταπεινά ανθρώπινα δεδομένα. Μέλημά του ήταν, ακόμη και στην περίπτωση «εξαπάτησής» του, να μην κρίνει, να μην δικάσει, να μην καταδικάσει τη νεαρή Μαρία. Αντίθετα, ο δίκαιος και γεμάτος με ευγενικά συναισθήματα άνθρωπος, επεδίωξε να αποφύγει την αποπομπή της "μνηστής" του, και να προστατέψει την ορφανή κόρη, επιδεικνύοντας ανωτερότητα και μεγαλείο ψυχής, αξιέπαινο ανθρωπισμό και συνάμα ανδρισμό. Ποιος από εμάς σήμερα, είπε ο Επίσκοπος μας, θα ενδιαφέρονταν για την προστασία ενός άλλου ανθρώπου, ειδικά κάτω από συνθήκες «προδοσίας», όπως αυτή την οποία αρχικά θεώρησε ότι βιώνει ο Ιωσήφ; Η απαράμιλλη δικαιοσύνη, χαρακτηριστικό γνώρισμα με το οποίο πέρασε στην ιστορία ο Ιωσήφ, είναι ο λόγος, για τον οποίο ο ίδιος ο Θεός εμπιστεύθηκε το πρόσωπο αυτό και το ανέδειξε ως ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

   Κλείνοντας, ο Επίσκοπος μας εξέφρασε στο πυκνό εκκλησίασμα τις ευχές του για Καλά Χριστούγεννα με την ελπίδα να ξεπεράσουμε πλέον τους τύπους και να βιώσουμε επιτέλους την ουσία της εορτής, της Ελεύσεως του Θείου Βρέφους.

1

3

4

5

6

9

7

8

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes