2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Με κατάνυξη και λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Νικολάου στον Καθεδρικό

Τρίτη19Δεκέμβριος2017

Με κατάνυξη και λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Νικολάου στον Καθεδρικό

            Σε κλίμα κατανύξεως και χαράς εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό στις Αχαρνές.  
            Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.   
            Παρά το πολυπληθές ποίμνιο που προσήλθε από διάφορες περιοχές της Μητροπόλεως για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου, η ατμόσφαιρα ήταν άκρως οικογενειακή και οικεία, θυμίζοντας παλιότερες παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες. Ο Επίσκοπός μας, μεταδίδοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της οικογενειακής θαλπωρής στους πιστούς, αναφέρθηκε στον μεγάλο Άγιο, σύμβολο της καταφυγής και της προστασίας των κατατρεγμένων και θλιβομένων ψυχών, αυτών που αναζητούν την ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ο ίδιος ο Άγιος είπε, που από μικρή ηλικία διαπνέονταν από φιλάνθρωπα αισθήματα, διέθετε ό,τι είχε, για την ανακούφιση του πλησίον. Διώχθηκε στη ζωή του, κυνηγήθηκε και πολεμήθηκε, επειδή φυσικά και αβίαστα υπερασπιζόταν το σωστό και το δίκαιο, επειδή υπεραμυνόταν της πίστεως και της αλήθειας, όπως χαρακτηριστικά άλλωστε έκανε κατά την Α' Οικουμενική Σύνοδο, αντιμετωπίζοντας τον αιρετικό Άρειο και τις επιτηδευμένα διατυπωμένες κακοδοξίες του. Οι αρετές της ειλικρίνειας, της υπομονής, της εγκράτειας και της πραότητας χαρακτήριζαν τον Άγιο, που δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στου μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας και παράλληλα στους ιδιαιτέρως αγαπητούς, οικείους και προσφιλείς στους αδικημένους αδελφούς μας.
            Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την αναφορά του στον Άγιο ευχήθηκε, όπως τα χρόνια εκείνα -με τη βοήθεια του Θεού- έλαμψε η αλήθεια και αντιμετωπίστηκε το ψέμα, έτσι και σήμερα, να μας φωτίζει ο Κύριος, να λάμψει μέσα μας το Φως το αληθινό, το της γνώσεως.
            Με το πέρας του εσπερινού παρετέθη από την Εκκλησιαστική επιτροπή, τράπεζα.

1UIUI

2UI

3UI

4UI

5UI

6IU

7UI

8UI

9UI

10DHT

11UI

12UI

13UI

14UI

15IU

16IU

17UI

18IU

19IIU

20DTH

21UI

22UI

23UI

24UI

25IU

26UI

27IU

28IU

t

29UI

30UI

31IU

Η κυριώνυμος ημέρα εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς με Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας με συλλειτουργούς του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων και Μαρωνείας κ. Αμβρόσιο ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Γαρδικίου κ. Κλήμεντα.
Το Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος με αναλυτική αναφορά και περιγραφή της στάσης και του έργου του Αγίου παραλλήλισε τα γεγονότα της εποχής εκείνης με τα σημερινά. Κατέληξε δε, σε διαπιστώσεις εξαιρετικά ωφέλιμες για τη στάση που εμείς σήμερα θα πρέπει να τηρούμε απέναντι στις επιρροές που δεχόμαστε, τη χειραγώγηση που υφιστάμεθα και τους φοβερούς κινδύνους που καραδοκούν. Ο Θεοφιλέστατος επιλόγησε με την ευχή ο Άγιος να πρεσβεύει να παραμείνουμε εδραίοι στην πίστη των Πατέρων της Εκκλησίας μας, μέχρι τέλους.
         Ιδιαίτερη ευλογία αποτέλεσε το γεγονός της παρουσίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορτής, αποτμήματος του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, το οποίο με ευλάβεια προσκύνησε το ευσεβές ποίμνιο.

1UJU

2JU

3IUN

4UI

5IU

6YB

7YB

8UYB

10BY

9YBU

11YU

12BUY

13BYU

14BYU

15BUY

16BY

17BU

18BUY

19

20HY

21YYH

22UY

23YU

24UY

25BUY

26BUY

27BUY

28B

                  Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς μετέβησαν στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Παιανίας, όπου της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Καλλίνικος με συλλειτουργό τον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος, κ. Φώτιο.
            Οι Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ασθενούντα πολιό Γέροντα της Μητροπόλεώς μας, τον Σεβασμιώτατο πρ. Αττικής και Διαυλείας κ. Ακάκιο, ο οποίος εγκαταβιεί στη Μονή.

1IO

2IO
 
3OI
 
4IO
            Ο λαοφιλής Άγιος τιμήθηκε και στο Ηράκλειο Αττικής, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος βρίσκεται απέναντι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου.

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes