Με την είσοδό μας στον «μήνα της Παναγιάς», τον Αύγουστο των θεοτοκοφίλων, η σεπτή Εκκλησία μας τίμησε πανηγυρικά, μαζί με την μνήμη του άλλοτε κραταιού, στην Κωνσταντινούπολη, εθίμου της προόδου του Τιμίου Σταυρού, την ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Νεομάρτυρος του Χριστού και ηρωίδος του έθνους, Κασσάνδρας της Τραπεζουντίας.
Επίκεντρο του εορτασμού της νεοφανούς Αγίας αποτέλεσε ο εν Ασπροπύργω Ιερός Προσκυνηματικός Ναός της Παναγίας Σουμελά, όπου ως εξαίρετο θησαύρισμα φυλάσσονται τα μαρτυρικά της λείψανα και από όπου η μνήμη αυτής εξήλθε της λήθης τριών και πλέον αιώνων, καταφθάνοντας μέχρι των περάτων της οικουμένης.
Αφ’ εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, Δημητριάδος κ. Φωτίου και Ταλαντίου κ. Καλλινίκου.
Τον εόρτιο λόγο εκφώνησε ο χοροστατών Ιεράρχης μας, ο οποίος αναφέρθηκε στο έθιμο, κατ’ αυτήν την ημέρα, της λιτανεύσεως του τιμίου Σταυρού με την συμμετοχή του Πατριάρχη και του Αυτοκράτορα, καθώς επίσης και σε βιογραφικά στοιχεία της Αγίας Κασσάνδρας και ιδιαιτέρως περί της ιστορικής πορείας των λειψάνων της Αγίας, μέχρι της τελικής τοποθετήσεώς τους στον Θεομητορικό Οίκο της Σουμελιώτισσας.
Χαρακτηριστικά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η τιμωμένη Αγία Κασσάνδρα υπήρξε από τα πρώτα πρόσωπα που αγωνίσθηκαν για την υπόθεση της ελευθερίας του υπόδουλου Γένους. Ως γόνος της αρχοντικής οικογένειας των Μουρουζαίων και μέλος της επίσης αρχοντικής οικογένειας των Υψηλαντών, η Κασσάνδρα στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα υπέρ της ποθητής ελευθερίας. Μπορεί οι απόπειρες επανάστασης να απέτυχαν, ωστόσο τελικά ευδόκησε ο Θεός, ώστε το όνομα της Αγίας να γραφεί στο βιβλίο της επαναστάσεως ως η πρόγονος των ηρώων Αλεξάνδρου και Δημητρίου Υψηλάντη, οι οποίοι ξεκίνησαν τον αγώνα τους με την προτροπή της μητέρας τους, Ελισάβετ: «να πάρετε πίσω το αίμα της Κασσάνδρας».
Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση ανέφερε: «χωρίς να το έχουμε καταλάβει, τιμήσαμε αυτό το τόσο σημαντικό πρόσωπο 345 χρόνια μετά το μαρτύριό της (1677). Το θεωρώ μεγάλη ευλογία που ο Θεός μας έβαλε μπροστά να τιμήσουμε την Αγία Κασσάνδρα. Δεν την κάναμε εμείς Αγία. Με το μαρτύριό της συγκαταλέγεται στους Αγίους της Εκκλησίας, διότι δεν αρνήθηκε Χριστό, και δη στους Αγίους Νεομάρτυρες. Ζητούμε την πρεσβεία της. Δυνατά ας την παρακαλέσουμε να βοηθήσει όλους μας να έρθουμε εις εαυτούς και να αποτινάξουμε από πάνω μας τα αποκαΐδια των πνευματικών πυρκαγιών, αλλά και να λυτρωθούμε από το κακό των πυρκαγιών που κάθε καλοκαίρι μαστίζει την πατρίδα μας και να συμβάλουμε στο να αναστηθεί ο τόπος μας».
Ανήμερα, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος και εν συνεχεία τελέσθηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή των ως άνω αγίων Αρχιερέων.
Ψαλλομένου του ασματικού της δοξολογίας, λιτανεύθηκε εντός του Ναού ο Τίμιος Σταυρός χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος κ. Φώτιος, ο οποίος με πλήθος ιστορικών στοιχείων κατέδειξε την μεγάλη σημασία της οικογένειας των Υψηλαντών στην ιστορία της εθνικής παλιγγενεσίας, τονίζοντας εμφατικά ότι η υπόθεση της ελευθερίας επιτεύχθηκε με τις πρεσβείες των Αγίων Νεομαρτύρων και ειδικότερα με την πρεσβεία της Αγίας Κασσάνδρας.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πανήγυρη της Αγίας μας και εξέφρασε την ευχή η Αγία Κασσάνδρα να μας βοηθήσει με τις πρεσβείες της να κάνουμε πάντοτε στη ζωή μας το θέλημα του Θεού, ώστε να αλλάξει η κοινωνία μας.
Εν κατακλείδι, ψαλλομένου του απολυτικίου της Αγίας, ο Σεβασμιώτατος άνοιξε την λάρνακα της Αγίας Κασσάνδρας, ώστε να έχουν οι πιστοί την ευλογία να ασπαστούν την άφθαρτη χείρα της.