Υπό την σκέπη της Κυράς του Πόντου και προστάτιδος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Περιβόλι της Σουμελά», καθώς και με τις ευλογίες και την πατρική στήριξη του οραματιστή του κατασκηνωτικού έργου πολιτιστικής και διδακτικής προσφοράς προς τη νέα γενιά, Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ολοκληρώθηκε η κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών, η οποία έλαβε χώρα κατά το διάστημα 27 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου.
Δεδομένου του επετειακού χαρακτήρα του τρέχοντος έτους 2024 εξαιτίας της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του 1924, καθώς και πενήντα ετών από την παράνομη και καταδικαστέα εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο Κύπρο και κατάκτηση του βορειοανατολικού τμήματός της, η φετινή κατασκηνωτική δράση έχει ως θέμα τα δύο αυτά πικρά ιστορικά γεγονότα, υπό τον εμπνευσμένο τίτλο:
«Με καπετάνιο τον Χριστό».
Την διδασκαλία περί των γεγονότων αυτών ανέλαβαν και έφθασαν εις αίσιον πέρας στελέχη της κατασκηνωτικής διακονίας της Μητροπόλεώς μας π. Θεόκλητο Τασούλη (αρχηγό) και Ιεροδιάκονο π. Χρυσόστομο Κωνσταντινίδη, από την Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας Κρυονερίου, Θεόδωρο Παπαγιαννίδη, Χρήστο Παντελίδη, Νικόλαο Ρούσσο, Δημήτρη Φυτόπουλο, Ιωάννη Κουρτσόπουλο, Ηλία Μητράκη, Ιωάννη Σιδηρόπουλο και Κωνσταντίνο Ζεϊμπέκη και βοηθούς τους: Αναστάση Ηλιάδη και Χρυσόστομο Νεανίδη.
Αρχικός σταθμός της κατασκηνωτικής περιόδου αποτέλεσε ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου. Όλα τα παιδιά με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν στον Ναό, όπου προσκύνησαν την Έφορο των Κατασκηνώσεών μας, ως και τα μαρτυρικά λείψανα της Αγίας Κασσάνδρας, και αιτήθηκαν την ευλογία αμφοτέρων για την επιτυχή έκβασή της, αναχώρησαν για την όμορφη περιοχή των Βιλίων.
Το ίδιο πρωί μετέβη στο «Περιβόλι της Σουμελά» και ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της περιόδου και, εν συνεχεία, μίλησε στα παιδιά και τους προσέφερε αναμνηστικά δώρα. Κάθε παιδί έλαβε μία φανέλα με το σήμα της φετινής κατασκήνωσης, σχεδιασμένο από το άξιο στέλεχος του «Περιβολιού», Ελισάβετ Λαζαρίδου, ένα προσευχητάριο, εικόνα και φυλλάδα με βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Χρυσοστόμου του νέου Ομολογητού, κομποσκοίνι χειρός, ως και το διαδραστικό βιβλίο «Παιδιά, αντιλαβού…τη Θεία Λειτουργία;». Όλα τα ανωτέρω αποτελούν εκδόσεις της Μητροπόλεώς μας.
Από την Άφιξη
Από τον Αγιασμό
Τα αναμνηστικά δώρα
Τα δωμάτια των παιδιών έλαβαν το όνομά τους από τις εξής σεβάσμιες μορφές που τίμησαν τον δίκαιο και ιερό Αγώνα της Εκκλησίας μας: Δημητριάδος Γερμανό, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Β΄, Μαγνησίας Χρυσόστομο, αυταδέλφους Αστορίας Πέτρο και Νήφωνα Αστυφίδη, π. Ιωάννη Φλώρο, Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Δαραδήμα, π. Ευστάθιο Παπαγριά, π. Αναστάσιο Μαυρίδη, π. Χρυσόστομο Σταμούλη.
Το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινή προσευχή μπροστά στο προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής, έπαρση σημαίας, πρωινό, επιθεώρηση δωματίων, πρωινή γυμναστική, ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζιο τέννις, εκμάθηση ύμνων και του αφιερωμένου στην Κύπρο τραγουδιού «Καρτερούμεν», και εκμάθηση παραδοσιακών χορών.
Από την έπαρση της Σημαίας
Από τα γεύματα
Επιθεώρηση δωματίων
Από τις αθλητικές δραστηριότητες
Από την εκμάθηση ύμνων και του αφιερωμένου στην Κύπρο τραγουδιού «Καρτερούμεν»
Από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών
Ακολουθούσε πλούσιο γεύμα, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κάθε φορά πνευματικά διδάγματα καθώς και χριστιανικά και παραδοσιακά τραγούδια, ώς και τα τραγούδια – συνθήματα που συνέγραφαν κατασκηνωτές και ομαδάρχες για τις πρωινές επιθεωρήσεις. Σύντομες παρουσιάσεις για την ιστορία και τα πρόσωπα του Ιερού Αγώνος καθώς και για την Κύπρο ακολουθούσαν το γεύμα, ενώ τα απογεύματα λάμβαναν χώρα αθλοπαιδειές, αθλητικοί αγώνες και παρουσίαση χορών. Στη συνέχεια, η νικήτρια ομάδα της πρωινής επιθεώρησης υπέστειλλε τη σημαία και λάμβανε χώρα το δείπνο και κατόπιν το Απόδειπνο εντός των δωματίων, με συμμετοχή όλων των παιδιών.
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Κατασκήνωση σε καθημερινή βάση και μετέφερε πλήθος πνευματικών νοημάτων προς τα παιδιά, όπως η αποχή από κάθε κακό και η προσκόλληση στα αγαθά, ο σεβασμός προς τους γονείς, η πειθαρχία, η αλληλεγγύη, η ειρηνική συνύπαρξη με τους συνανθρώπους και συν-κατασκηνωτές, η αγάπη προς τον Θεό, η ωφέλεια της προσευχής, η ζημία των εξαρτήσεων και των κακών συναναστροφών, η Ανάσταση ως κέντρο της ζωής μας και πολλά άλλα. Επίσης, απάντησε σε ερωτήματα των παιδιών και στο πλαίσιο ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού, τους πρόσφερε στιγμές γέλιου.
Την δε ημέρα της Αγίας Μαρίνης, προσκόμισε άρτους, τους ευλόγησε και διένειμε σε παιδιά και προσωπικό.
Την ημέρα της ομαδικής φωτογράφισης, τα μέλη της Κατασκήνωσης προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ως αναμνηστικό δώρο, απεικόνιση του χάρτη της Κύπρου με ματωμένες τις κατεχόμενες περιοχές του ψευδοκράτους. Το καλλαίσθητο έργο φιλοτέχνησε ο δραστήριος κατασκηνωτής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης.
Σημειωτέον ότι το πανό που κόσμησε την ομαδική φωτογράφιση, με την ακριβή απεικόνιση του χάρτη της Κύπρου, ζωγραφίσθηκε από όλα τα παιδιά της Κατασκήνωσης.
Το τελευταίο απόγευμα, προ της αναχώρησής του από την Κατασκήνωση, ο Επίσκοπός μας συνεχάρη τους ομαδάρχες για τον κόπο τους και την υπηρεσία τους στο έργο της Μητροπόλεώς μας, ενώ τους επέδωσε εύθυμους «επαίνους», προσαρμοσμένους σε στοιχεία του καθενός και γραμμένους από τους πατέρες Θεόκλητο και Χρυσόστομο.
Χθες, Πέμπτη, το πρωί, μετά την επιθεώρηση και την εκτέλεση δύο εμπνευσμένων από τα παιδιά τραγουδιών, ομαδάρχες και κατασκηνωτές αναχώρησαν για την Παναγία Σουμελά, όπου αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι, Θεού θέλοντος.