Η ιερά μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτελεί λίαν σημαντική ημέρα στον ημεροδείκτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς την ημέρα αυτή άγει τα σεπτά ονομαστήριά του, ο Σεβασμιώτατος Πηδαλιούχος αυτής, Μητροπολίτης Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος.
Επίκεντρο της εορτής, ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Παναγίας Σουμελά Ασπροπύργου.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας με την συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων. Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος και Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος.
Στο κέντρο του Ναού δέσποζε επί του ανθοστόλιστου κουβουκλίου η Εικόνα του Αγίου ευλογούντος την Εκκλησία για την οποία θυσιάσθηκε. Στο δε επιτραχήλιό του, ήταν τοποθετημένη λειψανοθήκη με απότμημα Ιερού Λειψάνου του εορτάζοντος Αγίου. Εκατέρωθεν του κουβουκλίου στέκονταν τιμητικά νέοι και νέες από τον Ποντιακό Σύλλογο Ασπροπύργου "Ακρίτες του Πόντου" ενδεδυμένοι φορεσιές από την γη που αξιώθηκε να δεχθεί στα σπλάχνα της το μαρτυρικό σώμα του Μεγάλου Ιεράρχου, τον Πόντο.
Τους ιερούς ύμνους, παραμονή και ανήμερα, απέδωσε ο βυζαντινός χορός της Μητροπόλεώς μας "Ρωμιοσύνης Υμνωδοί" υπό την χοραρχία του κ. Ηλία Μαυρίδη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προ του «Νυν απολύεις», ξεκίνησε την ομιλία του με τα τελευταία λόγια του Αγίου Ιωάννου «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» και συνέχισε ως εξής:
«Στην Εκκλησία μας υπάρχει ένας άγραφος νόμος: «Αν αγαπάς, θα μισηθείς, αν έχεις συνέπεια, θα μαρτυράς καθημερινώς, αν έχεις συνείδηση, θα σταυρώνεσαι. Τα τρία αυτά ήταν καρδιακό βίωμα του Αγίου. Αγάπησε τον Θεό και την Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε με σημαία την δικαιοσύνη, ενώ τα όσα έργα προσέφερε και άφησε πίσω του, ήταν έργα βιωματικής αγάπης και όχι πλαστής. Τα ποιμαντικά και χριστιανικά του καθήκοντα ήταν ο ίδιος του εαυτός, για αυτό και δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να γίνει ή να φερθεί ως διπλωμάτης. Όταν έπρεπε να μιλήσει, μιλούσε πάντα την αλήθεια. Μιλούσε ακόμη και αν οι αλήθειες ήταν πικρές για εκείνους των οποίων θίγονταν τα συμφέροντα. Όλα αυτά τα αγαθά στοιχεία της γνήσιας προσωπικότητάς του είχαν ως αποτέλεσμα ο Άγιος να οδηγηθεί στην εξορία, στο μαρτύριο και τον θάνατο από ρασοφόρους της εποχής του. Αυτοί ήταν οι οποίοι διέβαλλαν κάθε αγαθοεργία του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, με συνέπεια κατά την ποιμαντορία του στην Βασιλεύουσα χαρά να μην δει, παρά μόνο πίκρες, τις οποίες υπέμεινε με αξιοθαύμαστη υπομονή, για αυτό και τελικά αναδείχθηκε αναμφισβήτητα ως ένας από τους πρώτους, τους μοναδικούς και ξεχωριστούς Ιεράρχες που πέρασαν ποτέ απ’ την Εκκλησία και διά της παρρησίας του τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον θαυματούργησε και θαυματουργεί. Ιδιαιτέρως οι Κληρικοί, τού είμαστε ευγνώμονες διότι μας δίδαξε πώς να αντιμετωπίζουμε τα ποιμαντικά προβλήματα που αναφύονται. Μεγάλη, όμως ευγνωμοσύνη του χρωστούν και οι οικογενειάρχες, δεδομένου ότι μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη παιδαγωγικής. Αν κάθε οικογένεια συμβουλεύεται τα συγγράμματά του, θα κυριαρχεί εντός της η ειρήνη και θα βρει στο πρόσωπό του τον σίγουρο καθοδηγητή».
Ανήμερα της μνήμης του Αγίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεπτού μας Πατρός, πλαισιουμένου από Ιερείς και Διακόνους, συμπροσευχομένων εντός του Βήματος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού.
Το τιμητικό παρόν έδωσαν αντιπροσωπείες Μοναστικών Αδελφοτήτων από τις Ιερές Μονές Παναχράντου Μεγάρων (στον Εσπερινό), Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πάρνηθος, Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως, Αγίου Σωφρονίου Κουβαρά και Αγίου Στεφάνου Ηρακλείου υπό τις Οσιώτατες Γερόντισσες Μαριάμ, Ξένη, Παϊσία, Ειρήνη και Θεοκτίστη αντιστοίχως, ως και οι Αξιότιμοι:
Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος
νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ιωάννης Ηλίας
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Κοσμόπουλος Ελευθέριος
Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει» κα. Σοφία Μαυρίδη
Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος
και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο Ιερός Χρυσόστομος στην συνείδηση των Χριστιανών όλων των αιώνων υπήρξε το στόμα του Παύλου, ο οποίος με την σειρά του θεωρήθηκε ως το στόμα του Χριστού. Έτσι, στον λόγο ο Ιωάννης κατέχει την τρίτη θέση, για αυτό και αποκλήθηκε ήδη εν ζωή «Χρυσόστομος». Αυτός ο Ιερός άνδρας έφερε πάνω του όλες τις αρετές με προεξάρχουσες την αγάπη, την ταπεινοφροσύνη και την δικαιοσύνη. Τόσο αγάπησε την Εκκλησία και την Αρχιερωσύνη του ώστε αναλώθηκε με κάθε κόστος υπέρ αυτών. Ήθελε διακαώς να υπηρετούν την Εκκλησία Κληρικοί με συνείδηση και στόχο την αγιότητα, για αυτό και αγωνίσθηκε για την κάθαρση της εκκλησιαστικής διοίκησης. Ο αγώνας αυτός για την κάθαρση προκάλεσε την δημιουργία μίας ομάδας αντιπάλων του Χρυσοστόμου με πρωτεύοντα τον Αλεξανδρείας Θεόφιλο. Αυτοί με μένος και οργή πολέμησαν τον Ιωάννη. Τον συκοφάντησαν, τον λασπολόγησαν και τελικά πέτυχαν την δίωξή του με μία πλαστή καθαίρεση αντικανονικής «συνόδου». Παρά τον πόλεμο που ασκήθηκε εις βάρος του, κήρυττε την ειρήνη και δεν προκάλεσε σχίσμα, διότι πίστευε πως «ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν δύναται να ξεπλύνει την αμαρτία του σχίσματος». Η συμβολή του και η προσφορά του στην Εκκλησία είναι ανεκτίμητη, για αυτό και θα μπορούσαμε να μιλάμε επί μήνες για τον Χρυσόστομο.
Κλείνοντας τον λόγο του, εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες και ευχήθηκε η ευλογία του Ιερού Χρυσοστόμου να συνοδεύει, να στηρίζει και να καθοδηγεί όλους τους πιστούς.
Τον λόγο λαβών ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας π. Μιχαήλ, ευχήθηκε εκ μέρους του Κλήρου στον Σεβασμιώτατο έτη πολλά με άλυπη ποιμαντορία. Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε εν συντομία σε ορισμένα από τα έργα που δημιουργήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στην Μητρόπολή μας με την προτροπή του Ποιμενάρχου μας, ορμώμενος από την σημερινή περικοπή του Καλού Σαμαρείτη, τόνισε ότι «πλησίον» δεν είναι μόνο εκείνος τον οποίο καλούμαστε να βοηθήσουμε, αλλά και εκείνος από τον οποίο θα αντλήσουμε βοήθεια, ο ανώτερός μας. Ειδικά για τον Ιερό Κλήρο -υπογράμμισε ο π. Μιχαήλ- ο Σεβασμιώτατος γίνεται ο πλησίον, ο οποίος συντρέχει, διδάσκει και ενισχύει όσους θέλουν την ενίσχυσή του.
Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, στον Σεβασμιώτατο προσεφέρθησαν δώρα από τον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, ως και από το Κατηχητικό Σχολείο του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασπροπύργου ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στους Κληρικούς, όπου ο Σεβασμιώτατος Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανός προσέφερε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας μία εικόνα της φλεγομένης αλλ’ ου καιομένης Βάτου, αγιογραφημένη από το «Εργαστήριο Εκκλησιοποιημένης Αγιογραφίας» της Ι. Μητροπόλεως Ωρωπού και Φυλής, προκειμένου να προστατεύει τον τόπο μας από τις πυρκαγιές.
Αναχωρώντας από τον Ναό, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετά του Σεβασμιωτάτου Θεσσαλονίκης και Κληρικών μετέβησαν στην Ι. Μονή Παναχράντου Μεγάρων όπου τέλεσαν Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου μας, Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσοστόμου (†2010), υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.