2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην ομώνυμη Ι.Μ. Βαρνάβα

Σάββατο19Αύγουστος2023

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην ομώνυμη Ι.Μ. Βαρνάβα

     Η φωσφόρος εορτή της ενδόξου Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ενώπιον των Αγίων Αποστόλων Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου και των μεγίστων Προφητών Μωϋσέως και Ηλία στο Όρος Θαβώρ, τιμήθηκε ιδιαιτέρως στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Βαρνάβα Αττικής.

METAMORFOSIS 23 8 of 8

   Tην παραμονή της εορτής, τον Μέγα Εσπερινό τέλεσε ο αιδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

METAMORFOSIS 23 7 of 8

    Ανήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

METAMORFOSIS 23 1 of 8

IMG 19777786

METAMORFOSIS 23 3 of 8

METAMORFOSIS 23 4 of 8

   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αρχικά, διηγήθηκε το γεγονός της Θείας Μεταμορφώσεως, το πώς ο Χριστός αποκάλυψε στους κορυφαίους των Ιερών Αποστόλων την δόξα της Θεϊκής Του Μορφής, με τα ιμάτιά Του να γίνονται λευκά σαν το χιόνι και το Πρόσωπό Του να εξαστράπτει σαν τον ήλιο. Εκείνη τη στιγμή, οι Απόστολοι έζησαν εμπειρία Θεώσεως. Είδαν το Άκτιστο Φως του Θεού και έμαθαν ότι ο Διδάσκαλός τους, ο Χριστός, «ζώντων και νεκρών κυριεύει».

   Η εορτή της Μεταμορφώσεως, πέρα από τα υψηλά θεολογικά μηνύματα που μας μεταφέρει, αποτελεί προσωπική εορτή ενός εκάστου των Χριστιανών, καθώς μας υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε να μεταμορφωθούμε. Η μεταμόρφωσή μας έγκειται στην Κάθαρση από τα πάθη. Πρέπει να αποβάλουμε τον φθόνο, την υπερηφάνεια, τον εγωϊσμό, τη ζήλεια, την καχυποψία. Πρέπει να μεταμορφωθούμε και από κακοί να γίνουμε καλοί, από άγριοι άγιοι. Άγιοι, βέβαια, βγαίνουμε όλοι από την Κολυμβήθρα, αλλά στην πορεία αφήνουμε άλλες καταστάσεις να καταλάβουν τη θέση της αγιότητας.
   Για να διατηρηθεί η αγιότητα, οφείλει η μητέρα, εγκυμονούσα ήδη, να διδάσκει το παιδί της ότι πρέπει να είναι Φως στον κόσμο, ότι έχει καθήκον να μην πεθάνει όταν πεθάνει. Οφείλει η μητέρα να προσεύχεται, ώστε το έμβρυο από την κοιλιά να εξοπλίζεται με τα λόγια του Θεού και να φωτίζεται από τα νοήματα της προσευχής.
   Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι μέσα από την εορτή της Μεταμορφώσεως, διδασκόμαστε το καθήκον που έχουμε να είμαστε Φως για τους ανθρώπους. Πολλές φορές, όμως, λησμονούμε αυτό το καθήκον μας, ασχολούμενοι με διάφορα άλλα επουσιώδη θέματα. Το καίριο ερώτημα που πρέπει να προβληματίζει τον καθένα μας είναι: «Έγινα Φως;». Οι Μεγάλοι Καθηγητές της ερήμου, όταν περπατούσαν στους δρόμους, δίχως καν να μιλούν, μαγνήτιζαν για τον Χριστό πλήθος ψυχών, διότι εξέπεμπαν Φως.
   Η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε με την σταδιακή μείωση και ερήμωση, βρίσκει υπεύθυνους όχι κάποιον άλλο αλλά εμάς, εμάς που δεν καταφέραμε να γίνουμε Φως και εντούτοις αρεσκόμαστε να κρίνουμε συνεχώς τους άλλους.
 

METAMORFOSIS 23 6 of 8

   Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το Θαβώριον Φως να φωτίζει τις ψυχές μας, ώστε να καταστούμε αληθώς «φωτόμορφα τέκνα της Εκκλησίας», τα οποία θα βοηθούν τους άλλους να γνωρίσουν το Φως του Χριστού.

METAMORFOSIS 23 5 of 8

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes