2b.jpg

Featured

"ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ, η αξία" (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη03Ιανουάριος2023

"ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ, η αξία" (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

            Όταν πριν σχεδόν μία διετία, κληθήκαμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στο πλαίσιο της έρευνας των γεγονότων της εποχής, και στην προσπάθειά μας να καινοτομήσουμε συμμετέχοντας στη μεγάλη αυτή πανήγυρη, τότε, συνειδητοποιήσαμε την τεράστια διάσταση του Αγώνα. «Ο Σηκωμός» θα μπορούσε να αποτελεί αποκλειστικό αντικείμενο μελέτης και σπουδής μιας ολόκληρης ζωής και πλέον. 

            Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σκοπό είχε να μας κληροδοτήσει την κατάργηση της δουλείας, να μας κληροδοτήσει το ήθος της Ελευθερίας. Κι αφού τόσο σπουδαία είναι η κληρονομιά της, έτσι την είπαμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Κληροδότρια.           

            Η Κληροδότρια είναι ταυτισμένη με όλες τις αξίες που κρύβει μέσα του ο πόθος για την «Ανάσταση» του Γένους· είναι ταυτισμένη την Πίστη, την Πατρίδα, τη γνώση της Ιστορίας, την αδιάκοπη Μάχη, τη Μετάνοια, την Ευγνωμοσύνη, τη Δικαιοσύνη. Είναι συνυφασμένη με την Υπομονή, τη Σεμνότητα, την Προσδοκία, την Ενότητα, τη Γνησιότητα,  τη Νίκη επί της δουλείας, τη Σωτηρία. Είναι η ανάληψη της Ευθύνης προσωποποιημένη, η Ανιδιοτέλεια, η Αυτοθυσία· είναι η δύναμη και η ρώμη, που πήρε μορφή ανθρώπινη, περπάτησε τον θυσιαστικό Γολγοθά του Κυρίου για να διασφαλίσει στο δούλο Γένος, την ελευθερία, που ο ίδιος ο Θεός έχει χαρίσει.

            Εμείς, στο «Περιβόλι της Σουμελά» της Ι. Μ. Αττικής και Βοιωτίας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, αποτυπώσαμε, φιλοτεχνήσαμε την μεγάλη μας Κληροδότρια, την κάναμε σύμβολο και ύμνο, την τραγουδήσαμε, την κάναμε σημαία, λάβαρο και την υψώσαμε, την κάναμε αρχή και δίδαγμα, με σκοπό να τιμήσουμε τη μεγάλη μας κυρά στην διακοσιοστή επέτειό της, όπως της πρέπει.

            Οι συνθήκες όμως, τότε, δεν μας επέτρεψαν να τιμήσουμε -όπως θέλαμε- την Κληροδότρια Επανάσταση.

            Φέτος, έναν αιώνα ακριβώς από τη χρονολογία που σηματοδοτεί τον αφανισμό των Ελλήνων από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας που επιχειρήθηκε από τη μισόχριστη φυλή, ζούμε μαζί, ξανά, τη Γέννηση, την Προσδοκία της Αναστάσεως, που διαχρονικά μας λυτρώνει από κάθε ζυγό. Το λυτρωτικό αυτό μήνυμα, μάς αφήνει ως διαχρονική κληρονομιά, αξία και σκοπό, η ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ.