2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου κατά την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως

Κυριακή04Ιούλιος2021

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου κατά την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λυκοβρύσεως

   Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Γερόντισσα Παϊσία,

   Με συγκίνηση ίσταμαι ενώπιον σας την ιστορική αυτή στιγμή, κατά την οποία το Μοναστικό Καθίδρυμα μέσω του οποίου ο Θεός επέλεξε να τιμήσει την πιστή θεράπαινα Του, Οσία Ειρήνη, αλλάζει πνευματική οδηγό, καθώς από σήμερα διαδέχεστε -Χάριτι Θεού- την Μακαριστή πλέον Γερόντισσα Αρσενία. Το έργο της διαδοχής αποτελεί ιερό καθήκον, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της αρμονικής συνέχειας της ενεργούς παρουσίας της Μονής μέσα στην ιστορία. Είναι κοινός τόπος ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν να ενσαρκώσουν το μεγαλόπνοο όραμα της ζωής τους, επιθυμούν στην πραγματικότητα να αφήσουν πίσω τους ένα κτήμα εσαεί επ΄αγαθώ της κοινωνίας. Αναλόγως και η Γερόντισσα Μελετία, η Ιδρύτρια του περίλαμπρου αυτού Κοινοβίου, επιθυμούσε το Μοναστήρι αυτό να ακτινοβολεί -έως της συντελείας του αιώνος- την χάρη της Οσίας Ειρήνης και να δροσίζει τις ψυχές που φλέγονται από θείο έρωτα και αγάπη για την αγγελομίμητη πολιτεία. Η ανάβαση σας, λοιπόν, στην ηγουμενική καθέδρα αποτελεί τον προσωπικό σας αρραβώνα, με τον οποίο αποδέχεστε να φέρετε εις πέρας την ευλογημένη αυτή επιθυμία της Μακαριστής Ιδρυτρίας.

   Όπως αναφέρει ο Χριστός στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: «τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ». Στην παρούσα περίπτωση, το Πανάγιον Πνεύμα έπνευσε και ανέδειξε Ηγουμένη της Θεοσώστου ταύτης Μονής ένα άξιο στέλεχος της Ιεράς Αδελφότητος∙ μία συνειδητοποιημένη Μοναχή,  η οποία ως κοσμική κοπέλα έτυχε της άπειρης ευλογίας να δεχθεί στην οικία της την επίσκεψη της χαριτοβρύτου Εικόνος της Οσίας Ηγουμένης Ειρήνης, ως προεικόνισμα της κατοπινής εκλογής της στο όμοιο αξίωμα.

   Γερόντισσα Παϊσία,

   Το μεν βήμα σας συνοδεύουν οι κόποι των 60 ετών της Μοναχικής αφιερώσεως σας, η επιτυχής ανταπόκριση στις γραμματειακές ανάγκες της Μονής, αλλά και η μονοετής διακονία της εξομολογήσεως των αδελφών την οποία αναλάβατε εξαιτίας της αδυναμίας της Αλήστου Μνήμης, εις χείρας Θεού αναπαυμένης Γεροντίσσης Αρσενίας. Βακτηρία δε στην πορεία που από σήμερα ανοίγεται μπροστά σας, αποτελούν οι ευχές των Μακαριστών Γεροντισσών Μελετίας, Παϊσίας και Αρσενίας, καθώς και του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυκλάδων κυρού Γαβριήλ, των οποίων την παρακαταθήκη οφείλετε να διασώσετε και να συνεχίσετε. Όντως, βαρύ το έργο∙ αλλά θα τα καταφέρετε εάν με φόβο Θεού κρατήσετε σφιχτά μέσα στο ενδόμυχο της ψυχής σας τις αρχές που λάβατε από εκείνες τις αγιασμένες μορφές της Μαρτυρικής μας Εκκλησίας. Είστε ευλογημένη διότι εισέρχεστε στην σταυροαναστάσιμη πορεία της ηγουμενίας, όχι έρημη παραδειγμάτων. Ζήσατε πλάι σε αληθινά κειμήλια αρετής, σε γνήσια πρότυπα Χριστιανών Ηγετών. Είδατε τον τρόπο με τον οποίο καθοδηγούσαν το εμπιστευθέν σε αυτούς ποίμνιο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τρόπο του Εθναποστόλου Παύλου: «τοῖς πᾶσι γέγονα τὰ πάντα, ἵνα πάντως τινὰς σώσω».

   Δύσκολο, όντως, κατόρθωμα, αλλά δηλωτικό της ταυτότητας του καλού ποιμένος∙ να ακυρώνει το εγώ του, να προσαρμόζεται κατά Θεόν στις ιδιαιτερότητες του κάθε λογικού προβάτου και με κάθε τρόπο να εργάζεται για την σωτηρία του. Το αυτό οφείλετε και εσείς να κάνετε. Ανοίξτε, λοιπόν, τα φτερά της υπομονής, της ανοχής, της διάκρισης, της κατανόησης, της καταλλαγής και με αυτά τα φτερά να περιβάλετε τις ψυχές των αγωνιστριών Μοναχών της ευλογημένης σας Αδελφότητας. Να γίνετε για αυτές φιλόστοργος μητέρα, άγρυπνος φρουρός, προστάτις ακοίμητος. Ακόμη κι αν αδικηθείτε, αν περιφρονηθείτε, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως λαμπάδα καιομένη ενώπιον του Δεσπότου Χριστού υπέρ της σωτηρίας των αδελφών και της προόδου της Μονής. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι Εκείνος ο Οποίος σας κάλεσε στον ακανθοφόρο ηγουμενικό θρόνο, «λοιδορούμενος, οὐκ ἀντελοιδόρει, πάσχων οὐκ ἠπείλει […] ὅς τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν αὐτὸς ἀνήνεγκεν ἐν τῷ σώματι αὐτοῦ ἐπὶ τὸ ξύλον». Πολλοί νομίζουν ότι η διοίκηση ισοδυναμεί με τις ανέσεις και τις τιμές. Πλανώνται, όμως, πλάνην οικτράν, αγνοώντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν δεύτερο Γολγοθά. Ο Γολγοθάς αυτός θα γίνει πιο γλυκός εάν Γερόντισσα και αδελφές διατηρήσετε μεταξύ σας τον σύνδεσμο της φιλαδελφίας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλοσυμπληρώσεως.  

   Στρεφόμενος ιδιαιτέρως προς τις Οσιώτατες Μοναχές της Ιεράς Αδελφότητος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μία προς μία, διότι ως τέκνα υπακοής πεισθήκατε στην βουλή του Αγίου Πνεύματος, η οποία εκφράζεται μέσω της Αρχιεροσύνης, και αγκαλιάσατε την νέα σας Ηγουμένη ήδη προ ενός έτους, όταν την αναδείξατε πνευματική μητέρα της Μονής. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της υπακοής, αδελφές, έχετε καθήκον να βοηθάτε την νέα σας Ηγουμένη και να την στηρίζετε μέσω της προσευχής, ώστε κι εκείνη να αναπαύσει τις θυσιασμένες ψυχές σας.  

   Ενθυμούμαι την ώρα αυτή τα λόγια της Μακαριστής Γεροντίσσης Αρσενίας προς την ελαχιστότητά μου: «Δεσπότη μου, να στηρίζεις το Μοναστήρι». Απευθυνόμενος προς εσάς, Γερόντισσα Παϊσία, οφείλω να σας ομολογήσω ότι -συν Θεώ- ανταποκρίθηκα στο αίτημα αυτό. Η φωνή της Μακαριστής Προκατόχου σας με έκανε να στηρίξω ιδιαιτέρως το πρόσωπό σας, διότι στο πρόσωπο αυτό αντικρίζουμε και αναγνωρίζουμε την άξια διάδοχο με το ήθος και την πνευματική κατάρτιση που απαιτούνται για να φέρει εις πέρας την πνευματική πρόοδο της Μοναστικής Αδελφότητος.

   Ευχόμαστε να αναλάβετε με αγωνία την διοίκηση, την προστασία και την πρόοδο της Μονής∙ την ίδια αγωνία που αισθανόταν η Μακαριστή Γερόντισσα Μελετία κατά την τριήμερη αγρυπνία, όταν την περίοδο του διωγμού της μαρτυρικής Εκκλησίας του πατρίου εορτολογίου, οι αδελφοί του νέου είχαν δώσει εντολή στην αστυνομία να προβεί στο γκρέμισμα του πρώτου Ναού της Αγίας. Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς στο αξιοθαύμαστο γεγονός, απλά μέσω αυτού θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αν επιδείξετε κι εσείς αγωνία και θάρρος για τα δίκαια της Μονής, η ίδια η Αγία θα ίσταται ενώπιον της Αγίας Τραπέζης και θα δέεται για την στήριξη σας. Και με την Χάρη του Θεού όλη σας η πορεία θα είναι ευλογημένη και καρποφόρα.

   Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής ταύτης, Γερόντισσα Παϊσία,

   Στα αριστερά σας αντικρίζετε την εικόνα της θαυματουργού Αγίας την οποία επί εξήντα έτη υπηρετείτε και της οποίας τα θαύματα έχετε καταστήσει γνωστά σε όλη την Οικουμένη. Η Αγία μας Ειρήνη, σας αναλαμβάνει και σας τοποθετεί στον ηγουμενικό θρόνο της θυσίας και της προσφοράς, άνωθεν του οποίου εικονίζεται η Σταύρωση και η Ανάσταση του Θεού Λόγου. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Οι δύο αυτές ψηφιδογραφίες άνωθεν του θρόνου βρίσκονται εδώ για να σας υπενθυμίζουν την πορεία σας. Εάν υπομείνετε καρτερικά τον νέο Σταυρό που εναποθέτει στους ώμους σας ο Χριστός, αναμφιβόλως θα βιώσετε τον σκοπό της ύπαρξης μας, την Ανάσταση, τόσο την δική σας, όσο και της Αδελφότητος.  Η Αγία σας εμπιστεύεται στον θρόνο του οίκου της, όχι για άλλο λόγο, αλλά για να επιβλέπετε την σωτηρία των παιδιών της, των δικών σας Μοναχών, για τις οποίες θα σας ζητηθεί λόγος κατά την δικαία Κρίση του Κυρίου μας.

   Είθε η Αγία Ειρήνη να σας κραταιώνει ώστε να ανταποκριθείτε στα υψηλά αιτήματα της ηγουμενίας, να διατηρήσετε την πνευματική αίγλη της Μονής που ευφραίνει τις ψυχές μας και να τιμήσετε την Αγία Μοναχική Πολιτεία με την ανάδειξη νέων Μοναχών.

  

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes