2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η σύναξη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην ομώνυμη Ι.Μ. στην Οινόη Αττικής

Τετάρτη14Οκτώβριος2020

Η σύναξη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην ομώνυμη Ι.Μ. στην Οινόη Αττικής

   Σε κλίμα χαράς, ο κλήρος κι ο λαός που παρευρέθηκε στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοϋπηκόου, Οινόης, ύμνησαν την Υπεραγία Θεοτόκο με αφορμή την διπλή εορτή της συνάξεως της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και της Αγίας Σκέπης.

   Στις Ιερές ακολουθίες τόσο του Εσπερινού, όσο και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.

   Στην ομιλία που εκφώνησε, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ταχεία υπακοή της Θεοτόκου προς κάθε αίτημα των αφιερωμένων στο θέλημα του Θεού ανθρώπων. Χαρακτηριστικά, εξιστόρησε το θαύμα της ταχείας θεραπείας του Μοναχού της Μονής Δοχειαρίου, ο οποίος είχε τυφλωθεί διότι, περνώντας τακτικά με δάδες μπροστά από την παλαίφατη εικόνα της Παναγίας, είχε προξενήσει την αμαύρωση της από τους καπνούς. Ακριβώς επειδή η Θεοτόκος γρήγορα άκουσε τις προσευχές των πατέρων της Μονής και χάρισε τη θεραπεία, ονομάστηκε Γοργοϋπήκοος. Την Γοργοϋπήκοο έχουμε ανάγκη να επικαλούμαστε τόσο για την ψυχική μας σωτηρία, όσο και για την ειρήνευση στην πολυτάραχη κοινωνία του σύγχρονου κόσμου. Εάν, όμως, επιθυμούμε πραγματικά να ακούσει ταχέως τις προσευχές μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, ως πρότυπο ταπεινώσεως, η Παναγία δεν δέχεται τις ικεσίες των υπερηφάνων, και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα· την άρνηση του μεγάλου "εγώ" και την καλλιέργεια της ταπεινώσεως.

    Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στο θαύμα που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, και συγκεκριμένα στο Ναό των Βλαχερνών, όταν  τελουμένης αγρυπνίας, ο Άγιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, μαζί με τον μαθητή του, Επιφάνιο, είδαν ολοζώντανη την Παναγία να σκεπάζει με το ωμοφόριό Της το εκκλησίασμα, και κατ' επέκταση τον λαό της Βασιλεύουσας. Η Σκέπη αυτή υπήρχε πάνω από την Κωνσταντινούπολη, διαφυλάσσοντάς την ακέραιη από τις επιδρομές των αλλοφύλων, έως το 1453. Ωστόσο, κάτι άλλαξε μετά το συλλείτουργο Ορθοδόξων και Παπικών, που συνέβη τον Δεκέμβριο του 1452 εντός της Αγίας Σοφίας. Το σύννεφο που σκέπαζε την Πόλη απομακρύνθηκε και η Υπέρμαχος Στρατηγός έφυγε, διότι και οι Ορθόδοξοι έφυγαν από τις Ευαγγελικές επιταγές, με αποτέλεσμα, λίγους μόνο μήνες ύστερα, η Πόλη να αλωθεί από τους Οθωμανούς.

    Παρ' όλα τα θλιβερά γεγονότα, η Αγία Σκέπη της Παναγίας είναι ξανά διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για εκείνον που θέλει να ζει, να υπάρχει και να αναπνέει για να αρέσει στον Υιό Της.

    Με το πέρας των Ακολουθιών, η φιλόξενη αδελφότητα της Μονής, υπό τον Πανοσιώτατο Ιερομόναχο π. Μιχαήλ, παρέθεσε τράπεζα για τους πανηγυριστές.

 Από τον Εσπερινό 

IMG 5246

IMG 3248

IMG 3258

IMG 3271

IMG 3273

IMG 3280

 Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία

IMG 5247

IMG 5248

IMG 5253

IMG 5152

IMG 5187

IMG 5193

IMG 5200

IMG 5202

IMG 5232

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes