2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στο Βαρνάβα

Τετάρτη19Αύγουστος2020

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στο Βαρνάβα

   Για άλλη μια φορά επέλαμψε το Φως το αΐδιον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εν  μέσω της πορείας προς την ένδοξο μετάσταση της Κυρά-Παναγιάς.

   Επίκεντρο της περίλαμπρης Δεσποτικής εορτής αποτέλεσε η Ομώνυμη Ιερά Μονή στον Βαρνάβα.

   Αφ' εσπέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός και, ανήμερα, η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και ιερουργούντος, αντίστοιχα, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. 

   Σύμφωνα με την πολυετή και ευλαβή παράδοση, κατά την ημέρα αυτή ευλογείται ο καρπός της αμπέλου, το οποίο έγινε προ της απολύσεως. 

   Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Θέωση της ψυχής, που αποτέλεσε βίωμα των Αποστόλων Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, όταν όντες στο Όρος Θαβώρ είδαν τον Κύριο να αστράφτει περισσότερο από τον ήλιο και να συνομιλά με τους Αγίους Προφήτες Ηλία και Μωϋσή, οι οποίοι συμβολίζουν την κυριότητα του Θεού επί των ζωντανών και των νεκρών. Το βίωμα της Θεώσεως, η έλαμψη από τον Θείο Φωτισμό πρέπει να αποτελεί την προοπτική του κάθε Χριστιανού, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της προσπάθειάς μας να αρέσουμε αποκλειστικά στον Χριστό.  Αναμφίβολα, εκείνος που θεληματικά αποστρέφεται τον καλό έλεγχο, φθονεί τον αδερφό του, ψευδολογεί, κλέβει, ή, γενικά είναι άδικος προς τον Θεό και τον πλησίον, δεν θα καταφέρει να ενωθεί με τον Θεό, αλλά να τον απομακρύνει. Εάν κοιτάξουμε τους τρεις διακεκριμένους από τον Κύριο Αποστόλους, οι οποίοι αξιώθηκαν να γίνουν μέτοχοι του Μυστηρίου της Μεταμορφώσεως, θα διαπιστώσουμε ότι ο καθένας κοσμείται από μια ξεχωριστή αρετή την οποία ο Κύριος εκτίμησε, με αποτέλεσμα να τους φανερώσει την δόξα Του· ο μεν Πέτρος είχε τόσο φλογερό ζήλο, ώστε αναδείχθηκε πρωτοκορυφαίος για την δράση του, ο δε Ιάκωβος επιθυμούσε, όπως μαρτυρεί το Ευαγγέλιο, να πιει το πικρό ποτήριο που θα του προσέφερε ο Κύριος, γι’ αυτό και αξιώθηκε να γίνει ο πρώτος Μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων. Τέλος, ο Ιωάννης, ο αδερφός του Ιακώβου, αγάπησε τόσο τον Χριστό ώστε να αξιωθεί να κληθεί ηγαπημένος Μαθητής του Κυρίου, υιός της Κυρίας Θεοτόκου, Θεολόγος και Ευαγγελιστής της Αγάπης, δεδομένου ότι το Ευαγγέλιο και οι επιστολές που συνέγραψε ξεχειλίζουν από άρρητη γλυκύτητα. Ο καθένας από τους Αποστόλους είχε ένα ξεχωριστό γνώρισμα, το οποίο είχε ως βάση την επιθυμία τους να ευαρεστήσουν τον Κύριο και Διδάσκαλο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χριστός αποκάλυψε την Δόξα Του στους Αποστόλους σαράντα ημέρες πριν την Σταύρωση Του προκειμένου να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς Αυτόν, όταν θα Τον έβλεπαν πάνω στον Σταυρό.

   Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ώστε το Φως της Μεταμορφώσεως του Κυρίου να λάμψει στις καρδιές όλων.

IMG 1377

Από τον Εσπερινό  

IMG 1341

IMG 1347

IMG 1352

 Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία

IMG 1407

IMG 1415

IMG 1422

IMG 1427

IMG 1438

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes