2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Για να μην ξεχνιόμαστε…η Αγιά Σοφιά ανήκει στους Ορθοδόξους Χριστιανούς

Πέμπτη09Ιούλιος2020

Για να μην ξεχνιόμαστε…η Αγιά Σοφιά ανήκει στους Ορθοδόξους Χριστιανούς

   Για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο το ανθρώπινο μεγαλούργημα που έχει χρόνο ζωής 1.500 χρόνια, η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Ένας ναός που χτίστηκε αποκλειστικά για τη δοξολογία του Τριαδικού Θεού, για τις πνευματικές ανάγκες των Χριστιανών και σίγουρα όχι για την εξυπηρέτηση κάποιας άλλης θρησκείας, πολύ δε περισσότερο για την αλαζονική επίδειξη δύναμης κάποιου κατακτητή. 

   Περίπου δέκα αιώνες ο μεγαλεπήβολος ναός εξυπηρετούσε παγκοσμίως την Ορθοδοξία.

   Σίγουρα, εξ αμαρτιών των Χριστιανών, ο Κύριος επέτρεψε να αλωθεί η Βασιλεύουσα πόλις του Κωνσταντίνου και μαζί με αυτή και ο Καθεδρικός Ιερός Ναός των Ορθοδόξων, η Αγία Σοφία, πρώτα από τους «βάρβαρους» Λατίνους, το 1204, κι ύστερα από τους Μωαμεθανούς κατακτητές, το 1453.

   Μετά την άλωση της Πόλης, το 1453, οι κατακτητές τον βεβήλωσαν καταστρέφοντας έργα του κτηριακού αυτού, μοναδικού στο κόσμο, συγκροτήματος, μετατρέποντάς το σε τζαμί των ισλαμιστών. Το 1935 η κυβέρνηση της Τουρκίας καθιέρωσε το ναό της του Θεού Σοφίας, να λειτουργεί ως μουσείο. Από τότε έως σήμερα θεωρείται μνημείο παγκόσμιο.

   Τον τελευταίο καιρό και ιδιαιτέρως τις μέρες αυτές, η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδιώκει τη λειτουργία του ναού και πάλι ως τζαμί. Δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις και ποια είναι τα σχέδια των πολιτικών ιθυνόντων της Τουρκίας και του υπολοίπου κόσμου. Γνωρίζουμε όμως και πιστεύουμε, όπως μάθαμε από παιδιά, ότι «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά Σου θα είναι». Των εκατοντάδων ετών λαϊκό αυτό λόγο, που διασώζεται αναλλοίωτος στη ψυχή και τη συνείδηση των αληθινών Ελλήνων Ορθοδόξων, μετέτρεψε σε στίχο ο  μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Σταμάτης Σπανουδάκης, με τη σπουδαία σύγχρονη μουσική σύνθεση «θα’ ρθεις σαν αστραπή». (Δείτε εδώ) Ας κρατήσουμε μέσα μας την πίστη που θρέφει και κρατά ζωντανή, αιώνες τώρα, την ελπίδα εκείνων που υπέστησαν, βίωσαν και θρήνησαν για τη βάρβαρη λεηλασία.

   Όσο για εκείνους που κομπάζουν ότι μπορούν να μεταχειρίζονται όπως θέλουν τον ναό της του Θεού Σοφίας, τους αφήνουμε και τους παραδίδουμε στα χέρια του Ζώντος Θεού!

   Πολλοί αδιαφόρησαν, πολλοί λησμόνησαν, πολλοί ειρωνεύονται, πολλοί απαξιούν, όμως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει Εκείνος, ο Γλυκύς Νυμφίος Ιησούς ο οποίος θα’ ρθει σαν αστραπή και θα μιλήσει...

 + ο Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes