2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Μία ξεχωριστή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας

Κυριακή22Μάρτιος2020

Μία ξεχωριστή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και η Ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας

IMG 2883   

   Η σημερινή ημέρα της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού δίνει ψυχική δύναμη σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. 

   Μεσούσης της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, ο Τίμιος Σταυρός τοποθετείται σε κεντρικό σημείο των Ιερών Ναών προς προσκύνηση από τους πιστούς. Αυτό γίνεται την Κυριακή της 3ης εβδομάδος, όχι τυχαία, μα στοχευμένα.  Η Αγία και μακαρία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στην Αγία πόλη, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 6 Μαρτίου.  Οι Άγιοι Πατέρες δικαίως θέσπισαν την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού την ημέρα αυτή, τιμώντας το μέγα γεγονός της ευρέσεώς Του, τιμώντας παράλληλα και τον αγώνα του πιστού. Μια εορτή αναγνώρισης της προσπάθειας του Χριστιανού, μια ημέρα ενδυνάμωσης τ’ ανθρώπου, μεσούσης της πορείας προς την Ανάστασή Του. 

   Σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά μας, αυτήν την μεγάλη ημέρα, όλοι μας, κι ο καθένας ξεχωριστά με το δικό του τρόπο, τιμήσαμε και προσκυνήσαμε τον Τίμιο Σταυρό. Οι ενορίες δίχως Θεία Λειτουργία, δίχως το γεμάτο αγάπη συγκεντρωμένο ποίμνιο, που με ευλάβεια και συντριβή γονατίζει μπροστά στο Ιερό σύμβολο. Πρωτόγνωρο για τη γενιά μας γεγονός, μα όχι καθοριστικό.

   Στα μοναστήρια αδελφοί μου, έχουμε την ευλογία, κλεισμένοι οι Μοναχοί κι οι Μοναχές δυστυχώς δίχως πιστούς, να τελούμε ακώλυτα όλες τις Ακολουθίες. Δεν έπαψαν να ακούγονται, την κατανυκτική αυτή περίοδο της Σαρακοστής, οι εξαιρετικοί ύμνοι του Τριωδίου, δεν έπαψε να τελείται η Θεία Ευχαριστία, να κατεβαίνει ο Θεός στη γη, να ζεσταίνει και να φωτίζει τη ζωή και τον τόπο μας.  

   Σίγουρα μας διακατέχει λύπη, όχι όμως κατάθλιψη κι απελπισία. Με πίστη, καρτερία και δύναμη πρέπει να αποδεχτούμε την περίοδο αυτή ως κανόνα -εξ αμαρτιών μας- από τον ίδιο τον Κύριο. 

   Είναι σημαντικό, το ότι αν και μακριά ο ένας από τον άλλον, η Εκκλησία, η Ιερά μας Σύνοδος με τους Αρχιερείς της είναι παρούσα, ανάμεσα στο ποίμνιο της Εκκλησίας μας.

   Την προηγουμένη εβδομάδα εμείς οι Αρχιερείς, τελέσαμε το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Ο κάθε Μητροπολίτης έλαβε για την επαρχία του το αγιασμένο έλαιο και το διένειμε σέ όλες τις ενορίες και τις Μονές. Όσοι εκ των πιστών έχετε παραλάβει  το έλαιο του Αγίου Ευχελαίου, μετά την πρωινή και βραδινή σας προσευχή, να μυρώνεστε στο μέτωπο, χάριν ευλογίας, για ψυχική και σωματική υγεία. Να γνωρίζετε πως ανάλογα με την πίστη που το λαμβάνει ο καθένας, έχει και την αντίστοιχη θεραπεία. Με συνέπεια στο ύψος των περιστάσεων, η Ιερά Σύνοδός μας τέλεσε το Ευχέλαιο για το ποίμνιο της Εκκλησίας μας, με την ευχή, κανείς να μη προσβληθεί από τη νόσο, οιασδήποτε μορφής.

   Ας μετατρέψουμε τον περιορισμό, την απομόνωση την «φαινομενική μοναξιά» σε ευκαιρία, αγαπητοί αδελφοί. Ας ακούσουμε ξανά τον Απόστολο Παύλο που μας λέει  «χαιρετίζω την κατ' οἶκον ἐκκλησία». Ο Κύριός μας είναι πανταχού παρών, κι εμείς, σας διαβεβαιώ, δεν είμαστε μόνοι. 

Καλή δύναμη αδελφοί μου, βοήθεια μας ο Τίμιος Σταυρός.

Μετ’ ευχών,

+ ο Αττικής και Βοιωτίας Χρυσόστομος

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes