2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Κοσμοσώτηρος στο Κρυονέρι

Παρασκευή03Μαϊος2019

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Κοσμοσώτηρος στο Κρυονέρι

   Με Πολυρχιερατικό Εσπερινό κατά την παραμονή, και Αναστάσιμη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, τελέσθηκε ο πανηγυρικός εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτηρος στο Κρυονέρι Αττικής. Στη περίλαμπρη εορτή των ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους, Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιο, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριο, Τορόντο κ. Μωϋσή, Αμερικής κ. Δημήτριο, το νεοεκλεγέντα για την Επισκοπή Πελαγονίας κ. Μάξιμο ο οποίος απόψε, το απόγευμα, θα δώσει το μικρό και το μεγάλο μήνυμα ενώπιον του Αρχιεπισκόπου και των Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, καθώς και πλειάδος Πρεσβύτερων και Διακόνων.

   Τον 5ο αιω. ήταν, όταν ένας στρατιώτης του Βυζαντινού στρατού, ανταποκρινόμενος στην έκκληση ενός φτωχού και τυφλού ανδρός για λίγο νερό, ανακάλυψε την θαυματουργική πηγή με τις ιαματικές ιδιότητες της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Βασιλεύουσα. Ο στρατιώτης ονομάζονταν Λέων και ήταν αυτός που έμελλε αργότερα να διατελέσει Βασιλιάς της Πόλης. Ο Λέων, στην προσπάθειά του να βρει λίγο νερό για τον τυφλό, άκουσε φωνή που του υπέδειξε τι ακριβώς να κάνει. Η φωνή ήταν της Παναγίας μας, που με τον τρόπο αυτό, αποκάλυψε στους ανθρώπους την Ζωοφόρο Πηγή της. Ο Λέων, ύστερα από παρότρυνση της Παναγίας, άλειψε τα μάτια του τυφλού με το ιαματικό ύδωρ και ως εκ θαύματος, ο τυφλός βρήκε το φως του. Το φως, όμως αποκαλύφθηκε και στον Λέοντα, όχι το φυσικό, αυτό των οφθαλμών, αλλά το πνευματικό, αυτό της ψυχής. Ο Λέων, με τον ρόλο του Αυτοκράτορος αργότερα, ανήγειρε Ναό στο σημείο ακριβώς όπου ευρίσκετο η πηγή, προς τιμήν της Θεοτόκου, δίνοντάς του το προσωνύμιο της Ζωοδόχου Πηγής. Η πηγή της Παναγίας μας, θεράπευσε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια των αιώνων, μεταξύ των οποίων και σπουδαίες φυσιογνωμίες του Βυζαντίου και της ιστορίας. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζει έκτοτε, παραδοσιακά, την Παρασκευή της Λαμπροβδομάδος, η Ορθοδοξία μας, είπε ο Σεβασμιώτατος κατά την σύντομη ιστορική του αναδρομή, σχετικά με τον Ναό, τον οποίο, πρόσθεσε, ο λαός το ονομάζει και αγίασμα του «Μπαλουκλί» που σημαίνει στα τούρκικα ψάρι, εξιστορώντας σχετικό γεγονός, σύμφωνα με την παράδοση, του 15ου αιώνος. Ο Επίσκοπός μας, ολοκληρώνοντας έκανε μικρή μνεία στην ιστορία της Μονής του Κρυονερίου, ενώ παράλληλα έδωσε τις ευχές του, ώστε η Παναγία μας να αποτελέσει τη «γέφυρα» για το «προσωπικό μας πέρασμα», το «προσωπικό μας Πάσχα», από την σκλαβιά προς την ευλογημένη ελευθερία.  

   Λιτανευτική πομπή ακολούθησε στον περίβολο της Ιεράς Μονής, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος έδωσε τις ευχές του, αφού ευχαρίστησε τους τιμητικά παρευρισκόμενους Αγίους Αρχιερείς, το νεοεκλεγέντα για την επισκοπική θέση, τους Ιερείς και Διακόνους, τις αντιπροσωπείες των Μοναστικών αδελφοτήτων που παρευρέθησαν, τον πιστό λαό του Θεού που τίμησε την εορτή, καθώς όλους εκείνους του «διακόνους» της Εκκλησία μας που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της Ιεράς Πανηγύρεως.    

Από τον Εσπερινό 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 DSC1049

14

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία 

15

 DSC1096

16

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

42

43

44

45

46

47

48

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes