2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Σύναξις Τιμίου Προδρόμου στον Καθεδρικό

Κυριακή20Ιανουάριος2019

Σύναξις Τιμίου Προδρόμου στον Καθεδρικό

   Σε εορταστικό κλίμα και σε συνέχεια της Μεγάλης εορτής των Επιφανείων κατά την οποία «ἐπεφάνη ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώποις...» πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημέρα σύναξης  του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο εορτασμός του εξόχως και ιδιαιτέρως σημαντικού αυτού προσώπου κατά την Βάπτιση του Χριστού μας, με Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών.

   Προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Τορόντο κ. Μωυσή και Αμερικής κ. Δημήτριο.

   Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αμερικής κ. Δημήτριος που αφορμούμενος από τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, τον απόηχο των οποίων διανύουμε, μίλησε για την ανάγκη φωτισμού που εμείς οι άνθρωποι έχουμε. Ο κ. Δημήτριος αναφορά έκανε στη σημαντικότητα των Θείων Μυστηρίων τα οποία τελούν όχι οι Ιερείς ή οι Αρχιερείς, αλλά ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος είναι παρών. Έχουμε, είπε, εμείς οι Χριστιανοί μια μοναδική ευκαιρία, μέσα από τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας, να προσευχηθούμε και να προσεγγίσουμε τον ίδιο τον Θεό. Αν συνειδητοποιήσουμε τη θεία αυτή Χάρη που απλόχερα μας προσφέρεται, τότε θα είμαστε σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το οποίο διατεινόμαστε ότι είμαστε, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο Θεός, είπε, δεν έχει ανάγκη από τη δική μας λατρεία, αλλά εμείς έχουμε ανάγκη από τη δική Του φώτιση. Στην ιστορία της ανθρωπότητας ο πρώτος θνητός που έγινε κατά Χάριν Θεός ήταν η Παναγία μας, που τόσο ως κόρη, όσο και ως νύμφη αλλά και ως μητέρα, απέκτησε την λεγόμενη Θέωση. Ένα τέτοιο πρόσωπο, που καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην ζωή του Χριστού μας, ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος τον οποίο και σήμερα εορτάζουμε.  

   Του Θείου κηρύγματος ακολούθησε η Θεία Μετάληψη και η απόλυση. Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, αφού ευχαρίστησε τους προσκελημένους Αγίους αδελφούς Αρχιερείς, μίλησε για το ιερό πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, τη Σύναξη του οποίου και σήμερα τιμούμε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ερμηνεία της «Συνάξεως».  Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είπε, ονομάζεται και «Όρθρος» σε ύμνο των Θεοφανείων, αφού αποτέλεσε το σκέλος αυτό της ιστορίας που προηγήθηκε του Ερχομού του Κυρίου. Ο Πρόδρομος κηρύττει τον Ερχομό και προτρέπει σε μετάνοια, καλλιεργεί το έδαφος, προετοιμάζει, θυμίζει τα θεϊκά λόγια από το στόμα του προφήτη Ησαΐα. Η ασκητική αυτή μορφή, η προσωποποίηση της αυτοθυσίας, ήταν και δύναμη κινητοποιός, κέντριζε τις ψυχές, αφύπνιζε, όπως λένε οι πατέρες της Εκκλησίας μας, τις κοιμισμένες -από τις απολαύσεις, τις κραιπάλες και τις αμαρτίες- συνειδήσεις, αναστάτωνε το νου και θέρμαινε τις καλοπροαίρετες καρδιές. Στο κρίσιμο εκείνο σημείο της ιστορίας της ανθρωπότητας και σε μια κοινωνία παρηκμασμένη, που πολύ ομοιάζει με τη σημερινή, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, έπαιξε ρόλο καταλυτικό αφυπνίζοντας αφενός, και αφετέρου προσφέροντας με την αταλάντευτη και ηρωική του στάση, το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στους Χριστιανούς της εποχής. Ο Πρόδρομος, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, μπορεί να μην κηρύττει σήμερα στους δρόμους, βρίσκεται όμως στις καρδιές μας, εξακολουθεί να ανοίγει τον δρόμο για την έλευση του Χριστού μέσα μας, αφυπνίζει ακόμη τις συνειδήσεις των καλοπροαίρετων και συνεχίζει να εμπνέει με σιγουριά και ασφάλεια του Χριστιανούς. Σήμερα, τόσο η πατρίδα μας, όσο και η Ορθόδοξή μας πίστη, πλήττονται από κυβερνώντες ειδωλολάτρες ή αθέους που θέλουν να απαλλαγούν -όπως και τότε- από ανθρώπους που ομολογούν με παρρησία την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό. Ας φέρουμε στη θύμησή μας την ιερή μορφή του Προδρόμου κι ας μην αφήσουμε τη θυσία του να πάει χαμένη. Έχουμε χρέος να αντιστεκόμαστε σθεναρά και χωρίς φόβο, σε οτιδήποτε θίγει, πλήττει και αλλοιώνει την αλήθεια μας, την Χριστιανική μας πίστη, τη συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνορθόδοξού μας Έθνους. Η παρουσία μας, είπε ο Σεβασμιώτατος, στη σημερινή ειρηνική διαμαρτυρία, δεν γίνεται μόνον για το Ελληνικό όνομα της Μακεδονίας, μόνον για την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, για τον Ελληνικό πολιτισμό της ανέκαθεν Ελληνικής Μακεδονίας· η σημερινή διαμαρτυρία γίνεται για να επικρατήσει το δίκαιο έναντι του άδικου, του σωστού απέναντι στο λάθος, για την επικράτηση της αλήθειας και όχι της απάτης. Την αλήθεια, αγαπητοί αδελφοί, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, έχουμε καθήκον να την διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για αυτήν, είπε ο Επίσκοπός μας.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

16

17

18

19

20

21

22

23

25

27

28

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes