2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Εορτασμός Ονομαστηρίων του Επισκόπου μας - Αρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό

Κυριακή25Νοέμβριος2018

Εορτασμός Ονομαστηρίων του Επισκόπου μας - Αρχιερατικός Εσπερινός στον Καθεδρικό

   Τα Ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου εορτάσθηκαν επί τη Αγία μνήμη του Ιερού και Θεοφόρου Πατρός ημών, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, απόψε με Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ έπεται Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την κυριώνυμο ημέρα, στο πλαίσιο των παραδοσιακά τηρουμένων διήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων. 

   Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παραμονή της εορτής, χοροστάτησε ο σεπτός μας Ποιμενάρχης, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, ο οποίος περευρέθη προκειμένου να τιμήσει και να ευχηθεί εκ του σύνεγγυς στον Επίσκοπό μας. Η Ακολουθία ετελέσθη με τη συμμετοχή του Πρωτοσύγκελου, πλειάδος Ιερέων και Ιερομονάχων από όλες τις περιοχές της Επισκοπής, καθώς και του Διακόνου και των Ιεροδιακόνων της Μητροπόλεώς μας.

   Το παρόν, προς τιμήν του Επισκόπου μας, έδωσαν η Δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ασπροπύργου κ.κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης και Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αχαρνών ο πολιτευτής κ. Σταύρος Πετρόπουλος και βέβαια η ευρύτερη πνευματική οικογένεια της Μητροπόλεώς και πλήθος πιστών.

   Με το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους προσελθόντας που κατέκλισαν τον Ναό, ομίλησε για τον τιμώμενο Άγιο, το ιδιαίτερο αυτό πρόσωπο στην ιστορία της Εκκλησίας μας, με τα σαφώς διακριτά χαρακτηριστικά. Αντίστοιχη, σε κύρος και αξία, συνέπεια και ήθος, φυσιογνωμία, είπε χαρακτηριστικά, έως και σήμερα, δεν έχει εμφανισθεί. Επρόκειτο για έναν χαρισματικό, δεινό, Θεοφόρο ρήτορα, με πλούσιο συγγραφικό έργο, πολύτιμη και διαχρονική πνευματική κληρονομιά για το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η σπουδαία, αυστηρή, αταλάντευτη, αλλά συνάμα στοργική, πατρική φυσιογνωμία, αποτελούσε ζωντανό και σπάνιο παράδειγμα προς μίμηση, προς όλους του Ιερωμένους. Ως Αρχιερέας αγωνίστηκε, όσο κανείς άλλος, για την κάθαρση της Εκκλησίας. Δεν ανεχόταν την ύπαρξη -στο περιβάλλον του- κληρικού με ιδιοτέλεια. Απεχθανόταν τη διαφθορά και επιθυμούσε την καθαρότητα, την εντιμότητα και το ήθος στη ζωή και την πολιτεία των Ιερωμένων. Αντιλαμβανόταν, σοφά, πως οι κληρικοί όφειλαν  να βιώνουν και να διατηρούν τη συνέχεια της Εκκλησίας, ακολουθώντας την σταυροαναστάσιμη οδό. Όφειλαν και οφείλουν να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, ικανό να θρέψει την πίστη στις ψυχές των ανθρώπων, μέσα από λόγο έντιμο, καθαρό και καρδιακό. 

   Ο Επίσκοπός μας, αναφέρθηκε και σε έναν ακόμη θεσμό, διαχρονικό και εξίσου καθοριστικό για το μέλλον μας, αυτόν της οικογένειας. Προέτρεψε του νέους, αλλά και μεγαλύτερους οικογενειάρχες και γονείς να αναζητήσουν τα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών συγγράμματα του Ιερού Χρυσοστόμου, όπως την «Παιδαγωγική Ανθρωπολογία» και να εφαρμόσουν τις άριστες συμβουλές και παραινέσεις του. 

   Για τον Μέγα Ιεράρχη, ο Σεβασμιώτατος, είπε συμπληρωματικά πως είναι ο μόνος που αξιώθηκε να μας κληροδοτήσει ερμηνευμένες τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας ειδική αναφορά στο Άγιο Πνεύμα, με την χαρακτηριστική φράση «καρπός του Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η χρηστότητα, η αγαθοσύνη, η πραότητα, η εγκράτεια».

   Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του με ευχές και ευχαριστίες προς τους παρευρισκομένους.

   Ιδιαίτερη ευλογία για τους προσελθόντας πιστούς αποτέλεσε το απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που είχε τεθεί προς προσκύνηση, στην είσοδο του Ιερού Ναού.

   Κατά την έξοδο από τον Ναό, με το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας, προσεφέρθη κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους πανηγυριστάς.

 DSC0004

2

3

4

5

6

7

8

9

 DSC0057

10

 DSC0058

11

 DSC0062

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 DSC0143

31

32

33

 DSC0191

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

 DSC0032

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes