2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ζ' Κυριακή Λουκά στην Ι. Μ. της Οσίας Ειρήνης στη Λυκόβρυση

Κυριακή11Νοέμβριος2018

Ζ' Κυριακή Λουκά στην Ι. Μ. της Οσίας Ειρήνης στη Λυκόβρυση

   Στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στη Λυκόβρυση Αττικής τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος σήμερα, Κυριακή Ζ' Λουκά, με συλλειτουργούς τον Ιερομόναχο π. Παντελεήμονα και τον Διάκονο π. Αγάπιο.

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος μας, αφού ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ιάσεως της αιμορροούσης γυναικός και της ανάστασης της θυγατέρας του αρχισυναγώγου Ιαείρου, εστίασε στην αιτία των θαυμάτων, την Πίστη.

   Η Πίστη -ανέφερε χαρακτηριστικά- είναι ένα από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που δεν σπουδάζεται, δεν μαθαίνεται, αλλά αναπτύσσεται και εκδηλώνεται πηγαία από τα ενδόμυχα της ψυχής. Όπως βεβαιώνει ο Κύριος, εάν έχουμε Πίστη «ὡς κόκκον σινάπεως», μπορούμε με την Χάρη του Θεού να κάνουμε τα ανθρωπίνως αδύνατα, δυνατά. Η Πίστη, είπε, είναι φλόγα άσβεστη, πόθος και αγάπη προς τον Κύριο. Ακόμη και μια φλόγα μικρή, όσο αυτή, μπορεί να κατακαύσει τα πάθη και τα ζιζάνια στην ψυχή του ανθρώπου και να φωτίσει την καρδιά και το νου του. Μπορεί ακόμη ένας μικρός σπόρος Πίστης, όσο είναι ο κόκκος του συναπιού, να ριζώσει στην ανθρώπινη ψυχή, να βλαστήσει και να ανθήσει χαρίζοντας στον άνθρωπο σπουδαίες αρετές. Η Πίστη, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, είναι θείο δώρο, που προσφέρεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητος, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου. Προϋπόθεση όμως και κριτήριο για τη θεία δωρεά είναι η ειλικρινής ταπείνωση, η θαρραλέα σεμνότητα και η υγιής τόλμη που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να φτάσει στην απόλυτη επίγνωση της φύσης του και της σχέσης του με τον Θεό, Πατέρα του. Αυτό άλλωστε, διαπιστώνουμε και στο Ευαγγέλιο της ημέρας, στο οποίο περιγράφονται δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων, η φτωχή, διακριτική γυναίκα από τη μια, και ο διαχυτικός, καταξιωμένος άρχοντας από την άλλη, που όμως διαθέτουν τα κοινά εκείνα χαρακτηριστικά που τους οδηγούν στην Πίστη και συνεπώς, στην θεραπεία και την ανάσταση, αντίστοιχα. 

   Η Πίστη, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, είπε, είναι χάρισμα αξιοζήλευτο των Χριστιανών και λόγος φθόνου και μίσους από τους αντιχρίστους. Από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, ο Χριστιανισμός διώχθηκε. Ευσεβείς και πιστοί Χριστιανοί, απλοί, φτωχοί, αλλά και αριστοκράτες, πλούσιοι και άρχοντες, μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν και υπέστησαν μαρτύρια λόγω αυτής ακριβώς της Χάριτος. Αυτό για το οποίο διώχθηκαν και πολεμήθηκαν διαχρονικά οι Χριστιανοί, είναι αυτό το οποίο τους βοήθησε να κρατηθούν ακλόνητοι. Αυτή, η Χριστιανική Πίστη, είναι η ανίκητη δύναμη, την οποία επιδιώκουν διαχρονικά να αφανίσουν από τις ψυχές των ανθρώπων οι εχθροί του Χριστού.

   Αν σήμερα, είπε ο Επίσκοπός μας, ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση, αυτό οφείλεται στην έλλειψη Πίστεως και συνεπώς στην αστάθεια, την αμφιβολία, την ανισορροπία, την απώλεια της αντίληψης κα της συναίσθησης, την παρερμηνεία, την πλάνη. Πλανεμένοι και σχεδόν τυφλοί φερόμαστε χωρίς σκοπό, χωρίς κατεύθυνση και πορεία, έχοντας λησμονήσει τα κατευθυντήρια και σωτήρια λόγια Εκείνου που μας προτρέπει: εάν θέλετε να γίνετε αδέρφια μου «ἐμὲ μιμεῖσθε». Να  μιμηθούμε δηλαδή το παράδειγμα που Εκείνος κληροδότησε στον κόσμο, την Αγάπη και την Συγχωρητικότητα.

   Σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα και την συνταγματική αναθεώρηση, ο Επίσκοπός μας ανέφερε ότι για όλες αυτές τις εξελίξεις, ευθύνη έχει ο λαός ο οποίος ανέβασε στα ύπατα αξιώματα, ανθρώπους δίχως Πίστη στον Χριστό. 

   Εάν πράγματι, επιθυμούμε να ανατραπούν τα τρέχοντα δεδομένα, οφείλουμε να αποβάλλουμε τον υλισμό που διακατέχει την κοινωνία μας, με θάρρος και ακλόνητη εμπιστοσύνη και Πίστη στο πρόσωπο του Θεού, να επιτρέψουμε στον Αρχηγό της ειρήνης και της χαράς, να κυριαρχήσει στη ζωή μας, προσφέροντας και πάλι ίαση και θεραπεία στη νοσηρή μας πραγματικότητα και ανάσταση στη νεκρωμένη ψυχικά κοινωνία μας.

1sijnrghiu

IMG 0987

IMG 0996

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes