2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή ΙΔ' Ματθαίου στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στον Ασπρόπυργο

Κυριακή02Σεπτέμβριος2018

Κυριακή ΙΔ' Ματθαίου στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στον Ασπρόπυργο

            Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασπροπύργου κήρυξε σήμερα, Κυριακή ΙΔ' Ματθαίου, το Θείο λόγο ο Επίσκοπός μας κ. Χρυσόστομος. 

            Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή των Βασιλικών Γάμων, όπου ο Βασιλιάς οικοδεσπότης έστειλε τους πιστούς του δούλους να καλέσουν προσωπικά τους ιδιαίτερους προσκεκλημένους στο μέγα και ευτυχές γεγονός. Οι προσκεκλημένοι όμως, αντί να ανταποκριθούν με ενθουσιασμό και χαρά στην εγκάρδια πρόσκληση του Βασιλιά και να παραστούν ως τιμώμενα πρόσωπα, φέρθηκαν παράδοξα, με αγνωμοσύνη και φοβερή σκληρότητα. Όχι μόνον απέρριψαν την πρόσκληση και αρνήθηκαν να παραστούν στους Βασιλικούς Γάμους τους οποίους απέφυγαν χρησιμοποιώντας προφάσεις και δικαιολογίες σχετικές με βιοτικές ανάγκες και μέριμνες, αλλά φέρθηκαν με ραθυμία και σκληρότητα στους πιστούς δούλους του Βασιλιά, στους αγγελιοφόρους της μεγάλης και τιμητικής προσκλήσεως.

            Ο Βασιλιάς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, δεν είναι παρά ο ίδιος ο Θεός, οι επίσημοι προσκεκλημένοι δεν είναι άλλοι από την «εκλεκτή» φυλή του Ισραήλ, οι απεσταλμένοι δούλοι είναι οι Προφήτες του Θεού και οι Βασιλικοί Γάμοι είναι η πολυπόθητη Βασιλεία των Ουρανών. Ο Θεός προσκάλεσε τους ιδιαίτερους καλεσμένους του, Ιουδαίους, αλλά εκείνοι, όχι μόνον Τον αρνήθηκαν, Τον ίδιο και την μεγαλόψυχη προσφορά Του, όχι μόνον απέρριψαν με δικαιολογίες τον επαναπατρισμό τους στη Βασιλεία των Ουρανών, αλλά κακοποίησαν τους αγγελιοφόρους της χαρμόσυνης προσφοράς και προσκλήσεως, τους Προφήτες του Θεού. Οι καλεσμένοι ήταν ανάξιοι της προσκλήσεως. Δεν αντιλήφθηκαν την τιμή που τους γίνονταν, τη σπουδαιότητα της κλήσεως που μετέφεραν οι πιστοί υπηρέτες. Οι βιοτικές τους μέριμνες και ανάγκες ήταν προφάσεις που αποδείκνυαν την αναξιότητά τους, την αγνωμοσύνη και την έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του Βασιλιά, αλλά και την ανετοιμότητά τους για το μέγα γεγονός που ο Κύριος τους επιφύλασσε.

            Ο οικοδεσπότης τότε, εκδηλώνοντας το μεγαλείο της προσφοράς και της αγάπης του προς τους υπηκόους του βασιλείου, διέταξε τους δούλους, να βγούνε στους δρόμους της πόλης και να καλέσουν άπαντες στο ευτυχές γεγονός. Οι Βασιλικοί Γάμοι θα ετελούντο και όποιος ήθελε, Θα παρίστατο. Ο Θεός, παρά το γεγονός της αρνήσεως των αγνωμόνων εκείνων ανθρώπων, ο γεμάτος αγάπη και συγχωρητικότητα, κάλεσε στη Βασιλεία των Ουρανών, όλους ανεξαιρέτως. Αξίωνε ο οικοδεσπότης όμως, οι καθήμενοι στο Γαμήλιο Τραπέζι, να είναι αναλόγως ενδεδυμένοι, όπως αρμόζει στην Τράπεζα του λαμπρότερου, για ένα βασίλειο, γεγονότος. Όποιος δεν αντιλαμβανόταν και δεν τιμούσε την μεγαλοπρέπεια των Γάμων, ήταν ανεπιθύμητος στο μέγα γεγονός. 

            Ο Θεός, ενώ καλεί όλους τους ανθρώπους, όλους εμάς, τους δυνητικούς πολίτες στη Βασιλεία των Ουρανών, αξιώνει να αποδεχθούμε με επίγνωση τη μεγάλη πρόσκληση και να προσέλθουμε προετοιμασμένοι, καθαροί και άξιοι -κατά τα ανθρώπινα- στον Οίκο του Θεού.

            Οι Άγιοι πατέρες και ερμηνευτές της Εκκλησίας μας, παρομοιάζουν τους Βασιλικούς Γάμους με τη Βασιλεία των Ουρανών και το Γαμήλιο Τραπέζι με τη Θεία Κοινωνία. Ο μη ευπρεπώς ενδεδυμένος, ο μη έχων καθαρό τον χιτώνα της ψυχής, είναι ανεπιθύμητος στη Γαμήλια Τράπεζα, είναι ανάξιος της Θείας Κοινωνίας και ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να παραστεί στους Γάμους, να εισέλθει δηλαδή στη Βασιλεία των Ουρανών. 

            Προσκεκλημένοι είναι όλοι, όσοι για να εισέλθουν, έχουν πρώτα αντιληφθεί την βασιλική υπόσταση του οικοδεσπότη, έχουν συνειδητοποιήσει το μεγαλείο του γεγονότος των Γάμων, έχουν επίγνωση τη τιμής της προσκλήσεως και της ευθύνης της αποδοχής της και τέλος, έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως για να παραστούν αξίως στο ανεπανάληπτο γεγονός. Η αγάπη του Θεού είναι απέραντη, η αξίωσή Του ωστόσο είναι σαφής και ξεκάθαρη για όλους και όχι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και στην αντίληψη του καθενός. Η προσέλευση  στο Άγιο ποτήριο απαιτεί μετάνοια, εξαγνισμό και κάθαρση της ψυχής. Εμείς, δεν έχουμε πάρα να αντιληφθούμε το μεγαλείο της προσκλήσεως, να απαρνηθούμε την αμαρτία, να την μισήσουμε, να αποβάλουμε τον ακάθαρτο  και δυσώδη χιτώνα του πρότερου βίου μέσω του Μυστηρίου της Μετανοίας και της Εξομολογήσεως και να ενδυθούμε το ρούχο της αρετής, της σεμνότητας και της αγάπης. Τότε, και μόνον τότε, θα είμαστε άξιοι προσκεκλημένοι των Βασιλικών Γάμων που ο Θεός, ετοιμάζει για εμάς,κατέληξε ο Επίσκοπός μας.

IMG 9558

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes