2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Χειροτονίες κληρικών στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

Πέμπτη24Μαϊος2018

Χειροτονίες κληρικών στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοσμοσώτειρας

         Βαθιά συγκίνηση και διάχυτη χαρά επικράτησε στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι για την πνευματική οικογένεια της Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας, σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Αργυρίου του εξ Επανωμής, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά της διπλής Χειροτονίας δύο εκ των αδελφών της Μονής, υπό του σεπτού μας Ποιμενάρχου, κ. Χρυσοστόμου. 
         Στο ταπεινό πλην κατανυκτικό Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Επίσκοπός μας, συλλειτουργούντων πλειάδας κληρικών, προήγαγε εις τον δεύτερο βαθμό της Ιεροσύνης τον Ιεροδιάκονο π. Ειρηναίο και ακολούθως τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού π. Αγαπίου. Το ιστορικό αυτό γεγονός της πνευματικής ανασυγκροτήσεως του ιδιαιτέρως αγαπητού μοναστηριού της Κοσμοσώτειρας, όπου χειροτονήθηκαν μακαριστοί πατέρες της Εκκλησίας μας, αξιώθηκαν να ζήσουν από κοντά όσοι προσήλθαν συμπροσευχόμενοι για τους δύο νέους κληρικούς μας.
         Ο Σεβασμιώτατος, κατά την προσφώνηση του προς τους χειροτονούμενους Μοναχούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος μεταδίδεται δωρεάν και ως εκ τούτου, δωρεάν πρέπει να μεταδίδεται και στον κάθε πιστό. Όσο εύκολα μπορεί να ληφθεί, τόσο εύκολα μπορεί να απολεσθεί, είπε, όταν ο κληρικός επιτρέψει στο «εγώ» να πάρει θέση στην ψυχή και στη συνείδησή του. Η μετάδοση και η διατήρηση της Ιεροσύνης προϋποθέτει την καρδιακή πίστη, την καθαρότητα της ψυχής, την αγία ταπείνωση, την επιβεβλημένη κατά Θεόν υπακοή στα διακριτικά αυτής όρια, την αγία αυταπάρνηση που κατείχαν οι Άγιοι Απόστολοι, την ανεξικακία και βέβαια τη συγχωρητικότητα. Ο κληρικός οφείλει να επιδεικνύει βαθιά πίστη στο πρόσωπο του Θεού και να έχει καθαρή τη συνείδηση έναντι του Αγίου θυσιαστηρίου. Οι κληρικοί, αλλά και όλοι οι διακονητές αποτελούν το σώμα της Εκκλησίας, το σώμα του Χριστού και είναι μέλη Του, όπου ο καθένας έχει τη δική του θέση είπε, μεταφέροντάς μας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «Ἀδελφοὶ, ὑμεῖς ἐστε σῶμα Χριστοῦ καὶ μέλη ἐκ μέρους. Καὶ οὔς μὲν ἔθετο ὁ Θεὸς ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ πρῶτον ἀποστόλους, δεύτερον προφήτας, τρίτον διδασκάλους, ἔπειτα δυνάμεις, εἶτα χαρίσματα ἰαμάτων, ἀντιλήψεις, κυβερνήσεις, γένη γλωσσῶν. μὴ πάντες ἀπόστολοι; μὴ πάντες προφῆται; μὴ πάντες διδάσκαλοι; μὴ πάντες δυνάμεις; μὴ πάντες χαρίσματα ἔχουσιν ἰαμάτων; μὴ πάντες γλώσσαις λαλοῦσι; μὴ πάντες διερμηνεύουσι;ζηλοῦτε δὲ τὰ χαρίσματα τὰ κρείττονα· καὶ ἔτι καθ᾿ ὑπερβολὴν ὀδὸν ὑμῖν δείκνυμι».
         Ο Επίσκοπός μας, προέτρεψε τους νεοχειροτονηθέντες να είναι σταθεροί στις ιερές αρχές, επιμελείς, φιλακόλουθοι, ειρηνικοί στην ψυχή, με έκδηλη και έμπρακτη την αγάπη προς όλους. Ιδιαιτέρως δε, συμβούλεψε να είναι προσεκτικοί στη ματιά, στο λόγο, στα ακούσματα, στη σκέψη. Στόχο να έχουν να αρέσουν στον Θεό, να μιλούν για όσα ο Θεός θέλει να ακούει από αυτούς, να σκέπτονται και να πράττουν αντίστοιχα. Μοναδική επιδίωξή τους, να είναι η ένωση με τον Θεό. Αυτό, είπε, μπορεί να επιτευχθεί όταν ο κληρικός κατέχει την καρδιακή επικοινωνία και τηρεί αγαστή συνεργασία με τον Επίσκοπο, την πηγή της Χειροτονίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα κληρικού, με επικοινωνία, υπακοή και σχέση καθαρή και ειλικρινή προς τον πνευματικό πατέρα, θα ωφελήσει αδιαμφισβήτητα την Εκκλησία προς δόξαν Θεού. 
         Η Ιεροσύνη πρόσθεσε, δεν είναι κατάσταση ξεκούρασης ή εξουσίας, όπως οι κοσμικοί, οι εκτός Εκκλησίας, ενίοτε θεωρούν. Πρόκειται για έργο, καθήκον ιερό, φορτίο και αγώνα που εκουσίως αναλαμβάνουν κάποιοι, αρνούμενοι παράλληλα χαρές και απολαύσεις. Έτσι κι εσείς, είπε, με τη δική σας θέληση, προσχωρήσατε στις τάξεις της Ιεροσύνης ακούγοντας το προσκλητήριο της Μητέρας Εκκλησίας.          Είθε η πνευματική σας πορεία να είναι ευλογημένη, ευχήθηκε.
         Ιδιαίτερη ευλογία που λάμπρυνε το χαρμόσυνο γεγονός, αποτέλεσε η παρουσία της Τιμίας κάρας του σημερινού τιμωμένου Αγίου Νεομάρτυρος Αργυρίου που μαρτύρησε το 1806 σε ηλικία μόλις 18 ετών, η οποία θαυματουργικά βρέθηκε στα χέρια των εκ Χίου ορμώμενων αυταδέλφων, κυρού Πέτρου Μητροπολίτη Αστορίας και του Ιερομόναχου π.Νύφωνος Αστυφίδη και φυλάσσεται σήμερα, στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά Ανθούσας. 
          Στο ιερό βήμα παρίστατο συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes