2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Εκδημία Ιεροψάλτου Ευάγγελου Τούτουζα

Κυριακή06Μαϊος2018

Εκδημία Ιεροψάλτου Ευάγγελου Τούτουζα

 

1

            Πλήρης ημερών έφυγε για τη χώρα των ζώντων ο Μακαριστός, Ευάγγελος Τούτουζας από το Πυρί Θηβών. Ο αείμνηστος Ιεροψάλτης εκοιμήθη χθες, Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε σήμερα, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στο Πυρί Θηβών. Στην Εξόδιο Ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος. Συμμετείχαν Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεώς μας, οι οικείοι συγγενείς και εκατοντάδες συνενορίτες και συντοπίτες που προσήλθαν για να προσευχηθούν και να προπέμψουν τον εκλιπόντα.
            Μέσα από μια εκ βάθους καρδίας ομιλία ο Επίσκοπός μας, αναφέρθηκε στο μυστήριο του θανάτου και την Ανάσταση του Κυρίου μας, ενώ στη συνέχεια σκιαγράφησε τη ζωή και τη πορεία του κεκοιμημένου.
            Ο Ευάγγελος Τούτουζας γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1928, στο Πυρί Θηβών. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Αλεξάνδρα, έδωσαν τις χριστιανικές αρχές των παραδόσεων της Εκκλησίας μας τόσο στον ίδιο, όσο και στα άλλα έξι τους παιδιά. Ανάδοχός του ήταν ο Λουκάς Καλαντζής, ο μετέπειτα Λεόντιος μοναχός, ένας από τα πνευματοπαίδια του Αγίου Νεκταρίου που είχε προτρέψει τους Θηβαίους το 1918 να μην αλλάξουν το ημερολόγιο. Ο Ευάγγελος, από τα δεκαπέντε του μόλις χρόνια, ανέλαβε καθήκοντα Ιεροψάλτη στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους στο κέντρο της Θήβας, όπου και χειροθετήθηκε Αναγνώστης από τον τότε Επίσκοπο Διαυλείας, Πολύκαρπο Λιώση. Μαθήτευσε δίπλα στον ευλογημένο, καλοκάγαθο, πράο και ταπεινό κληρικό, π. Χρυσόστομο Σταμούλη και πορεύτηκε με την απόλυτη στήριξη των δυνατών σε χαρακτήρα και σταθερών σε αρχές γονέων του. Υπήρξε μαθητής Βυζαντινής Μουσικής του Επαμεινώνδα Χατζηχρονόγλου. Το 1960 νυμφεύθηκε τη Σοφία Παππαδά με την οποία εργάστηκε ανιδιοτελώς επί σειρά δεκαετιών στη διακονία της τοπικής Εκκλησίας. Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης, καλός σύζυγος και στοργικός πατέρας ενός υιού, του Αθανασίου, τον οποίο και ανέθρεψε χριστιανικά. Ως γαιοκτήμονας ήταν ξεχωριστός, εκδήλωνε ενδιαφέρον για τη φύση και διαχειριζόταν με συνέπεια και υπευθυνότητα τη γη και αυτά που του ανήκαν. Διετέλεσε επί τρεις δεκαετίες Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θηβών, έχοντας χρηματίσει και Αντιδήμαρχος της πόλεως. Ήταν πρόθυμος, με ήθος και επίγνωση της διακονίας του ως Ιεροψάλτης και Επίτροπος των Ιερών Ναών της Ευαγγελιστρίας και των Αγίων Πάντων. Ήταν αρχοντικός στο ύφος και πάντα φιλόξενος προς κάθε Ιεροψάλτη που επισκεπτόταν το Ιερό αναλόγιο που διακόνησε επί εβδομήντα τρία ολόκληρα χρόνια αφιλοκερδώς. Με τον Ποιμενάρχη μας, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών (1989 -1997) ως εφημέριος στους Ναούς της Ευαγγελίστριας και των Αγίων Πάντων, είχε μια σχέση ιδιαίτερη που τη χαρακτήριζε η άψογη συνεργασία, η καρδιακή αγάπη, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Σε αυτόν θέλησε να εμπιστευθεί τους Ιερούς Ναούς που παρέλαβε από τον ανάδοχό του, Λεόντιο μοναχό και που ιδίοις χερσί οι ενορίτες ανοικοδόμησαν. Επείσθη ωστόσο από τον Επίσκοπό μας, οι Ιεροί Ναοί να ανήκουν στο κέντρο της Εκκλησίας μας, γεγονός που πραγματοποιήθηκε και στάθηκε μάλιστα αφορμή για να τιμηθεί ο μακαριστός Ευάγγελος Τούτουζας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας στη Συνοδική εκδήλωση, την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2011.
            Ο Μητροπολίτης μας, την 1η Οκτωβρίου του 2016, σε εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Πυρίου Θηβών, τον τίμησε απονέμοντάς του τιμητική διάκριση για την αξιόλογη, συνολική θυσιαστική προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία.
            Τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε περιορισμένος στην κατοικία που μόνιμα διέμενε, έναντι των Ιερών Ναών της Παναγίας και των Αγίων Πάντων, αφού οι σωματικές του δυνάμεις τον εγκατέλειπαν σταδιακά. Χθες, Σάββατο, στις δύο το μεσημέρι μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων και στις τέσσερις το απόγευμα παρέδωσε τη ψυχή του σε Εκείνον που τόσα χρόνια υμνούσε και αγάπησε καρδιακά. Ευχόμαστε η ψυχή του να καταταγεί στην κατάσταση των δικαίων.
Η μνήμη αυτού αιωνία!

2

4

            Ο Σεβασμιώτατος με τον αείμνηστο κατά την επίσκεψη του, ημέρα Μεγάλου Σαββάτου – Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2018. 

5

Στιγμιότυπα από την εξόδιο ακολουθία 

1

2

3

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes