2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Συνάντηση με τους νέους στον Καθεδρικό

Κυριακή15Απρίλιος2018

Συνάντηση με τους νέους στον Καθεδρικό

                             Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, με νέους των όμορων ενοριών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και του Αγίου Νεκταρίου-Παναγίας Οδηγητρίας Αχαρνών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, Κυριακή του Θωμά, στην αίθουσα συνεστιάσεων παραπλεύρως του Καθεδρικού, έπειτα από πρόσκλησή του.

                Η ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε ήταν εορταστική και ιδιαιτέρως θερμή, όπως είθισται σε οικογενειακές συνεστιάσεις. Προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα -με τη φροντίδα των κυριών που επιμελούνται την τράπεζα του Καθεδρικού - ακούστηκαν ύμνοι και παραδοσιακά άσματα από τα παρευρισκόμενα μέλη της Χορωδίας μας, ενώ στο τέλος, ο Επίσκοπός μας δεν παρέλειψε να μοιράσει ευχές στον καθένα προσωπικά και να τσουγκρίσει -όπως παραδοσιακά κάνει- το πασχαλινό αυγό, τόσο με τους πατέρες που παρευρέθηκαν, όσο και με τους νέους και τα παιδιά μας.

                Ο Σεβασμιώτατος, στην ιδιαιτέρως περιεκτική ομιλία του, αναφέρθηκε στο επίκαιρο και ταυτόχρονα διαχρονικό μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου. Τόνισε τη σημαντικότητα της επί της ουσίας εμπειρίας της Αναστάσεως και όχι απλώς της παρατήρησής του, ως θεατές ή στην καλύτερη περίπτωση θαυμαστές του Γεγονότος. Μίλησε για το συμβολισμό του κόκκινου πασχαλινού αυγού, από το οποίο -ενώ είναι κλειστό και σφραγισμένο- προκύπτει νέα ζωή. Νέα ζωή για την ανθρωπότητα προέκυψε και από τον κλειστό και σφραγισμένο Τάφο του Κυρίου, εξού και ο χαρακτηρισμός, Ζωοποιός Τάφος. Το καινό μνήμα του Χριστού, προσφορά του Αγ. Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, στο οποίο σαβανωμένος  είχε ταφεί ο Κύριος βρέθηκε -παρά την φύλαξή από την κουστωδία του ρωμαϊκού στρατού- ανοιγμένο, ενώ μέσα βρίσκονταν το σάβανο, δίχως όμως το Άγιο Σώμα του Κυρίου. Τον Ζωοποιό Τάφο του Χριστού κάλυψε με προστατευτικό κουβούκλιο η Αγία Ελένη τον 4ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος και αποτέλεσε ένα από τα 365 προσκυνήματα που έχτισε η Αγία.  Ο Πανάγιος Τάφος, είπε ο Σεβασμιώτατος, απέδειξε με απόλυτη σαφήνεια την ζωοποιό του ιδιότητα ακόμη και στις πρόσφατες ενέργειες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έγιναν με σκοπό την συντήρηση του Τάφου και του κουβουκλίου, όπως ομολογούν οι Έλληνες επιστήμονες. 

                Ο Επίσκοπός μας  μίλησε για την «καλή» απιστία του μαθητή του Κυρίου, Θωμά, ο οποίος ζήτησε απτές αποδείξεις για την Ανάσταση του Χριστού. Ο Θωμάς, ήταν ο πρώτος από τους μαθητές, που αμέσως μετά την αποκάλυψη του Θεού, ομολόγησε «Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου». Έκτοτε ο “άπιστος” αυτός μαθητής και μετέπειτα Απόστολος, ήταν αυτός που μετέτρεψε την “απιστία” σε πίστη, ως αυτόπτης μάρτυρας της Αναστάσεως του Χριστού.

                Αναφέρθηκε επίσης στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, συνδεδεμένο με τη φράση του σημερινού Ευαγγελικού αναγνώσματος «Λάβετε Πνεῦμα ἅγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται», σημειώνοντας τη δυνατότητα που παρέχεται στον πιστό, να ελευθερωθεί από τα δεσμά των αμαρτιών, όταν εξομολογηθεί σε Ιερέα που έχει την αντίστοιχη ευχή από τον Επίσκοπο, με αυτή που ο Θεός έδωσε στους Αποστόλους.

                Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε του νέους να εμβαθύνουν στη σχέση του με το Χριστό μας, να επιδιώκουν την προσέγγισή Του, κι έτσι είπε, στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, αλλά και στα δυσκολότερα που έπονται, θα είστε ασφαλείς δίπλα Του.

IMG 0856

IMG 0860

IMG 0864

IMG 0871

IMG 0873

IMG 0876

IMG 0883

IMG 0891

IMG 0893

IMG 0894

IMG 0896

IMG 0898

IMG 0900

IMG 0902

IMG 0905

IMG 0907

IMG 0908

IMG 0911

IMG 0912

IMG 0913

IMG 0917

IMG 0919

IMG 0937

IMG 0921

IMG 0929

IMG 0939

IMG 0948

IMG 0951

IMG 0954

IMG 0953

 

 

 

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes