2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Με κατάνυξη και λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στη Μητρόπολή μας

Κυριακή01Απρίλιος2018

Με κατάνυξη και λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στη Μητρόπολή μας

                Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε και φέτος η ανάμνηση της νικηφόρου και θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Η καθιερωμένη Μητροπολιτική εορτή των Βαΐων τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.
Ο Επίσκοπός μας, κατά το κήρυγμα του Θείου λόγου, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός που διπλά εορτάζουμε με την ολοκλήρωση της Αγίας Τεσσαρακοστής. Την επικράτηση του Χριστού μας επί του θανάτου, η οποία αποκαλύπτεται με την Ανάσταση του Λάζαρου, αλλά και την πανηγυρική είσοδό Του, ως νικηφόρου Βασιλέα, στην Ιερά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Η είσοδος του τροπαιούχου βασιλιά, στρατηγού και ηγέτη στην πόλη -ύστερα από έναν νικηφόρο, αλλά συνήθως σκληρό και καταστροφικό πόλεμο- και η πανηγυρική υποδοχή από τον λαό και τους πολίτες, αποτελούσε την εποχή εκείνη παραδοσιακή και καθιερωμένη εκδήλωση. Ο εκάστοτε βασιλιάς, καθισμένος σε θρόνο βασταζόμενο από στρατιώτες ή δούλους, έμπαινε στην πόλη του περήφανος με σκήπτρο στα χέρια, ενώ έσερνε πίσω του τα λάφυρα της μάχης, πλούτη, αλλά και αιχμάλωτους ανθρώπους, στρατιώτες και άμαχους, απολαμβάνοντας τις επευφημίες και τις έξαλλες εκδηλώσεις του κόσμου και των υπηκόων του. 
Ο δικός μας Βασιλιάς, ο Ένας, ο Βασιλιάς της Οικουμένης, είπε, μπήκε στην Αγία πόλη, νικηφόρος, νικητής επί του θανάτου, ύστερα από μια μάχη ανώδυνη, χωρίς απώλειες για κανέναν. Δεν είχε θρόνο, ούτε δούλους να Τον κρατούν στα χέρια. Για θρόνο είχε ένα μικρό πουλάρι, στρατιώτες είχε τους μαθητές Του που ανέμελα και χαρούμενα απλά Τον συνόδευαν. Στα Άγια Του χέρια δεν κράταγε σκήπτρο, αλλά με αυτά, ελεύθερα και καθαρά, χαιρετούσε τους ανθρώπους, μοίραζε ευχές και ευλογίες. Δεν κουβαλούσε μαζί Του λάφυρα, «λεία» Του ήταν μόνον αυτοί που οικειοθελώς και με χαρά Τον ακολούθησαν. Την είσοδό Του δεν πανηγύρισαν υπήκοοι και πολίτες κάποιου τροπαιούχου ηγέτη, αλλά άνθρωποι απλοί, νέοι, παιδιά, οικογενειάρχες οι οποίοι στο πρόσωπό Του έβλεπαν, όχι το υλικό κέρδος και την εξουσία, αλλά τη σωτήρια τους.
Αυτό το απολύτως ανατρεπτικό και επαναστατικό για τα κοσμικά δεδομένα της εποχής γεγονός, εορτάζουμε και εμείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, σήμερα. Αναπαριστούμε την είσοδο του Χριστού μας, του σεμνού και καταφρονημένου, Σωτήρα Βασιλιά, στην Αγία πόλη. Ας γίνει αυτή η πόλη, η καρδιάς μας, που γεμάτη συναισθήματα αγνά και ειλικρινή, όπως εκείνοι οι άνθρωποι τότε, θα υποδεχθεί τον Σωτήρα. Ας επιτρέψουμε αδελφοί, να νιώσουμε την Αγία είσοδο του Χριστού στην ψυχή μας, όπως έκαναν άλλοτε αυτοί που Τον πίστεψαν, κι ας διατηρήσουμε την πίστη μας αυτή, μέχρι το τέλος.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σημαντικότητα της διατήρησης της πίστεως της Ορθοδόξου έως το τέλος, τη πίστεως αναλλοίωτης και αλώβητης από τις επιβουλές των διαφόρων δήθεν ηγετών. Η Ορθόδοξή μας πίστη, είπε, με τη Χάρη του Θεού, θα σώσει κι εμάς και την πατρίδα μας και τον κόσμο όλο.
Ακολούθησε η καθιερωμένη μεγάλη λιτανευτική πομπή μετά Βαΐων και κλάδων υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου στους κεντρικούς δρόμους των Αχαρνών, με τη συμμετοχή των κληρικών, εκατοντάδων νέων ενδεδυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες και παιδιών των Κατηχητικών μας Σχολείων και Ποντιακών Συλλόγων. Την Ιερά εικόνα, περιστοιχούμενη από νέες και νέους με τοπικές φορεσιές της Αχαρναϊκής πόλης από το Λύκειο Ελληνίδων Αχαρνών, βάσταζαν στα χέρια νέοι ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές του Πόντου. Την Ιερή λιτανεία συνόδευσαν ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Ιωάννης Κασσαβός, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι  των Δήμων Αχαρνών και Ασπροπύργου, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και της τοπικής κοινωνίας και βέβαια πλήθος πιστών.
 Άμα τη επιστροφή της Ιεράς εικόνος στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος από το πλήθος των παρευρισκομένων.

1Y

2YU

3YU

4YU

5UY

6YU

7YU

8YU

1JI

2IN

3IN

4IN

5IN

6U

7IN

8IN

9G

10EF

11QW

12IE

13I

14RIGN

15IN

16IN

18TH

19DF

20SF

21QWI

22WDS

23IN

24IN

25IN

26IN

27IN

28DF

29DF

30DF

31EFI

32I

33IN

34IN

35NI

36I

37IN

38DF

39DF

40FD

41IN

42IN

43IN

44ININ

45IN

46IN

47FG

48FD

49EF

50FG

51IN

52NI

54IN

55IN

56IN

57FG

58DG

59F

60FG

61IN

62IN

63IN

64NI

65NI

66NI

67IN

68FGH

69FGH

70TH

71IHB

72NI

73BI

74EFI

75I

76RG

77FHO

78H

79FGH

80

81IU

82DEF

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes