2b.jpg

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Αγία Τριάδα Ασπροπύργου

Κυριακή11Μάρτιος2018

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Αγία Τριάδα Ασπροπύργου

            Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ασπροπύργου τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, πλαισιούμενος από τον πολιό εφημέριο του ναού π. Ηλία και τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο π. Κωνσταντίνο.
            Στην ομιλία που εκφώνησε ο Επίσκοπός μας, εξήγησε τη σημασία της σημερινής εορτής την οποία σοφά οι Άγιοι Πατέρες όρισαν μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αναφερόμενος όχι μόνον στην καθαγιαστική -όπως όλοι γνωρίζουμε- ιδιότητα, αλλά και στην αγιαστική και ακατανίκητη δύναμη του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος μίλησε τόσο για το ουσιαστικό σθένος και το κουράγιο το οποίο αντλούμε από την προσκύνησή του, όσο και για τον βαθύτατο συμβολισμό του. 
            Στο μέσο της σταυρικής περιόδου που διανύουμε -όπως χαρακτηρίζεται η Αγία Τεσσαρακοστή- όταν ο άνθρωπος έχει καταβληθεί από την προσπάθεια και τον προσωπικό πνευματικό αγώνα, την εγκράτεια και τη νηστεία, έχει κουραστεί και κινδυνεύει να πέσει, τότε έρχεται ο Τίμιος Σταυρός ως παρηγοριά και ενθάρρυνση, να ενισχύσει τον αγώνα του ανθρώπου, να τον ενδυναμώσει να συνεχίσει το δρόμο για την εσωτερική ανάστασή του. Με τη γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως την ημέρα αυτή αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η απεριόριστη φροντίδα και αγάπη προς τον πιστό, αγωνιζόμενο άνθρωπο. Μέσα από την προληπτική αυτή μέριμνα, η Εκκλησία μας φροντίζει ώστε ο άνθρωπος να ολοκληρώσει τον αναστάσιμο αγώνα του.  
            Ο Σταυρός, είναι το βαρύ φορτίο που σήκωσε ο Κύριος για χάρη του ανθρώπου. Ο λόγος Του ήταν σαφής, η προτροπή Του ξεκάθαρη. Όποιος θέλει να μιμηθεί τον Κύριο στη δύσκολη αυτή πορεία, αποφασίζει με επίγνωση να δεχτεί τον δικό του Σταυρό, να τον «φέρει» αγόγγυστα και ιδανικά να τον αγαπήσει, αφού ο Σταυρός είναι αυτός που θα τον οδηγήσει στο αίσιο τέλος. 
            Ο Επίσκοπός μας, ολοκληρώνοντας μίλησε για την ισχύ του Σταυρού κατά την τέλεσή του, γεγονός που δικαιολογεί την επιμονή στο να κάνουμε σωστά εμείς οι Χριστιανοί, μικροί και μεγάλοι, τον Σταυρό μας. Το ιερό αυτό σύμβολο της Εκκλησίας μας κατακαίει καθετί ενάντιο και εχθρικό, απομακρύνει και καταστρέφει κάθε επιβουλή και εμπόδιο προκαλείται από την αμαρτία. Η ορθή σημείωση του τύπου του Σταυρού έχει την Χάρη από τον Κύριό μας, να  συντρίβει όλες τις δυνάμεις του κακού και να πηγάζει την ευλογία σε κάθε στιγμή της ζωής μας. 
           Ο Σταυρός έχει επίσης συμβολικό χαρακτήρα, είπε ο Σεβασμιώτατος, καθώς αποτελεί ομολογία της Αγίας Τριάδος, της ενσάρκωσης του Λόγου του Θεού και της υπ' Αυτόν μελλούσης κρίσεως. 
           Μετά την απόλυση, διανεμήθηκε στους πιστούς ως ευλογία, το "Σταυρολούλουδο".

1UDIG

2UI

3UI

4IUY

5IU

6Y

7IY

8IY

9RTDH

10TRRG

11UI

12IUN

13IU

14UI

15UI

16NUI

17ON

18REG

19RG

20DG

21DFG

22IN

23INU