2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στη Μονή Παναχράντου Μεγάρων. Η κοπή πίτας σε Ναούς και Συλλόγους

Κυριακή28Ιανουάριος2018

Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στη Μονή Παναχράντου Μεγάρων. Η κοπή πίτας σε Ναούς και Συλλόγους

               Σε κατανυκτικό κλίμα τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναχράντου Μεγάρων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, σήμερα, Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζει το πνευματικό στάδιο του Τριωδίου, το οποίο καταλήγει με τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου.
               Στην περιεκτική του ομιλία, ο Επίσκοπός μας τόνισε ότι το Τριώδιο αποτελεί ένα βιβλίο της εκκλησίας μας στο οποίο εμπεριέχονται ύμνοι που μας καλούν σε νηστεία, προσευχή, μετάνοια και συναίσθηση των αμαρτιών μας. Θλιβερό είναι το γεγονός, ότι στην Ορθόδοξη Ελλάδα, στις μέρες μας, το Τριώδιο ερμηνεύεται για πολλούς ως μια περίοδος μασκαρέματος και καρναβαλιών, τα οποία ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με το Ορθόδοξο πνεύμα των ημέρων.
               Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου μας υποδεικνύει ότι πρέπει να πετάξουμε τη «μάσκα» η οποία μας βοηθάει να φαινόμαστε δίκαιοι ενώπιον των ανθρώπων. Δίκαιος νόμιζε ότι ήταν και ο Φαρισαίος ο οποίος όμως εξαιτίας της κενοδοξίας του απομάκρυνε την ευλογία του Θεού. Αντίθετα, ο αμαρτωλός Τελώνης, με τη βαθιά ταπείνωσή του εξασφάλισε τη δικαίωση από τον Θεό.
               Με το πέρας της ομιλίας, η φιλόξενη αδελφότητα υπό την οσιοτάτη Ηγουμένη Μαριάμ μοναχή, παρέθεσε κέρασμα για τους προσκυνητές, οπού μέλη του συλλόγου «Ο Κέρκης» απέδωσαν Χριστιανικά άσματα.
               Κατόπιν, ο Επίσκοπός μας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μαγούλας οπού έκοψε την παραδοσιακή Αγιοβασιλόπιτα του Ναού, καθώς και του συλλόγου Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων. Έπειτα, βρέθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης», οπού επίσης ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Kοινοβουλίου, της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και Ποντιακών συλλόγων.
            Τέλος, επισκεφθείς την Βοιωτία, βρέθηκε στους Ιερούς Ναούς Αγίας Τριάδος Λιβαδειάς και Αγίων Πάντων Θηβών, οπού έκοψε την βασιλόπιτα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ενορίτες και τους νέους αντίστοιχα.
               Στα σύντομα μηνύματα που μετέδωσε ο Επίσκοπός μας, αφού υπογράμμισε την σημασία που έχει η παράδοση της Αγιοβασιλοπίτας, έκανε ισχυρή αναφορά στο φλέγον και  επίκαιρο ζήτημα της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας και δη, του μεγάλου και ανεπανάληπτου Βασιλέως Αλεξάνδρου, είναι αδιαμφισβήτητα αποδεδειγμένη από έγκυρες ιστορικές πηγές και ως εκ τούτου έχουμε καθήκον σαν Έλληνες να υπερασπιστούμε την βαριά αυτή ιστορική παρακαταθήκη και να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε να αντισταθούμε σε οποιονδήποτε σφετερισμό του ονόματος της μιας και ελληνικής μας Μακεδονίας. Συνεπώς, έχουμε χρέος έναντι της ιστορίας μας, να βρεθούμε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου στην πλατεία Συντάγματος.

Μονή Παναχράντου Μεγάρων

1WSD

2WW

3FD

4DG

5DG

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Μαγούλας

6FH

7GHF

IMG 9795

8GHJ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης» 

9GHJ

10GU

13FGH

12H

14FH

 DSC0554

15GHJ

15FH

16GH

17GJ

Αγία Τριάδα Λιβαδειάς

18GJ

19GH

20DG

Άγιοι Πάντες Θηβών 

IMG 9841 

IMG 9853

22DG

IMG 9858

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes