2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

19η Μαΐου, απόδοση φόρου τιμής από την Ι. Μ. Αττικής και Βοιωτίας στους γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου

Τετάρτη19Μαϊος2021

19η Μαΐου, απόδοση φόρου τιμής από την Ι. Μ. Αττικής και Βοιωτίας στους γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου

   Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 19η Μαΐου εκάστου έτους ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έκτοτε, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί τα βάσανα, τους εξισλαμισμούς, τους βιασμούς, τις απάνθρωπες δολοφονίες και τις εξορίες που υπέστησαν οι απόγονοι των Αγίων στυλοβατών της Ορθόδοξης Ανατολής. Κατά την ημέρα αυτή, πριν από 102 έτη, ο αιμοσταγής Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάσθηκε στη Σαμψούντα κηρύσσοντας την δεύτερη φάση της Γενοκτονίας, την οποία οι Νεότουρκοι είχαν επισήμως αρχίσει ήδη από το 1914. Ο επίσημος αριθμός των γενοκτονηθέντων -πολύ μικρότερος από τον πραγματικό- ανάγεται σε 353.000 ψυχές. Οι διασωθέντες, εκείνοι οι οποίοι γλίτωσαν από τα αιματοβαμμένα χέρια των Τσετών, ξεκίνησαν μια μακρά πορεία προς τον δικό τους Γολγοθά. Εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές εστίες, με πολλές κακουχίες έφτιαξαν τη ζωή τους από την αρχή δύο ή τρεις φορές σε απόμακρους τόπους, έχοντας ως επίκεντρο της ελπίδας τους την Ανάσταση Εκείνου, του Γλυκύτατου Χριστού, με την Βοήθεια του Οποίου κατάφεραν να υψώσουν το ανάστημά τους στις σύγχρονες «Σειρήνες» και να παραμείνουν Ορθόδοξοι και Έλληνες.

   Με σεβασμό και δέος απέναντι στα φοβερά γεγονότα που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, η Ιερά μας Μητρόπολη τίμησε την σημαντική επέτειο με Επιμνημόσυνες Δεήσεις υπέρ των γενοκτονηθέντων πατέρων και αδελφών μας στις δύο κυριότερες περιοχές της Μητροπόλεως μας με ισχυρή ποντιακή παρουσία.

GENK88TONIA BANNER 

   Στον Ασπρόπυργο, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γκορυτσάς, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση πλαισιωμένος από τον τοπικό κλήρο, με την παρουσία του Δημάρχου Aσπροπύργου, Αντιπροέδρου της Βουλής, Βουλευτών της Δυτικής Αττικής, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, μελών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς και εκπροσώπων Ποντιακών Συλλόγων.

   Μεταφέροντας τον αναστάσιμο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε έναν καίριο προβληματισμό αφορμούμενος από τα γεγονότα των ημερών. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο κορωνοϊός στην πατρίδα μας έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 11.000 συνανθρώπους μας, με αποτέλεσμα να αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και να τυγχάνει τόσης μέριμνας από την Πολιτεία, η οποία με μια σειρά μέτρων επιχειρεί την καταπολέμησή του. «Εφόσον, λοιπόν, για έναν ιό, ο οποίος μετρά 11.000 θύματα, γίνεται τόσος λόγος και λαμβάνονται τόσα μέτρα, τι άραγε πρέπει να γίνει για την προστασία μας από εκείνους, οι οποίοι προκάλεσαν 353.000 θύματα;», αναρωτήθηκε εύστοχα ο Σεβασμιώτατος. Τον λόγο του έκλεισε τονίζοντας το χρέος και την ανάγκη της ιστορικής μνήμης, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της διατήρησης του ειρηνικού παρόντος, αλλά και της εξασφάλισης του ευοίωνος μέλλοντος.

IMG 6908

IMG 6901

IMG 6918

IMG 6925

IMG 6938

IMG 6940

IMG 6943

   Εν συνεχεία, σύσσωμος κλήρος και λαός πορεύθηκαν προς το μνημείο Γενοκτονίας όπου, εξίσου τελέσθηκε δέηση. Κατόπιν, εκφωνήθηκε σχετική και λίαν εποικοδομητική ομιλία από την αξιότιμη Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κα Σοφία Μαυρίδη. Στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα αίτια, και την δραματική εξέλιξη της Γενοκτονίας από το κίνημα των Νεότουρκων. 

   Με το πέρας της ομιλίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

IMG 6955

IMG 6958

IMG 6961

IMG 6964

IMG 6972

IMG 6981

IMG 6998

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Ακολούθως, εκφώνησε λόγο, κατά τον οποίο αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της γείτονος χώρας, να αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα σημάδια της βαρβαρότητας παραμένουν ανεξίτηλα έως της σήμερον, 102 έτη μετά το φρικτό έγκλημα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης. 

IMG 7004

IMG 7008

IMG 7001

IMG 6999

IMG 7021

IMG 7023

IMG 7039

IMG 7042

IMG 7044

IMG 7047

IMG 7097

   Έπειτα, ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοσύγκελος μας π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Σύλλογο Ποντίων Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης».

IMG 7063

IMG 7079

IMG 7082

IMG 7092

   Την Κυριακή του Παραλύτου ο αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως μας, π.Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.Χρυσόστομο τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των αδίκως σφαγιασθέντων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας στο μνημείο ηρώων στις Αχαρνές. Με το πέρας της δέησης ο π.Μιχαήλ μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου, ενώ στη συνέχεια σχετικό λόγο εκφώνησε ο αξιότιμος Δήμαρχος Αχαρνών κ.Σπυρίδων Βρεττός. 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes