2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στους Αγίους Πάντες Θηβών

Δευτέρα18Απρίλιος2022

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στους Αγίους Πάντες Θηβών

   cebdcf85cebccf86ceafcebfcf82

   Στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Θηβών χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας.

 0 02 05 583cc039bb4ae575d5bf367a641add8d292d12a0bd549b3040158a21f9905688 1c6dabba96765c

 Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά, αναφέρθηκε στην Μεγάλη Εβδομάδα ως περίοδο ψυχικής ανατροπής. Ως κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο μέσα στην περίοδο του έτους, η Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την οποία ο Κύριος έπαθε για εμάς από την πολλή Του αγάπη και Αναστήθηκε για να μας χαρίσει την ζωή, καλεί τον καθένα μας σε πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση, μας καλεί να ανατρέψουμε το δικό μας θέλημα και να εγκαταστήσουμε στην ζωή μας το Θέλημα του Θεού.

   Επίσης, ο Μητροπολίτης μας μίλησε για το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας. Όταν ο Χριστός ερωτήθηκε από τον νομικό «ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ», ο Θεάνθρωπος απάντησε: η Αγάπη προς τον Θεό, το να αγαπούμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά, την ψυχή και την διάνοια. Η δε δεύτερη και όμοια με την πρώτη, να αγαπάμε τον πλησίον όπως τον εαυτό μας. Η αγάπη, λοιπόν, μετά την Ανάσταση που είναι το κέντρο της πίστεως μας, αποτελεί την αρετή που αν δεν δεσπόζει στην ψυχή μας, όταν πεθάνουμε (κατά το σώμα) θα πεθάνουμε (και κατά το πνεύμα). Δυστυχώς, από τους τότε ένθερμους ακόλουθους του Μωσαϊκού Νόμου, τους Αρχιερείς, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, η αγάπη απουσίαζε, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στην ζωή τους η υποκρισία. Πίστευαν στον Θεό, αλλά πίστευαν μόνο στα λόγια. Από το σύνολο του Νόμου φρόντιζαν να τηρούν μόνο τα ελάχιστης σημασίας για το θεαθήναι τοις ανθρώποις, ενώ τα βαρύτερα τα αθετούσαν. Οι άνθρωποι αυτοί άκουσαν από τον Θεό τα φοβερότερα «οὐαί». Βεβαίως, όσα είπε σήμερα ο Κύριος μέσα από το Ευαγγελικὸ Ανάγνωσμα, ισχύουν για τον καθένα μας, καθώς δεσπόζει η ανατροφή με την μεγάλη αγωνία για το «τι θα πεί ο κόσμος», που διαμορφώνει υποκριτικές προσωπικότητες. 

   Εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος είπε ότι μετά από τρία χρόνια ελεύθερα συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες. Το αν το αύριο θα είναι δυσοίωνο δεν το γνωρίζουμε και δεν θα ομιλούμε για αυτό. Ο Ναός είναι ο χώρος όπου θα ομιλούμε και θα ακούμε για το τί πρέπει να κάνουμε ως Χριστιανοί για να αρέσουμε στον Θεό μας, διότι αν αρέσουμε στον Θεό μας τίποτε δεν θα μας φοβήσει, τίποτα δεν θα μας προκαλέσει ταραχή. Ο Χριστός, άλλωστε είναι ο μεγάλος ανατροπέας που μπροστά στην ταραχή, στον φόβο, στην ανησυχία και στο άγχος προβάλλει το «Χαίρετε, χαρά να έχετε» όπως θα ακούσουμε να λέει στις Μυροφόρες Γυναίκες. Αυτή είναι η πίστη μας. Αυτός είναι ο Χριστιανισμός∙ η χαρά.

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes