2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Θηβών

Παρασκευή12Μαϊος2023

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Θηβών

 

ioannis kaloktenis

    Στην πόλη όπου αναδείχθηκε ως άξιος Πνευματικός Πατέρας και ηγέτης, την Θήβα,  τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου, Μητροπολίτου Θηβών, του Καλοκτένους. Συγκεκριμένα, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Πυρί. 

   Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του Αγίου Ιωάννου στην πόλη των Θηβών εν μέσω πολύ δύσκολης περιόδου για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδιαιτέρως για την Βοιωτία, η οποία λίγα χρόνια πριν την ανάρρηση του Αγίου Ιωάννου στον Επισκοπικό Θρόνο, είχε πέσει θύμα επιδρομών των Νορμανδών και είχε καταστραφεί ολοσχερώς (12ος αι). Η κατάσταση άλλαξε και αντιστράφηκε όταν ο Ιωάννης, έμπειρος Ιερομόναχος σε Μονή της Κωνσταντινούπολης, εξελέγη ως ο καταλληλότερος Επίσκοπος για την επαρχία της Βοιωτίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την εκλογή του είχε πληροφορηθεί από την Θεοτόκο, όταν μια μέρα, καθώς διάβαζε τους Χαιρετισμούς, λέγοντας το: «Χαῖρε, νύμφη ανύμφευτε», άκουσε μία γυναικεία φωνή να του λέει: «Χαίροις καὶ σὺ τῶν Θηβῶν προστάτα». Με αυτή τη φωνή να τον συντροφεύει σε όλη την πορεία του, αναδείχθηκε πράγματι προστάτης των Θηβών, καθώς μερίμνησε για την ψυχοσωματική συντήρηση των ανθρώπων. Αφενός διατήρησε την Ορθόδοξη Πίστη, αφετέρου έσωσε τον λαό από την πείνα και άλλες δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, ιδρύοντας την Ιωαννιάδα του, που περιελάμβανε Σχολεία, Γηροκομεία, Πτωχοκομεία, Νοσοκομεία, Ορφανοτροφεία κ. α. Η προσφορά του υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε αιώνες μετά την κοίμησή του να τιμάται με ιδιαίτερη ευλάβεια από τους Θηβαίους, ως Πολιούχος των Θηβών. 

   Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχουμε την πρεσβεία του Αγίου στήριγμα στη ζωή μας, αλλά και δια των πρεσβειών του να αναδειχθούν μιμητές αυτού στην εμπερίστατη κοινωνία. 

  Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη για να προσκυνήσει στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους Θηβών.

KALOKTENOUS 23 1 of 3

KALOKTENOUS 23 2 of 3

KALOKTENOUS 23 3 of 3

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes