2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η εορτή των Αγίου Δημητρίου και Νέστορος στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη08Νοέμβριος2022

Η εορτή των Αγίου Δημητρίου και Νέστορος στη Θεσσαλονίκη

    Στην συμπρωτεύουσα πόλη της Θεσσαλονίκης βρέθηκε τη Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος για το διήμερο της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, του και πολιούχου της πόλεως. Επίκεντρο της πανηγύρεως αποτέλεσε ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίων Τριών Ιεραρχών.

IMG 9356

   Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του οικείου, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου, και Ωρωπού και Φυλής κ. Κυπριανού.
 
IMG 1445
 
IMG 9346
 
IMG 9351
 
IMG 9353
 
IMG 9355
 
   Τον θείο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη δόξα και παρρησία που αξιώθηκε ο Άγιος Δημήτριος από τον Θεό με αποτέλεσμα να θεωρείται ίσως ο λαοφιλέστερος των Αγίων. Για να αξιωθεί αυτών των θείων δωρεών ο Άγιος έζησε όχι για τα μάτια των ανθρώπων, αλλά ως θεούμενος. Διέκρινε το φως από το σκοτάδι, επέλεξε το φως υπό την καθοδήγηση των διακριτικών πνευματικών της εποχής του και έζησε ως αληθινός εκφραστής της αγάπης. Δίχως να λέει πολλά και περιττά λόγια, είχε ως κέντρο της αποστολής του το «ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε», για αυτό και ενθάρρυνε τον Νέστορα να μονομαχήσει με τον Λυαίο και να τον νικήσει. Ως Χριστιανοί, αυτό που μας χρειάζεται είναι η ένωση με τον Θεό μας, πράγμα το οποίο θα διδαχθούμε μιμούμενοι το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.
   Κλείνοντας τον λόγο, ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Θεσσαλονίκης, ευχόμενος, επί τη συμπληρώσει επτά ετών από της ενθρονίσεώς του, η πρεσβεία του εορτάζοντος Αγίου να σκεπάζει τόσο τον ίδιο όσο και το ποίμνιο της Θεσσαλονίκης.
   Σήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του οικείου Ιεράρχου κ. Γρηγορίου και συλλειτουργούντων των ως άνω Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.
 
IMG 1561
 
IMG 1589
 
IMG 1628
 
IMG 1636
 
IMG 1637
 
IMG 1642
 
IMG 1643
 
IMG 1653
 
   Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο ως προστάτη των παιδιών, όπως εικονίζεται σε παλαιό ψηφιδωτό εντός του βυζαντινού Ναού του Αγίου. Επ' ευκαιρία, ευχήθηκε ο Άγιος να προστατεύει τη νεολαία μας, τονίζοντας ότι οι σημερινές προκλήσεις θα αναδείξουν ισχυρές και μεγάλες προσωπικότητες, οι οποίες θα τις αντιμετωπίσουν. Η ελπίδα για τα καλύτερα στην κοινωνία μας θα ενσαρκωθεί μόνο αν είναι η νέα γενιά αποδειχθεί καλύτερη απο την παλαιότερη. 
    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ευλογία του σημερινού συλλειτούργου, το οποίο τελέσθηκε στο ευρύτερο οικογενειακό κλίμα της Εκκλησίας μας. «Μακάρι όπως ήμασταν σήμερα στη Λειτουργία, έτσι να είμαστε και στον Ουρανό», είπε χαρακτηριστικά.
   Κλείνοντας, εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες και αναφέρθηκε στη συμβολή του Αγίου Δημητρίου στην απελευθέρωση και διάσωση της πόλης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους των ετών 1912-1913. 
   Εις μνήμην της συμβολής του αυτής, εψάλη δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλης με ευχές υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος.
 
IMG 1664
 
   Εν κατακλείδι, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαριστώντας τον οικείο Ιεράρχη και ευχόμενος η ποιμαντορία του να είναι καλλίκαρπη και -όσο γίνεται- άλυπη. Επίσης, μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον μακαριστό ήδη πρώην εφημέριο του Ναού, π. Δημήτριο Σουφτά, ο οποίος επί σειρά δεκαετιών διακόνησε τους Τρεις Ιεράρχες, και ευχήθηκε υπέρ αιωνίας μνήμης αυτού.
 
IMG 1667
 
IMG 1675
 
IMG 1681
 
IMG 1710
 
   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Μάρτυρος Νέστορος στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης, χοροστατούντους του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.
   Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αισιοδοξία που κυριαρχεί στην ορθόδοξη πίστη μας. Με αυτή την αισιοδοξία προχώρησε ο Άγιος Νέστωρ, έπειτα από την ευχή του Αγίου Δημητρίου, για να νικήσει τον Λυαίο. Δυστυχώς, ειδικά στις μέρες μας αυτή η αισιοδοξία αντικαθίσταται συχνά από τον φόβο που ορισμένοι τρομολάγνοι ρασοφόροι φροντίζουν να σπείρουν στις ψυχές των προσερχομένων στην Εκκλησία, με σκοπό να τους έχουν οπαδούς. Και με αυτή τη στάση, εξακολουθούν να κηρύττουν κατά των αιρέσεων, αγνοώντας ότι και οι ίδιοι έχουν πέσει σε πλάνη, καθώς έχουν ξεφύγει από το πνεύμα της αγάπης που διδάσκει ο Ιησούς Χριστός και με το οποίο πορεύθηκαν οι Μεγαλομάρτυρες Δημήτριος και Νέστωρ. Παρά την δράση αυτή του εκφοβισμού από ορισμένα πρόσωπα, ο Χριστός εξακολουθεί να φωνάζει: «ἐγὼ εἰμὶ τὸ φῶς τοῦ κόσμου», ελάτε σε εμένα για να λάβετε φώς και ανάπαυση ψυχής!
   Ακολούθως, τον λόγο λαβών ο οικείος Ιεράρχης κ. Γρηγόριος, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Σεβασμιώτατο Αττικής και Βοιωτίας για την συμμετοχή του στην εορτή του πολιούχου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Νέστορος, εκφράζοντας την χαρά τόσο του ιδίου, όσο και του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας. Δεν παρέλειψε δε να ευχηθεί η πρεσβεία του Αγίου Νέστορα να σκεπάζει όλους τους Χριστιανούς.
 
IMG 3409
 
 
 
 
 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes