2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της συγχωρήσεως στον Καθεδρικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή06Μάρτιος2022

Ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της συγχωρήσεως στον Καθεδρικό (ΒΙΝΤΕΟ)

   Προ της εισόδου του πληρώματος της Εκκλησίας στο στάδιον των αρετών, στην ευλογημένη περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, τελέσθηκε απόψε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός, ο της συγωρήσεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

Για το βίντεο δείτε εδώ

DSC 6925

DSC 6941

DSC 6942

DSC 6943

DSC 6946

    Με κατάνυξη αποδόθηκαν οι ύμνοι της ημέρας, οι οποίοι καλούν τους Χριστιανούς να απομακρύνουν τα έργα του σκότους και να ενδυθούν τα όπλα του φωτός, ενόψει της ιεράς περιόδου που μέλλουν να διανύσουν μέχρι αυτήν την Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου Ιησού. 

IMG 9391

DSC 6953

DSC 6959

DSC 6963

DSC 6980

DSC 6981

DSC 6988

DSC 6985

DSC 6995

DSC 7005

    Στην μεστή πνευματικών νοημάτων ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στην ευλογημένη προθυμία με την οποία οι ανά τους αιώνες Χριστιανοί υποδέχονταν την τεσσαρακονθήμερη νηστεία, ως ευκαιρία για πνευματική ανάταση, μετάνοια και ένωση με τον Θεό. Στην τόνωση του πνευματικού αγώνα, μάλιστα, συμβάλλει σημαντικά η ιερή υμνογραφία και δη η ευχή του Αγίου Εφραίμ, το περίφημο «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου». Σε αυτή, λοιπόν, την κατανυκτική ατμόσφαιρα εισοδεύουμε οι Ορθόδοξοι, όταν όλος ο κόσμος μαστίζεται από την προβολή ενός πνεύματος απαισιοδοξίας και αβεβαιότητος. Είναι αλήθεια, ότι οι μέρες που διερχόμαστε είναι δύσκολες, αλλά αυτή η προβολή της αβεβαιότητος και οι φωνές που λένε ότι έρχεται το κακό δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Πολύ χαρακτηριστικά, ο Πρωτοκορυφαίος Απόστολος Πέτρος, ο οποίος έζησε πλησίον του Δεσπότου Χριστού και βίωσε την Ανάσταση Του, τονίζει στην Α’ Καθολική Επιστολή του: «πάντων τὸ τέλος ἤγγικεν∙ σωφρονίσατε οὔν καὶ νήψατε εἰς τὰς προσευχάς». Ο Απόστολος μπορεί να έκανε λόγο για συντέλεια των πάντων, αλλά όχι από φόβο, ούτε για να προξενήσει φόβο. Σκοπός του ήταν να υποδείξει στους Χριστιανούς της εποχής του την ανάγκη για σωφροσύνη και προσευχή, ήτοι καρδιακή επικοινωνία με τον Ιησού Χριστό, διότι, ακόμη και να μην ζήσουμε τα έσχατα, η κοίμηση μας είναι κοντά. 

   Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα λόγια του Χριστού: «ἐγὼ εἰμὶ τὸ Φῶς τοῦ κόσμου». Εφόσον ο Χριστός είναι το Φως, δεν χρειάζεται να προστρέχουμε αλλού, όπως πολλοί εκ των Χριστιανών των ημερών μας που αναλώνονται διαρκώς στις εξελίξεις. Ασφαλώς, η πληροφόρηση είναι χρήσιμη, αλλά πρώτο μέλημα του Χριστιανού είναι η καρδιακή προσευχή μέσω της οποίας αποθέτει τα αιτήματα του προς τον Θεό. Μέσα σε αυτή την σύγχυση των ημερών δεν πρέπει να παρουσιάζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, διότι και μόνο η σκέψη της παντογνωσίας αποτελεί εγωσιμό και όπως λέει ο Απόστολος Ιάκωβος «Κύριος ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν». Άλλωστε, είναι γνωστό ότι «των φρονίμων ολίγα». Αυτό που αποτελεί άμεση ανάγκη είναι η δική μας ενότητα εν Χριστώ και η στήριξη αλλήλων, διότι «ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρά». Αυτή πρέπει να είναι η δική μας αντίσταση στο κακό.

   Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αιτήθηκε από τον Θεό τρία πνευματικά εφόδια στον αγώνα της νηστείας∙ την χαρά, την υπομονή και την διάκριση, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού, αν και όλη η ζωή του Χριστιανού αποτελεί μία βίωση της Αναστάσεως.

IMG 6800

DSC 7016

DSC 7017

DSC 7024

DSC 7029

DSC 7030

   Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε συγχωρετική ευχή και εν συνεχεία, κλήρος και λαός έλαβαν συγχώρεση από τον Σεβασμιώτατο, ευχόμενοι «καλή Σαρακοστή».

DSC 7034

DSC 7036

DSC 7038

DSC 7039

DSC 7040

DSC 7043

DSC 7045

DSC 7069

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes