2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χίο

Κυριακή01Αύγουστος2021

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χίο

cf84ceb7cebd cebacf85cf81ceb9ceb1cebaceb7 ceb1cf80cebf 13 ceb5cf89cf83 19 ceb9cebfcf85cebb ceb5cebfcf81cf84ceb1ceb6 cf84cebfcf85cf83 630

   Στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας Χίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος.


Image 1

   Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ορθόδοξη αγάπη εν αντιθέσει προς μια αγάπη η οποία υπερβαίνει τα όρια που χάραξε ο Υιός και Λόγος του Θεού. Συγκεκριμένα, ως Χριστιανοί αγαπούμε τον αμαρτωλό, όχι όμως την αμαρτία. Αυτήν έχουμε καθήκον να την στηλιτεύουμε, τον δε αμαρτωλό να τον βοηθήσουμε να σταματήσει την διάπραξή της. Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, ο Ιερός Παύλος απευθυνόμενος στον Τίτο δεν τον προτρέπει να συνάπτει φιλίες με τους αιρετικούς, ούτε να συμπροσεύχεται με αυτούς, για να διατηρήσει την αρμονική συμβίωση. Αντιθέτως, τον προτρέπει να απέχει από τον αιρετικό άνδρα, ο οποίος παραμένει αμετανόητος μετά από μία και δύο νουθεσίες. Η δε Πηγή της Σοφίας, ο Κύριος μας, λέει επιτακτικά ότι ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν. Δεν γίνεται να υπηρετούμε την Ορθοδοξία, αλλά συνάμα να συναναστρεφόμαστε και λίγο με τους αιρετικούς, λόγω της εντολής της Αγάπης. Πράγματι, η Αγάπη αποτελεί μια βασική εντολή του Θεού. Ωστόσο Εκείνος που είπε να αγαπάμε αλλήλους, είπε και ότι «ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται». Πολλοί, σήμερα φέρουν το όνομα του Χριστού, αλλά δεν είναι βαπτισμένοι. Επομένως, ακυρώνουν μια εντολή του Θεού, ο Οποίος είπε ότι και ένα ιώτα αν τολμήσει κάποιος να προσθέσει ή να αφαιρέσει, ελάχιστος κληθήσεται εν τη Βασιλεία των Ουρανών. Εκείνος που προσκρούει στη δισχιλετή διδασκαλία της Εκκλησίας, απολαμβάνει την Θεία Δικαιοσύνη, όπως ο Νεστόριος, ο Διόσκορος, ο Ευτυχής, ο Σεβήρος και άλλοι. Οι ως άνω πατέρες της Εκκλησίας, εισήλθαν στον κλήρο με αγωνιστικό φρόνημα. Έζησαν με νηστεία, προσευχή και βία φύσεως, αλλά κάποια στιγμή θεώρησαν ότι η διδασκαλία τους είναι ανώτερη. Προσέκρουσαν στο Τριαδικό Δόγμα, με αποτέλεσμα οι Άγιοι της Δ' Οικουμενικής Συνόδου να τους αναθεματίσουν. Με τα σημερινά κριτήρια, πολλοί θα έλεγαν ότι ήταν σκληροί οι Άγιοι Πατέρες. Στην πραγματικότητα, όμως, οι Μακάριοι επιθυμούσαν να προστατεύσουν την αλήθεια από το ψέμα, δίχως να σκεφτούν αν θα φανούν σκληροί ενώπιον των ανθρώπων. Γνώριζαν ότι ο Χριστός αναπαύεται στην ψυχή που με αγνότητα και δίχως εγωισμό αγωνίζεται να τηρεί με ακρίβεια τις εντολές Του. Σε αυτή την ψυχή ανήκει η Σωτηρία, ανήκει ο Παράδεισος.

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes