Κυριακή ΣΤ’ Λουκά στον Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Κορωπίου

.

Κυριακή03Νοέμβριος2019

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά στον Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Κορωπίου

   Στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Κορωπίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργό του τον πολιό εφημέριο π. Γεώργιο Αποστόλου, σήμερα, Κυριακή ΣΤ' Λουκά.

   Στην ομιλία του, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, στη θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών.

   Από τα πολλά και διαχρονικά διδάγματα και μηνύματα της Ευαγγελικής περικοπής ο Σεβασμιώτατος εστίασε σε αυτό της αξίας της διάκρισης με την οποία ο Ίδιος διαχειρίστηκε τα γεγονότα καταστέλλοντας την ανομία.

  Ο Χριστός επέτρεψε την είσοδο των δαιμονίων που ταλαιπωρούσαν τον νέο άνδρα, στην αγέλη των χοίρων που παρανόμως εκτρέφονταν στο κοντινό βουνό. Οι χοίροι όρμησαν -υπό την επήρεια των δαιμόνων- στο γκρεμό και πνίγηκαν στη λίμνη. Με τον τρόπο αυτό η παράνομη δράση των εκτροφέων έπαψε. Οι Γαδαρηνοί αφενός φοβήθηκαν στη σκέψη πως θα τιμωρηθούν, αφετέρου οργίστηκαν για την απώλεια του παράνομου κέρδους τους από την παρέμβαση του Χριστού. Χωρίς να επιδείξουν καμία μεταμέλεια από την τόσο λεπτή επέμβαση του Ιησού που στόχο είχε την παύση του λάθους και συνεπώς την σωτηρία τους, αυτοί επέλεξαν να ζητήσουν από τον Κύριο να φύγει από τον τόπο τους. Η αντίδραση αυτή των Γαδαρηνών στη γεμάτη διάκριση παρέμβαση του Χριστού θυμίζει την δική μας συμπεριφορά, όταν ελεγχόμαστε για κάποια αστοχία μας. Ο έλεγχος παρουσιάζεται σαν τη διακριτική επέμβαση του Θεού ώστε να πάψουμε να αμαρτάνουμε, να μετανοήσουμε και συνεπώς να σωθούμε. Αντί να δεχθούμε όμως τη σωτήρια επέμβασή Του, οργιζόμαστε και διώχνουμε τον Θεό από τη ζωή μας, αρνούμενοι να πάψουμε την αμαρτωλή μας δράση.

   Η διάκριση που επιδεικνύει ο Κύριος για να μας απαλλάξει από τα βάρη μας, απαιτεί και τη δική μας συνετή και διακριτική συναίνεση και αποδοχή. Η διάκριση είναι αποτέλεσμα εκλέπτυνσης της ψυχής και του πνεύματος, ακονισμού της νοήσεως, της αντίληψης και των αισθήσεων, είναι αποτέλεσμα σεμνότητας και φωτισμού. Αν δεν καταβάλουμε προσπάθεια να ακονίσουμε -συν Θεώ- το πνεύμα και να εκλεπτύνουμε την ψυχή μας, τότε θα γίνομε κι εμείς σαν τους «χονδροειδείς» πνευματικά, επιφανειακούς, συμφεροντολόγους και θλιβερούς Γαδαρηνούς που θέλησαν να απομακρύνουν, χάριν του πρόσκαιρου κέρδους, τον ίδιο τους τον Σωτήρα.

IMG 9465

IMG 9471

IMG 9478

IMG 9486

IMG 9489

IMG 9490