Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Μελισσοχώρι και στη Θήβα

.

Παρασκευή 07 Απριλίου 2017

Η εορτή του Ευαγγελισμού στο Μελισσοχώρι και στη Θήβα

      Με κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, την οποία τίμησε ιδιαιτέρως η τοπική μας Εκκλησία στην περιοχή των Θηβών Βοιωτίας.
      Αφ' εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εξοχικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Μελισσοχωρίου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως, ενώ το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον ισόγειο παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Πυρίου Θηβών, που τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
      Ο Επίσκοπός μας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Η Παναγία μας με την αποδοχή του θείου θελήματος δικαιώνει τους τιμητικούς χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν οι ιεροί υμνογράφοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η κλίμακα και η γέφυρα που ύψωσε τον άνθρωπο και τον ένωσε με τον Θεό». Πράγματι, ένωσε γη και ουρανό το "γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου". Το «καλό αυτό άγγελμα» του Ευ-αγγελίου εγκαθιδρύθηκε στη γη, μεταμόρφωσε όλη την κτίση, άλλαξε τη ζωή του ανθρώπου. Το Γεγονός του Ευαγγελισμού έρχεται να ολοκληρώσει  το σωτηριολογικό έργο του Θεού για την ανθρωπότητα. Μεγάλη είναι η ευλογία και η τιμή που εδόθη σ’ εμάς, που εκ κοιλιάς Μητρός είμαστε Χριστιανοί. Με τον ερχομό μας στην κοινωνία των ανθρώπων, εντασσόμενοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεχόμαστε την αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Θεού προς τον άνθρωπο, δηλαδή την Ορθή Πίστη. 
      Εμείς, οι Χριστιανοί και ιδιαίτερα οι Έλληνες αξιωθήκαμε μεγάλων δωρεών για τα οποία έδωσαν μάχες οι πρόγονοί μας και επαναστάτησαν εναντίον όσων θέλησαν να πειράξουν τις θεμελιώδεις αρχές με τις οποίες ανατράφηκε και μεγαλούργησε το γένος μας. 
       Και φτάνουμε στο σήμερα, από τη μια πλευρά να δεχόμαστε εκφοβισμούς όταν εκδηλώνουμε την πίστη μας στο Ευαγγέλιο του Χριστού, απ’ όσους δεκαετίες τώρα, αγωνίζονται να αποκαθηλώσουν ήθη, έθιμα, ιερά, ιδανικά, αξίες πίστεως, κι από την άλλη, να ζούμε με βαθιά λύπη το θλιβερό αυτό κι ανορθόδοξο φαινόμενο κατά το οποίο πολλοί εκ των λεγομένων Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλοιώνουν την Ορθόδοξη πίστη και το Ορθόδοξο χριστιανικό βίωμα. 
      Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε το εκκλησίασμα, όλοι μαζί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, βιώνοντας και μεταφέροντας το «καλό άγγελμα του Ευαγγελισμού» με συνείδηση και αυταπάρνηση, δίχως να πτοούμεθα από προκλήσεις και απειλές του κάθε ανιστόρητου και αρνησίχριστου επιπόλαιου ανθρώπου, των πολιτικών συστημάτων που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα από «πατρίδα Ελλήνων Ορθοδόξων», σε χώρα του τίποτα. Να αντισταθούμε πνευματικά, να κρατήσουμε και γα διατηρήσουμε ότι μας παρέδωσαν όλοι οι προπάτορες μας.
      Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Επίσκοπός μας χαιρέτισε αυθόρμητα τον στυλοβάτη του παραρτήματος Θηβών εορταζόμενο, κ. Ευάγγελο Τούτουζα, από τον οποίο διδάχθηκε πολλά. 

Από τον Εσπερινό  

1UNOITDH

2IUNSFGIUN

3INUSGIUN

4IDHIUIUNIU

5IUNSFGINU

6DOIHOIUND

7IJNDTHNIUINU

8SRINHNIU

9SIJNRGUNIUS

Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία  

10OIEHIOOPI

11OISFHIOIOJ

12ODUGHOUD

13OIDUTHIO

14SFGUIHIUH

15UIFGIUUI

16IUTHIU

18SRGHBBG

19SDFSFIU

20IUIUUIIUH