2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

30 Μαρτίου 1822, η Σφαγή της Χίου (Βίντεο - αφιέρωμα)

Παρασκευή12Απρίλιος2024

30 Μαρτίου 1822, η Σφαγή της Χίου (Βίντεο - αφιέρωμα)

30 Μαρτίου 1822, η Σφαγή της Χίου  - ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου του 1822, ένα χρόνο μετά την Επανάσταση του ’21, οι Χιώτες υπέστησαν το μένος και την απάνθρωπη εκδικητικότητα των Τούρκων, ύστερα από την ατυχή τοπική εξέγερση. Το νησί βάφτηκε στο αίμα από τις φρικτές θηριωδίες του οθωμανικού στρατού εναντίον των αθώων υπόδουλων νησιωτών. Πρόκειται για την πρώτη πράξη Γενοκτονίας Ελληνικού πληθυσμού.

Ο πληθυσμός της Χίου ανερχόταν στις 180.000 ψυχές. Από αυτούς γλύτωσαν μόνον 1.000 - 2.000 άνθρωποι και περί τους 20.000 διέφυγαν... Τα αγόρια από 3 έως 12 ετών και οι γυναίκες από 3 έως 40 χρόνων αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν από Εβραίους δουλεμπόρους. Όλοι οι υπόλοιποι, σφαγιάστηκαν ανελέητα.

Ο τότε Τούρκος τοποτηρητής πασάς αναφέρει ότι «τους ηλικιωμένους επέρασαν γενναιότατα εν στόματι μαχαίρας, παρομοίως και τας ηλικιωμένας γραίας…». Όταν ο ίδιος ο πασάς έστειλε στην Κωνσταντινούπολη αναφορά για την ανακατάληψη του νησιού, απέστειλε μαζί και 5 φορτία πλοίων με κομμένα κεφάλια και 2 φορτία με κομμένα αυτιά. «Έκοβαν τα αυτιά από τα κεφάλια και κατόπιν τα διατηρούσαν σε αλάτι και τα τοποθετούσαν σε βαρέλια και τα έστελναν στον Σουλτάνο ως απόδειξη της υποταγής τους ή ως δελτία της επιτυχίας τους. Ιδιαίτερη τιμή δινόταν αν τα επαναστατικά κεφάλια ανήκαν σε διακεκριμένους Αρχιεπισκόπους, Ιερείς και Προεστούς…».

Η Ιερά μας Μητρόπολη, μνημονεύοντας τη μαύρη επέτειο της Σφαγής της Χίου, παρουσιάζει απόσπασμα από την επετειακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση «ΚΛΗΡΟΔΟΤΡΙΑ, η Γέννηση», που ανέβηκε παραμονές των Χριστουγέννων του 2022, στην αίθουσα “Γαλαξίας” στον Ασπρόπυργο.

Με την ευχή και προτροπή του Μητροπολίτου
Αττικής & Βοιωτίας, κ. Χρυσοστόμου

Παραγωγή:
«Λυδία» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής & Βοιωτίας

Σύνθεση/συγγραφή κειμένων - Σκηνοθεσία - Δ/νση Παραγωγής:
Ευαγγελία Μ. Ψαρομμάτη

Επιμέλεια βίντεο, εικόνα mapping & ήχου:
Πρωτοσύγκελος π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης

Επιμέλεια παραγωγής:
Πρεσβύτερος π. Ματθαίος Μαβίδης

Αφήγηση:
Πρεσβυτέρα Ευσεβία Σφακιανάκη
Πρεσβυτέρα Αφροδίτη Μουρατίδη
Καλλιόπη Μαυρίδη

Δράμα:
Ιωάννα Κωνσταντινίδου

Τραγούδι:
Μαριάννα Γιαζγκουλίδη

Χιώτικος Χορός:
Μαριάμ Μαβίδη
Ελένη Καρβουνίδου
Ελένη Γυριχίδη
Αναστασία Μανουσαρίδου
Φωτεινή Σιδηροπούλου
Δέσποινα Ουσταμπασίδου
Ειρήνη Συρανίδου
Τατιάνα Πατσαχτσίδου
Μαρία Ξανθοπούλου
Όλγα Κουτσουκανίδου
Κατερίνα Κωνσταντοπούλου
Ηλιάνα Μεσαριτσίδου
Μαριρένα Ιβανίδου
Ειρήνη - Χρυσοβαλάντου Συμεωνίδου
Κυριακή Μελετίδου

Στην εκδήλωση ακούστηκαν άσματα, μελωδίες και δημοτικά τραγούδια· παρουσιάστηκαν αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών, αυτούσιες μαρτυρίες, ποιήματα και πρωτογενή κείμενα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, συνθετών, ποιητών και συγγραφέων.

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes