2b.jpg

Διεύθυνση

Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας
Δημοκρίτου 18, Ἀχαρναί, 136 71 
Τηλ. 210 2466385
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αναζήτηση άρθρων

Κείμενο
Από
Έως

Η μνήμη του Οσίου Νικήτα στη Θήβα

Πέμπτη06Ιούλιος2023

Η μνήμη του Οσίου Νικήτα στη Θήβα

    Με νυκτερινή Ακολουθία τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικήτα του Θηβαίου στο Ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο στη Θήβα.

   Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό, στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, λειτουργούντος του Εφημερίου των Αγίων Πάντων, αιδεσιμωτάτου Πρεσβύτερου π. Στυλιανού Κομνηνού.

   Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Θέωση της ψυχής ως τον υψηλό προορισμό του κάθε Χριστιανού. Όλοι οι Άγιοι γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτός ήταν ο προορισμός τους, για αυτό και κατάφεραν να οδηγηθούν σε αυτόν, όχι πατώντας ένα κουμπί, αλλά καταβάλλοντας προσωπικό αγώνα. Ο αγώνας τους στρεφόταν γύρω από ένα κέντρο, το να αρέσουν στον Χριστό. Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα πολλές φορές δέχθηκαν ταπείνωση, απαξίωση, αδικία ή συκοφαντία, αλλά πάντοτε με ειρήνη ψυχής έλεγαν «Δόξα τω Θεώ». Έτσι αγωνιζόταν και ο Άγιος των Θηβών, Νικήτας, ο οποίος αγίασε την βοιωτική γη με την βιοτή του, και κατάφερε να μείνει ζωντανός στη μνήμη των Χριστιανών ειδικά της Βοιωτίας, παρά την παρέλευση 10 αιώνων από της κοιμήσεώς του. 

   Σε άλλο σημείο, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στην επιλογή πνευματικού πατρός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε να βρούμε εκείνον ο οποίος μας αναπαύει, με αγνή και άδολη ψυχή, και όχι εκείνον ο οποίος θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μας, είτε της χαλαρότητας είτε της δήθεν αυστηρότητας, και θα χαϊδεύει τον εγωισμό μας, λέγοντας ότι δήθεν διάγουμε βίο πνευματικό. Το φαινόμενο της κατακρίσεως και της συγκρίσεως μεταξύ πνευματικών και γεροντάδων, και η απόδοση χαρακτηρισμών, του τύπου «αυτός είναι χλιαρός, ενώ ο άλλος είναι πιο αυστηρός», οπωσδήποτε είναι παντελώς ξένο με το πνεύμα του Χριστιανισμού. 

   Εν κατακλείδι, ευχήθηκε με τις πρεσβείες του Αγίου Νικήτα, να καταφέρουμε να ζήσουμε στην υπηρεσία του Θελήματος του Θεού. 

AG NIKITA 23 2 of 4

AG NIKITA 23 1 of 4

AG NIKITA 23 3 of 4

 

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση

Copyright 2013-2022 Ἱερά Μητρόπολις Ἀττικῆς καί Βοιωτίας - Powered & designed by MXcom
Free Joomla! templates by AgeThemes