Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Μιχαήλ

.

Παρασκευή13Απρίλιος2018

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Μιχαήλ

            Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο τιμά την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, της λαμπρής σύμφωνα με την παράδοση, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Θεομήτορος, της Ζωηφόρου Πηγής, ονομασία που αποδίδει πρώτος στην Παναγία μας, ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος, αφού αυτή είναι που έφερε στα σπλάχνα της τον Χορηγό της ζωής όλων, τον Χριστό. Η Παναγία μας ως Ζωοδόχος Πηγή, αέναη και θαυμασία, ανταποκρίνεται και θεραπεύει κάθε νόσο, ψυχική, πνευματική και σωματική, όλων, όσοι προστρέχουν στη Χάρη της. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε τον 5ο αιώνα όταν, υπό του αυτοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως, Λέοντος Α΄ του Θρακός, ανευρέθη αγίασμα της Παναγίας. Εκεί ο αυτοκράτορας ανήγειρε μεγαλοπρεπή Ναό αφιερωμένο στη Χάρη της.
            Την ημέρα αυτή εορτάσαμε όπως κάθε χρόνο, στην Ιερά Μονή Κοσμοσώτειρας στο Κρυονέρι Αττικής. Αφ’ εσπέρας ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το οποίο και τιμάται στη Ζωοδόχο Πηγή, Αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, με συλλειτουργό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριο. 
            Ιδιαιτέρως συγκινητικό ήταν το γεγονός της Χειροτονίας του έως πρότινος Ιεροδιακόνου π. Μιχαήλ. Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του απευθυνόμενος στον υπό χειροτονία Διάκονο, αναφέρθηκε στο ιερό καθήκον που αναλαμβάνει, αυτό της υπηρεσίας της Εκκλησίας για τον αγιασμό των ψυχών της ενορίας που θα του ανατεθεί, ευθύνη στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί με επίγνωση και αυταπάρνηση. Η Ιερωσύνη είπε αποτελεί  δοχείο της Χάριτος που αναβλύζει, «σκορπά» την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και τοιουτοτρόπως αγγίζει ψυχικά όλους, όσοι επιθυμούν την προσωπική τους Θέωση. Είναι ασύλληπτο και αδιανόητο για τον κοινό νου, να αντιληφθεί το Μέγα Μυστήριο που συντελείται όταν ο Πρεσβύτερος τελεί Μυστήρια εις το όνομα του Πατρός και Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, ο πειρασμός θα υφίσταται και ως κληρικός πλέον και όχι ως απλός άνθρωπος, η αντιμετώπιση οφείλει να είναι δια της προσωπικής συνειδήσεως και ειλικρινείας και ουχί της δειλίας, δριμύς και κατά Θεόν. «Ούαί τω ένί» είπε, αποτελεί νόμο του Χριστού, φαινόμενο που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της Εκκλησίας υφίστατο και λειτουργούσε καταδικαστικά για κάθε “σωτήρα και φωστήρα”. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό που η Χειροτονία λαμβάνει χώρα στην Ιερά Μονή αυτή την ημέρα της Πανηγύρεως και ολοκλήρωσε με λόγους ενθαρρυντικούς, καλωσορίζοντας τον νέο Ιερομόναχο π. Μιχαήλ στην οικογένεια της Μητροπόλεως από την οποία και θα λαμβάνει τη μέγιστη συμπαράσταση και βοήθεια από τους αδελφούς πατέρες, από τον Γέροντα τον Επίσκοπο και βέβαια τον Θεό. «Εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου».
            Το κήρυγμα της ημέρας έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος, ο οποίος αφορμούμενος από την τελευταία φράση του Επισκόπου μας προς τον νεοχειροτονηθέντα «εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ Κυρίου», αναφέρθηκε στο μέγα γεγονός της παράδοξης Χαράς του Αναστάσιμου μηνύματος. Πρόκειται για Χαρά που διαφέρει από τις κοσμικές χαρές και υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική. Πρόκειται για τη Χαρά, προσφορά του Κυρίου “Θανάτῳ θάνατον πατήσας”, είπε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Απολυτίκιο. Ο Χριστός πάτησε τον θάνατον τον πνευματικό και μας χάρισε ζωή. Το οξύμωρο για τα ανθρώπινα δεδομένα γεγονός, της υπερνίκησης του θανάτου με τον θάνατο και μάλιστα του Σωτήρα, αποτελεί, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, το Σωτηριολογικό Έργο του Θεού. Ο Χριστός κατέβηκε και κατέκτησε τον Άδη και ελευθέρωσε τον άνθρωπο. Η κατανόηση της παράδοξης Χαράς για εμάς τους ανθρώπους γίνεται μέσα από τη μίμηση του Χριστού και την σταυροαναστάσιμη πορεία και εμπειρία στη ζωή και καθημερινότητά μας.  Χαρά ταυτισμένη με την πληρότητα, που παρά τις κακουχίες, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, υφίσταται και μάλιστα πάντα, ως χαρά πεπληρωμένη και πανταχού παρούσα. Τόνισε ωστόσο, ότι η σταυροαναστάσιμη πορεία πρέπει να έχει ως κεντρικό πρόσωπο εμάς τους ίδιους. Ενίοτε, κάποιοι από εμάς, αντί για το σταυρό της σωτηρίας και το σταυρό της ομολογίας, επιλέγουμε το σταυρό της αρνήσεως και τελικά «σταυρώνουμε» τους άλλους. Θωρούμε τον εαυτό μας αδικημένο και προκαλούμε καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην δική μας «παράδοξη χαρά». Η Χαρά της Αναστάσεως είναι αυτή της ανάληψης της ευθύνης, της γλυκιάς αυτοθυσίας. Αυτό είναι που κινητοποίησε τους Μάρτυρες και τους Αγίους, η αίσθηση της πλήρους και της πανταχού παρούσας χαράς, την οποία ευχόμαστε όλοι να αξιωθούμε να βιώσουμε. Την  Χαρά αυτή ένιωσε πρώτη η Παναγία μας, την οποία και τιμούμε σήμερα, όταν μέσω Θεοπτίας πληροφορήθηκε το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού.
            Ακολούθησε μικρή λιτανεία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, στο τέλος της οποίας ο Επίσκοπός μας έδωσε ευχές στον νεοχειροτονηθέντα, αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα.

 Από τον Εσπερινό 

1H

2H

3I

4G

5O

6

8F

12U

9J

10DE

11U

13U

14

15Y

16U

17T

19D

20D

22U

23U

24U

25U

26U

27Y

28

 Από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

 DSC1035

64

65

66

67

68

70

71